icon

Ako sa prejavuje Sjögrenov syndróm?

4. apr 2026

Ahojte, tie co ho mate, ako sa u vas prejavuje?

anonym_c30856
4. apr 2026

Sucho v ústach, suché oči, suchý nos, suchosť v pošve, problém s trávením, málo tráviacich enzýmov, časté zápaly slinných žliaz, únava, bolesti svalov a kĺbov, často vplyvom suchého oka rozmazané videnie.

hedviga2
4. apr 2026
@anonym_c30856

Sucho v ústach, suché oči, suchý nos, suchosť v pošve, problém s trávením, málo tráviacich enzýmov, časté zápaly slinných žliaz, únava, bolesti svalov a kĺbov, často vplyvom suchého oka rozmazané videnie.

@anonym_c30856 presne! Doplním ešte suchú pokožku tela. Ale toto ti ľahko povie aj googl

autor
4. apr 2026
@hedviga2

@anonym_c30856 presne! Doplním ešte suchú pokožku tela. Ale toto ti ľahko povie aj googl

@anonym_c30856 a na tie usta ti nieco pomaha?
@hedviga2 Mate to diagnostikovane? Kde vam na to prisli? Na reumatologii?

hedviga2
4. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_c30856 a na tie usta ti nieco pomaha?
@hedviga2 Mate to diagnostikovane? Kde vam na to prisli? Na reumatologii?

@anonym_autor mne potvrdila na ocnom suche oči papierikom. Potom som chodila kvôli raynaudu cievnemu. Nakoniec reumatológ. Tam som chodila dlhe roky, nie sú na to veľmi úcinne lieky. Všetko to vtedy bolo v plienkach. Nemám to že úplne v hroznom stave.

hedviga2
4. apr 2026
@hedviga2

@anonym_autor mne potvrdila na ocnom suche oči papierikom. Potom som chodila kvôli raynaudu cievnemu. Nakoniec reumatológ. Tam som chodila dlhe roky, nie sú na to veľmi úcinne lieky. Všetko to vtedy bolo v plienkach. Nemám to že úplne v hroznom stave.

U očnej mi robila tzv Srimerov test

autor
4. apr 2026
@hedviga2

U očnej mi robila tzv Srimerov test

@hedviga2 to ze ja mam praveze oci v poriadku, ale strasnu suchost v ustach a vlastne aj vsade inde

autor
14. apr 2026
@anonym_c30856

@hedviga2
@anonym_c30856 mate aj akoby suchov hrdle? Akoby vam aj stali hlieny v hrdle a problem s prehltanim?

hedviga2
17. apr 2026
@anonym_autor

@hedviga2
@anonym_c30856 mate aj akoby suchov hrdle? Akoby vam aj stali hlieny v hrdle a problem s prehltanim?

@anonym_autor tak ja to nemám že úplne najhoršie. Áno celé roky napriek tomu odrhujem, akoby sucho v krku. Musím piť. Aj v nose sucho. Vždy som sa smiala, že ani šušnik nemám v ňom. Už to tak nepociťujem, nakoľko s tym žijem a mám horšie choroby ako je toto.

autor
17. apr 2026
@hedviga2

@anonym_autor tak ja to nemám že úplne najhoršie. Áno celé roky napriek tomu odrhujem, akoby sucho v krku. Musím piť. Aj v nose sucho. Vždy som sa smiala, že ani šušnik nemám v ňom. Už to tak nepociťujem, nakoľko s tym žijem a mám horšie choroby ako je toto.

@hedviga2 to ma mrzi. Vela zdravia prajem 🍀

anonym_f8b36e
17. apr 2026
@anonym_autor

@hedviga2

@anonym_autor Mal som covid v novembri,mesiac po covide skrabanie v hrdle suchost v ustach,v noci ani nehovorim.Trva to doteraz.Neviem ci to ma suvis s covidom,alebo niecim inym.Cital som tiez o tom syndrome,ale tam je viac priznakov,ktore nemam.

keksik83
17. apr 2026

@anonym_autor moja sestra mala dlhodobo velmi nízke hodnoty bielych krviniek a zväčšene uzliny pod pazuchami. Po serii vysetreni jej robil biopsiu slinnych zliaz orl lekar a tam sa toto ochorenie potvrdilo. Ma tazkosti so suchymi ocami, odchadza jej hlas (odstranovali jej uz uzliky na hlasivkach), opuchaju jej klby (spustila sa u nej reuma), ma gynekologicke tazkosti (je sledovana na onkologii, kedze toto ochorenie moze byt spustac aj rakoviny). Nema ani 40 rokov... Jednej znamej v dosledku sjogrena doslova skolabovali pľuca (fungovali jej iba na 30 %).