icon

Ako sa zbaviť závislosti na kvapkách do nosa?

martina2805
22. feb 2026

Dobrý večer ako najlepší spôsob oducit sa od nosných kvapiek bez toho už neviem existovat

lukbe
22. feb 2026

Najprv si prestať kvapkat do jednej dierky, ta sa zregeneruje, predychať, potom do druhej. Ide to, vlastná skúsenosť.

lynda888
22. feb 2026

@martina2805 mne to trvalo tiež roky. Nakoniec zabralo to, žs beriem nasonex od alergologičky - každý deň pred spaním.

tato_
22. feb 2026

Ako sa prejavuje zavislost na kvapkach do nosa? Neustale sa zapchava?

mimachicha
22. feb 2026
@tato_

Ako sa prejavuje zavislost na kvapkach do nosa? Neustale sa zapchava?

@tato_ ze mas nonstop upchate dierky a musis dychat ustami. Bez kvapiek velmi trpis a nevies fungovat.

mimachicha
22. feb 2026

@martina2805 skus si kupit slabsie kvapky (pre vacsie deti) a pouzivat chvilu tie. A potom postupne prejst na najslabsie kvapky napr. pre babatka. Napriklad nasivin

martina2805
autor
22. feb 2026
@lynda888

@martina2805 mne to trvalo tiež roky. Nakoniec zabralo to, žs beriem nasonex od alergologičky - každý deň pred spaním.

@lynda888 ja to už používam 4 roky bez toho neviem dýchať a už mám chrasty v nose a krvacam

martina2805
autor
22. feb 2026
@lynda888

@lynda888 mam aj to predpísané od orl ale nepomáha mi to

msnesquik
22. feb 2026
@martina2805

@lynda888 ja to už používam 4 roky bez toho neviem dýchať a už mám chrasty v nose a krvacam

@martina2805 u alergologa sa da predpisat kortikoidovy sprej alebo ako sa pise v prvom komentari, do jednej dierky sprej a druhu nechat tak a ptm vysadit hplne, naozaj to funguje

janinah
22. feb 2026
@martina2805

@lynda888 mam aj to predpísané od orl ale nepomáha mi to

@martina2805 kortikoidovy sprej treba uzivat tak dlho a takym sposobom ako predpisal orl lekar,ucinok sa dostavi po dobrati co je niekolko tyzdnov.

patrike
22. feb 2026

Lekar, najlepsie ORL, uprimne vysvetlit situaciu, predpise kortikoidy na recept, potom sa davky postupne znizuju.

katkaseiner
22. feb 2026
@martina2805

@martina2805 moj muz to ma tiez, slabsi sprej nepomaha (lekarnicka odporucila nieco co nie je navykove ale jemu to vobec nepomaha). Muz si len lahne a uz ma zapchaty nos. K lekarovi ho nedostanem, je to chlap 🥴🤦

earlgrey
22. feb 2026

7 rokov som tým trpela. Nakoniec mi ORL lekár predpísal nejaké tabletky na 2 týždne a Nasonex sprej...tuším mesiac som ho mala užívať...už nepamätám...a po dobrarí liekov, po 2 týždňoch som už cítila úľavu a už som nemala nutkanie používať tak často sprej do nosa a po mesiaci som už nepotrebovala nič...a už sú to asi 4 roky, čo nie som závislá na spreji do nosa...ale mám strach, keď som chorá a mám upchatý nos, že do toho padnem znova...naštastie používam pri chorobe nasivin pre bábätká a max. 7 dní...resp. nikdy neprekrocím 5tý deň. Strach mi nedovolí 🤷‍♀️

martina2805
autor
22. feb 2026
@katkaseiner

@martina2805 moj muz to ma tiez, slabsi sprej nepomaha (lekarnicka odporucila nieco co nie je navykove ale jemu to vobec nepomaha). Muz si len lahne a uz ma zapchaty nos. K lekarovi ho nedostanem, je to chlap 🥴🤦

@katkaseiner no chystám sa tam tiež ale mam z toho strach a spúšťa sa mu už aj krv?

martina2805
autor
22. feb 2026
@earlgrey

7 rokov som tým trpela. Nakoniec mi ORL lekár predpísal nejaké tabletky na 2 týždne a Nasonex sprej...tuším mesiac som ho mala užívať...už nepamätám...a po dobrarí liekov, po 2 týždňoch som už cítila úľavu a už som nemala nutkanie používať tak často sprej do nosa a po mesiaci som už nepotrebovala nič...a už sú to asi 4 roky, čo nie som závislá na spreji do nosa...ale mám strach, keď som chorá a mám upchatý nos, že do toho padnem znova...naštastie používam pri chorobe nasivin pre bábätká a max. 7 dní...resp. nikdy neprekrocím 5tý deň. Strach mi nedovolí 🤷‍♀️

