Ako sa starať o bradavicu po vypálení dusíkom?
Ahojte, mám taký problém s bradavicou po ošetrení dusíkom. Bola som na kožnom pred týždňom, kde mi bradavicu na ruke vypálili dusíkom a išla som tam opäť dnes po týždni. Sestrička ma totálne vykričala prečo som si to nestrhla, že som si to mala zošúpať nehtom po vytvorení pľuzgiera. Pľuzgier som tam mala asi 5 dní, nevedela som, že si to mám zošúpať a nechávala som to zahojiť sa. Stále to mám krvavé, ale každým dňom je to menšie a menšie, v strede toho sa tvorí akoby chrasta. Sestrička mi to tam začala nasilu strhávať špinavým nehtom, ale vôbec to nešlo a povedala mi, že si to mám ešte strhnúť doma. Trochu som to skúsila, ale vôbec to nejde, nakoľko je to zrastené s kožou a bojím sa si s tým niečo urobiť. Trošku ma to ešte bolí pri silnejšom dotyku, ale už neviem či z toho dusíka samotného alebo z toho násilného zoškrabávania. Teraz neviem čo s tým mám robiť, môj problém je, že o týždeň odchádzam do zahraničia na 3 mesiace a neviem či si to mám proste len nechať zahojiť alebo to ešte skúsiť strhnúť. Ak mi tam aj tá bradavica ostane, nevadí mi to, pôjdem si to zas vypáliť na jeseň. Jediné čo ma trápi je, že neviem či sa s tým ešte niečo zlé môže stať keď to nechám tak alebo či to treba ešte nejak riešiť a ísť za doktorom. Ďakujem vopred za všetky rady.
Neverim. Bradavica je infekcna (virus). Ani hlupa sestricka nebude riskovat nakazu a bez rukavic a nastroja sa toho ani nedotkne.
@patrike bohužiaľ je to realita (asi taká klasická slovenská), tiež ma to šoklo prečo mi do toho začala rýpať nehtom. bola to taká staršia sestra, asi jej to je už jedno.. aj ten dusík obsluhovala bez rukavíc akoby to bola voda
Tvorba pľuzgiera: Je bežné, že sa na ošetrenom mieste do niekoľkých hodín vytvorí pľuzgier. Neprepichujte ho, chráni citlivú kožu pod ním a bráni vniknutiu infekcie.Umývanie a hygiena: Miesto môžete jemne umývať vodou a mydlom. Po umytí ho osušte jemným prikladaním čistého uteráka (nešúchajte ho).Krytie rany: Ak lekár ranu nezalepil, udržujte ju nezakrytú a suchú. Ak je na exponovanom mieste alebo mokvá, chráňte ju sterilnou gázou a priedušnou náplasťou.Pozor na chrastičku: Pľuzgier postupne odpuchne a zmení sa na chrastu. Nestrhávajte ju, počkajte, kým sama odpadne, inak riskujete vznik jazvy.
@patrike bohužiaľ je to realita (asi taká klasická slovenská), tiež ma to šoklo prečo mi do toho začala rýpať nehtom. bola to taká staršia sestra, asi jej to je už jedno.. aj ten dusík obsluhovala bez rukavíc akoby to bola voda
@seagull_literally Vymen lekara. Vacsinou ale na odstranenie potrebujes aj 5 aplikacii a priebezne to doma brusit.
Tvorba pľuzgiera: Je bežné, že sa na ošetrenom mieste do niekoľkých hodín vytvorí pľuzgier. Neprepichujte ho, chráni citlivú kožu pod ním a bráni vniknutiu infekcie.Umývanie a hygiena: Miesto môžete jemne umývať vodou a mydlom. Po umytí ho osušte jemným prikladaním čistého uteráka (nešúchajte ho).Krytie rany: Ak lekár ranu nezalepil, udržujte ju nezakrytú a suchú. Ak je na exponovanom mieste alebo mokvá, chráňte ju sterilnou gázou a priedušnou náplasťou.Pozor na chrastičku: Pľuzgier postupne odpuchne a zmení sa na chrastu. Nestrhávajte ju, počkajte, kým sama odpadne, inak riskujete vznik jazvy.
