icon

Ako sa zbaviť stresu z odberov krvi?

Včera o 22:04

Ked som mala asi 12 rokov, museli mi rodicia zmenit pediatricku kvoli prestahovaniu. Vzdy ked mi brala krv, strasne sledovala glykemiu, ktoru som mavala na lacno okolo 4,8. Hned zalarmovala mojich rodicov, ze mam nabeh na cukrovku, plus sme ju mali v rodine, mala ju babka. Treba vsak podotknut, ze babka mala obezitu 3. stupna, ja som nikdy tucna nebola. Vkuse, po kazdom odbere po vysledkoch bol cirkus okolo glykemie, ze mam proste cukrovku, cukrovkarske testy som absolvovala asi 5 krat, ja uz som to neznasala, nakoniec som na testy bola aj u diabetologa, ktory cukrovku vylucil, ze ju proste nemam. Ked som presla v 19tich k vseobecnej doktorke, na preventivky chodim pravidelne, ani raz ziadnu glykemiu neriesila, kedze sa stale pohybuje okolo 4,6 a norma je do 5,5. Teraz som vsak pred kazdym odberom extremne vystresovana, vzdy sa hned vypytujem na glykemiu, lebo sa bojim, ze mi zase niekto povie, ze je to vela a ze sa zase zacne ten kolotoc s testami, atd. Zajtra mam ist na krv na alergologiu kvoli protilatkam, no neviem sa zbavit toho strachu a najradsej by som ro prelozila, 3 dni hladovala a az tak tam sla, nech mi zas niekto nepovie ze mam vysoky cukor. Ma to podla vas zmysel? Ako sa mam zbavit tohto stresu?

anonym_a88fb6
Dnes o 04:55

Uvedom si ešte jednu vec, že keď budeš hladovať pred odberom, aby si mala umelo dobré výsledky, nakoniec tým dobehneš samú seba. Nie lekára. Čiže sa normálne stravuj a choď normálne ku lekárovi. Aj môj lekár akonáhle som mala 5,6, už ma volal na kontrolný odber, že je niečo zle. Kontrolný odber potvrdil, že mám cukor v poriadku. A vieš, čo? Chodím na diabetológiu, a to nemám cukrovku ani nadváhu. Ale mala ju mama a mala ju aj babka, čiže pravdepodobne ju budem mať časom aj ja. Inak len tak medzi nami, moja teta vždy týždeň pred odberom držala diétu a nejedla skoro nič, aby mala dobrý cukor na odbere. A tipni si ako to dopadlo. Dnes tu už nie je. Zomrela pri komplikáciách s diabetom. Na čo je toto dobré. Ty diabetes nemáš.

anonym_6c24db
Dnes o 06:06

4,8 je krásna hodnota nalačno. Nechápem. Inak môj otčim tiež ako píše vyššie držal diétu pár dní pred kontrolou na dia a tiež už nie je medzi nami kvôli komplikáciam diabetu... Mne dr pri hodnote 3,7 myslím, pri preventívnej povedala, že jedzte preboha 😂 ale bola som po nočnej na odber 😅 takže asi preto padlo tak nízko

anonym_238816
Dnes o 06:15

@anonym_autor stres je jeden z najvacsich faktorov ktory sposobuje cukrovku. Mnohi ludia ju dostanu zo zlej zivotospravy a stresu. Uvedm si ze pokial ti ju nediagnostikovali tak sa nemas coho bat. Ked ju budes mat vtedy stresuj. Aj ja by som sa potom bala. Pred cukrovkou mam obrovsky respekt ale ty ju nemas