icon

Ako sa u vás prejavuje tetánia?

sandra64
11. jan 2022

Ahojte, chcem sa Vás opýtať ako sa u Vás prejavuje tetánia? Nemyslim záchvati, ale väčšinou príznaky pociťujúce na tele. Nemám diagnostikovanú tetániu, ale čo som o tom čitala, dosť veľa príznakov mávam ale zľaknem sa pri každom, keď pocitim niečo na tele tak rada by som sa poradila, budem vďáčna za každy Váš názor 🙂

Strana
z6
enge
18. mar 2026
@enge

@ritter a mali ste aj hucanie v hlave a piskanie ? Vdaka

@enge ako dlho vam to trvalo prosim ?

simuska718
14. júl 2026

@sandra64 Ja mám tiež potvrdenú tetániu EMG vyšetrením, ale môj neurológ je voči tomu skeptický a poslal ma na VEP vyšetrenie a MRI mozgu, aby sa vylúčila RS. Moje príznaky a ako to začalo.. Mala som veľmi náročný rozchod z ktorého som sa spamätávala mesiace .. ked som sa s tym vyrovnala išla som na dovolenku lietadlom (panické strachy mám z lietania) bola som tak vystresovaná a tak som sa cítila byť v ohrození života , že mi tento pocit strachu zostal ešte 3-4 tyzdne po tom ako som sa vrátila domov. V tom mi začali najrôznejšie príznaky .. Bolesť pravého lýtka, úzkostné stavy a strach o svoj život a hlavne napätie svalstva (ramená furt pri ušiach) kedy som pocitovala tlaky na hrudi a tŕpnutie ľavej ruky. To sa mi striedalo s pocitmi ako bolo mravčenie pravej polovice tváre (občas aj druhej aj v okoli pier) a pnutie v spánkoch. To sa furt nejakym sposobom opakovalo dokym mi uzkosti neustúpili a zostalo mi len mravčenie na pravej polovice tváre (líce), mravčenie v prstoch na rukách a aj zhora na predlaktí.. do toho mám kŕčovitú bolesť lýtka ktorá mi vystreluje z bedroveho kĺbu, bolesti krčnej chrbtice a ramien.. Občas mám mravčenie na krku.. Napnuté svaly na spánkoch a v okolí pravého oka. Chvílu som bola citlivá na zmenu svetla ale to už prešlo. Svalové zášklby.. Magnosol mi nepomohol.. Ak by ste vedeli mi napísať spätnú väzbu čo si o mojom stave myslite bola by som rada .. Pretože ma dosť vystrašilo ked ma lekár poslal na MR. Nehovoriac o tom kolko dní mam preplakaných a som v neustálom strese. Mešká mi aj menštruácia.

simuska718
Autor odpoveď zmazal
simuska718
Autor odpoveď zmazal
alcielle
15. júl 2026
@simuska718

@sandra64 Ja mám tiež potvrdenú tetániu EMG vyšetrením, ale môj neurológ je voči tomu skeptický a poslal ma na VEP vyšetrenie a MRI mozgu, aby sa vylúčila RS. Moje príznaky a ako to začalo.. Mala som veľmi náročný rozchod z ktorého som sa spamätávala mesiace .. ked som sa s tym vyrovnala išla som na dovolenku lietadlom (panické strachy mám z lietania) bola som tak vystresovaná a tak som sa cítila byť v ohrození života , že mi tento pocit strachu zostal ešte 3-4 tyzdne po tom ako som sa vrátila domov. V tom mi začali najrôznejšie príznaky .. Bolesť pravého lýtka, úzkostné stavy a strach o svoj život a hlavne napätie svalstva (ramená furt pri ušiach) kedy som pocitovala tlaky na hrudi a tŕpnutie ľavej ruky. To sa mi striedalo s pocitmi ako bolo mravčenie pravej polovice tváre (občas aj druhej aj v okoli pier) a pnutie v spánkoch. To sa furt nejakym sposobom opakovalo dokym mi uzkosti neustúpili a zostalo mi len mravčenie na pravej polovice tváre (líce), mravčenie v prstoch na rukách a aj zhora na predlaktí.. do toho mám kŕčovitú bolesť lýtka ktorá mi vystreluje z bedroveho kĺbu, bolesti krčnej chrbtice a ramien.. Občas mám mravčenie na krku.. Napnuté svaly na spánkoch a v okolí pravého oka. Chvílu som bola citlivá na zmenu svetla ale to už prešlo. Svalové zášklby.. Magnosol mi nepomohol.. Ak by ste vedeli mi napísať spätnú väzbu čo si o mojom stave myslite bola by som rada .. Pretože ma dosť vystrašilo ked ma lekár poslal na MR. Nehovoriac o tom kolko dní mam preplakaných a som v neustálom strese. Mešká mi aj menštruácia.

@simuska718 ja som to mala podobne. Tiez mi robili MRI aj lumbalku. Tuto vrodenu neurogennu teraniu spúšťajú velmi silne emocionalne a stresove obdobia, si typicky priklad. Magnosolv mozes vyhodit. Ja beriem horcik rano a vecer - vid obrazky. A hlavne si uz musis davat pozor aby si sa nepretazovala. Ono to casom ustupi, ale stale si bude treba davat pozor aby sa ti to nezacalo vracat pri narocnych situaciach ci obdobiach. Z tetanie sa lahko spustia aj panicke ataky. Pozri na nete je plno videi a informacii ako s tym pracovat. Je dobre nelazat doma ale normalne fungovat. Cvicit trochu, aj krcnu chrbticu, naucit sa spravne dychat a tiez ako sa ukludnit a aktivovat parasympatikus. Zdrava strava, malo alebo ziaden kofein. A hlavne ta zmena myslenia - pozor na myslienky, otazka je, ci chces byt zdrava a stastna, alebo sa niecim stale trapit. Drzim palce, nie je to take zle, ako sa na zaciatku zda. Ale pomoct si musis sama.

naty1418
Včera o 18:57
@iinka

Ahoj, chcela som prispiet mojou skusenostou, nejaku chybu mi vypisalo, tak ak by nahodou prisiel 2x prispevok, tak omylom
Ja trpim tetaniou 4 roky, velmi mi to pokazilo kvalitu zivota, lebo neviem kedy to pride, tie stavy co mam su nezabudnutelne,neprijemne, tak som v strehu, kedy zas pride☹
Naposledy 23.12.v klude na prechadzke mi priatel sanitku volal.
Roztrasnu sa mi nohy strasne. Vnutorny strach ma prepadne, pocit, ze neviem co sa deje, ci umrem, ci co bude...
Toci sa mi hlava. Bolest vystreluje do lavej ruky, neda sa mi dychat, akokeby mi niekto sadol na hrud, srdce mi bije ako dive...
Fakt som z toho nestastna☹

@iinka ešte tým trpia stále?

Strana
z6