icon

Ako sa prenáša choroba ruky, nohy, ústa?

nadaa1
28. dec 2019

Ma to moja dcera ako sa to prenasa ? Dotikom alebo staci ak si kychne na mba alebo slina odskoci na mna ?? Moj muz si neda povedat lebo som mu povedala ze to mozu mat aj dospely a on iba svoje ze iba deti a ze ked dospely len s velmi slabou imunitou ja sa pytam lebo iba ja sa staram o vsetko tak potrebujem byt fit domacnost deti vsetko poznate to nik mi nepomoze a fakt nechcem to mat moze sa stat ze budem mat par budiek na rukach a nikdde inde ?? Je to mozne alebo sa objavia neskor ?? Mala som horucku potom afty v hrdle zmyzlo to a teraz tie parbodky na rukach je to ono alebo noe dakukem

nerko
28. dec 2019

@nadaa1
Moze sa nakazit. Dostala to moja kamaratka od dietata, ktore sa nakazilo v skole.
Precitaj si toto:
https://mamaaja.sk/chore-dieta/choroby-deti/inf...

lilynka13
28. dec 2019

Ak si mala horúčku a afty v ústach a teraz bodky tak áno je to ono...najčastejšie na prstoch a dlaniach a pätách.Samozrejme, že to môže chytiť aj dospelý, pred 2 týždňami mal toto ochorenie môj manžel a to nemáme doma dieťa. Prenáša sa to aj kvapockovou infekciou- čiže kašeľ, kychanie a takisto dotykom, treba dodržiavať prísne hygienu- často si umývať ruky najlepšie dezinfekčnym mydlom, chorá osoba nech má zvlášť uterák aj mydlo na kupanie a nech sa veľmi nedotýka kľúčiek a iných povrchov v domácnosti..Inkubacna doba je 3-7 dni takže aspoň toľko si treba dávať pozor. A treba posilniť imunitu, lieky na svrbenie a ak to bude veľmi rozšírené tak ísť ku kožnemu po krém.