@mimaapeto ďakujem, no vyzerá to, že táto sestra je asi nejaká stará škola, keďže išla do toho strhávania..... tak skúsim to asi nechať tak a budem dúfať, že sa mi počas tých 3 mesiacov s tým niečo nestane
@seagull_literally Vymen lekara. Vacsinou ale na odstranenie potrebujes aj 5 aplikacii a priebezne to doma brusit.
@patrike asi budem musieť... no toto som vôbec nevedela, že to treba na viac sedení, určite by som do toho v takejto časovej tiesni nešla... ani to brusenie som nevedela, že sa má robiť. ďakujem za info
nestane mne sa tá chrasta pri práci zachytávala.. dosť to krvácalo potom.. a preto mám aj jazvu do dnes... sama som s tým nič nerobila ...
nestane mne sa tá chrasta pri práci zachytávala.. dosť to krvácalo potom.. a preto mám aj jazvu do dnes... sama som s tým nič nerobila ...
@mimaapeto ďakujem, toto ma veľmi ukľudnilo... mrzí ma, že ti z toho ostala jazva, ale som rada, že keď sa to aj zatrhne a krváca, že sa s tým už nič "dramatické" nestane. bála som sa, či nejaká infekcia alebo podobne (samozrejme, na hygienu dbám tak či tak).
nosila som to aj prelepené ale zase to nedýchalo .. netrvalo hojednie až tak dlho ale cca 2 týždne asi áno a po vypálení to teda riadne navrelo ...
nosila som to aj prelepené ale zase to nedýchalo .. netrvalo hojednie až tak dlho ale cca 2 týždne asi áno a po vypálení to teda riadne navrelo ...
@mimaapeto super, tak dva týždne nie je až také hrozné, ale zasa keď to zavadzia každý deň pri práci to musí byť otrava. mne to tiež v ten prvý deň riadne navrelo, teraz po týždni to už je maličké. naozaj ďakujem za zdieľanie skúsenosti, pomohlo to veľmi 🙂
Toto je asi moja posledná rada na Koníku. Na bradavicu stačí len 10% peroxid vodíka a kvapátko. Trochu to páli, ale postupne ju vyžerie. Ak tam máš chrastu, skús 3 % a postupne ju odstráni. Možno pridaj B-komplex na hojenie.
Ja som si ním však asi zrazil PSA a tak sa budem musieť doktorovi ospravedlňovať. (lebo biotín)
@seagull_literally jejdanenky, kde si to bola?? Mne kázala v ten deň len čistou vodou umyť. Nezasahovať do toho. O pár dní (cca4-5) som si to mala vymočiť vo vode zriedenej s octom. Ja som si to potom ešte pemzovala počas toho namáčania, aby tá koža nestvrdla. A inak som chodievala každý týždeň cca polroka.
@seagull_literally jejdanenky, kde si to bola?? Mne kázala v ten deň len čistou vodou umyť. Nezasahovať do toho. O pár dní (cca4-5) som si to mala vymočiť vo vode zriedenej s octom. Ja som si to potom ešte pemzovala počas toho namáčania, aby tá koža nestvrdla. A inak som chodievala každý týždeň cca polroka.
@anonym_7651e9 kožné v ružomberku... nie v nemocnici, ale také kde sa chodí na počkanie... tak tiež máš skúsenosť, že do toho nezasahovať, iba ak teda tá pemza. no mne už tá koža trošku stvrdla, ale skúsim si to aspoň odmočiť trošku. no netušila som, že je to takáto dlhodobá záležitosť, isto by som s tým nešla takto pred odchodom kebyže to viem. ďakujem za rady

Neverim. Bradavica je infekcna (virus). Ani hlupa sestricka nebude riskovat nakazu a bez rukavic a nastroja sa toho ani nedotkne.