Ako sa prenáša herpes na ústach?
Ahojte ako sa prosím prenáša herpes taký čo má človek na ústach?.môže sa aj keď sa chytím rovnakej kľučky alebo uteráka alebo vypijem z rovnakého pohára?!
Herpes vírus je mimoriadne nákazlivý a prenáša sa priamym kontaktom s nakazeným, alebo aj cez kvapôčky, podobne ako chrípka. Vírus je citlivý a nedokáže dlhšie prežiť mimo tela. Teda tebou spomínaný prenos napríklad cez pohár, alebo kľučku je nepravdepodobný. Nie je to úplne nemožné, ale pravdepodobnosť prenosu sa rýchlo znižuje s časom. Možné by to bolo ak by sa človek napil z pohára a hneď by ti ho podal.
k presnosu dochadza najma priamym kontaktom s miestom herpesu- bozkavanim... ale moze sa preniest aj inymi sposobmi nakazeneho, pokial otrie herpesove miesto a ty sa toho chytis... prenos je najma v case ked herpes je aktivny- pluzgiere
mne stačí,že v miestnosti je niekto kto ho má...často sa mi to stáva,že z reštauracie si ho prinesiem...a ak mám zníženú imunitu hneď mám papuľu boľavú...inak platí všetko to čo vyššie píšu...v dectve som tým trpela aj každý mesiac,teraz našťastie už oveľa menej...
Prosím, keď máte herpes, vyhýbajte sa tehotným a bábätkám...
Herpes je neskutočne nebezpečný pre plod. Mnohé sú potom trvalo poškodené
Tak isto aj zdravé dieťa, novorodenec, nesmie byť v kontakte s herpesom.
Málo ľudí to vie..
Pre viac si pozrite CMV vírus ( čiže herpes )

Herpes sa prenáša priamym kontaktom s nakazenou oblasťou, ako napríklad bozkom alebo dotykom vyrážky. Môže sa preniesť aj zdieľaním predmetov, ako sú poháre, uteráky, alebo príbor, ak sa dostanú do kontaktu s aktívnou infekciou.