Dlhodobá únava u 18-ročného?
Dobrý deň, mám 18 rokov a už asi tri roky ma trápi neustála únava, vyčerpanie a strata záujmu o všetko. Spím pravidelne v rovnakom čase, 8 hodín, no budím sa s hroznou únavou a zimnicou. Po niekoľkých hodinách sa nejako rozbehnem, ale aj tak sa necítim dobre. Chodím na gymnázium, kde mám samé jednotky, učenie mi ide ľahko, ale nevidím v tom zmysel. Navyše je čas vybrať si VŠ a predmety do štvrtého ročníka a ja neviem, čo robiť. Bavilo ma kreslenie, modelovanie, tvorenie rôznych vecí, akvaristika a kopu iných vecí. Teraz sa do všetkého nútim. Myslel som si, že je to mobilom/internetom, no ten som nikdy nepoužíval nejako dlho a už rok a pol nemám žiadne sociálne siete, denne strávim online menej ako hodinu. To vyčerpanie sa nemenilo ani počas dvojmesačných letných prázdnin, kedy som nemal žiaden stres a povinnosti. Pred rokom som bol aj u lekárky (pediatričky), všetky krvné testy boli v poriadku a povedala, že to prejde. Neviem, čo robiť ďalej, v živote som si nemyslel, že napíšem na Modrý koník... Zasahuje to čudným spôsobom do môjho života, hoci je to také abstraktné, neuchopiteľné. Pohyb, cvičenie to ešte zhoršuje, skúšal som aj kadejaké doplnky stravy, no nič nepomohlo. Mám s tým ísť k inej lekárke, príp. máte niekto podobnú skúsenosť? Ďakujem za odpovede.
ak sú krvné testy OK tak skús vitamín D, ten zvykne byť u mnohých v nedostatočnom množstve, plus máš málo serotonínu - hormónu šťastia, trochu to znie ako vyhorenie, skús si kúpiť L-Tryptophan
ak ti ani toto nejako výrazne nepomôže tak smer psychológ
Určite by som išla opäť na preventívku a žiadala rozbor krvi, hlavne pozrieť železo, štítnu žľazu.
Áno, to železo, štitnu žľazu, vit. D, B12 atď. som upodozrieval, no podľa testov sú všetky paramtre v poriadku. Skúšal som snáď všetko, aj tryptofán, a nič.
ak mas krvne testy v poriadku, skus sa spytat na hladinu bilirubinu... a pozri si nieco o gilbertovom syndrome... mam ho, vsetky testy okrem bilirubinu v norme, adekvatne k veku atd... a neustala unava... a gilbertov potvrdeny... ale u mna je jedinym prejavom neskutocna unava a je jedno ci spim 5 alebo 15 h, staci na mna hodit deku a zaspim vsade... jedine co mi pomaha sa na to nefixovat a cely den ist v tempe.. .ak ma moc berie, 20 min ma vzpruzi... vitaminy, krvy, vsetky testy na vsetko mam v absolutnom poriadku
Možno skúsiť zmeniť stravu? Mne lekárka zistila, že mám stukovatenú pečeň, ak nejem prázdne kalórie ale viac bielkovín a cvičím mám viac energie
Áno, to železo, štitnu žľazu, vit. D, B12 atď. som upodozrieval, no podľa testov sú všetky paramtre v poriadku. Skúšal som snáď všetko, aj tryptofán, a nič.
@fil880
Nebude to tými samými 1-kami?
@fil880 magnézium a d vitamin, b komplex Forte skus, pitný režim stravu máš dobré?

Absolvuj znovu preventívku, niečo ti chýba alebo je to psychické.