@earlgrey 7 rokov? A nemali ste vyzraty nos? Mne sa už robia chrasty a krvacam každý deň do dňa niekedy aj tri krat

earlgrey
23. feb 2026
@martina2805

@earlgrey 7 rokov? A nemali ste vyzraty nos? Mne sa už robia chrasty a krvacam každý deň do dňa niekedy aj tri krat

@martina2805 Do nosa si nevidím, vyžratý určite bol a chrasta sa raz za čas objavila, to je samozrejme. Vieš, čo som si dávala na chrasty? Framykoin masť, to mi poradila lekárka a to mi pekne tie chrasty zahojilo. Vážne ja som dodnes vďačná pani doktorke z ORL (bola som v HE), že ma z toho dostala, lebo v zahraničí, kde som žila, mi povedali, že jediné, čo pomôže je operácia a že mám chodiť k moru, do slanej vody 🤷‍♀️

janinah
23. feb 2026
@martina2805

@martina2805 a na co ešte čakaš,kym sa ti tam narobia diery? Čim skor na orl amb.su aj take kde sa netreba objednavať. Ja nie som laik,bola som orl destra.

esther100
23. feb 2026
@lukbe

Najprv si prestať kvapkat do jednej dierky, ta sa zregeneruje, predychať, potom do druhej. Ide to, vlastná skúsenosť.

@lukbe ako dlho to trvalo?ja som dnes tak prežila prvú noc

maminkadeticiek
23. feb 2026

Ja som to pred rokmi urobila radikalne.Akonahle som si uvedomila ze som zavisla ze nemam sople,nemam co po nakvapkani vysmrkat a mam potrebu kvapkat si v rovnakom case (trvalo to dlhsie) tak som s tym proste prestala.Najhorsie bolo zaspavanie.Lebo to bol moj cas a mala som pocit ze sa udusim.Zaspavala som s otvorenymi ustami,poharom vody na suchu sliznicu vedla seba a bolo to hrozne.Trvalo to tyzden a bolo po vsetkom.Odvtedy si davam pozor.

maminkadeticiek
23. feb 2026

Inak roky si vedome tak ublizovat ze si necham vyzrat prepazku a nos do krvi,tak to uz hej.Mne stacil pocit ze ma nieco ovlada aby som s tym hned nieco urobila.

lukbe
23. feb 2026
@esther100

@lukbe ako dlho to trvalo?ja som dnes tak prežila prvú noc

@esther100 uz to bolo dávno, nepamätám, ale ono to pôjde 👍.

misa11111
23. feb 2026

Vlastná skúsenosť ,prestať kvapkat ..ano bude upchatý nos mala som z toho riadne nervy ale vydržala som to.
Ja som už bola tak závislá že som kvapkala každé 3 5 hodín.
A kúpili sme domov čističku vzduchu a veľa vetrame, a v spálni keď spíme máme 18 stupňov 😁
Bola som aj na orl či mám v poriadku prepážku ,povedali že sa to dá upraviť , na to som otehotnela a už neriešila .

esther100
23. feb 2026
@lukbe

@esther100 uz to bolo dávno, nepamätám, ale ono to pôjde 👍.

@lukbe ja mám problém iba večer,keď ľahnem mám zapchatý nos.ale ja mám aj trochu krivú prepážku

martina2805
autor
23. feb 2026
@misa11111

Vlastná skúsenosť ,prestať kvapkat ..ano bude upchatý nos mala som z toho riadne nervy ale vydržala som to.
Ja som už bola tak závislá že som kvapkala každé 3 5 hodín.
A kúpili sme domov čističku vzduchu a veľa vetrame, a v spálni keď spíme máme 18 stupňov 😁
Bola som aj na orl či mám v poriadku prepážku ,povedali že sa to dá upraviť , na to som otehotnela a už neriešila .

@misa11111 presne ja tiež tak často ako vy dávam

juliet86
24. feb 2026
@martina2805

@misa11111 presne ja tiež tak často ako vy dávam

@martina2805 co som videla video jednej farmaceutky tqk najprv jednu dierkum potom druhu dierku. ak ti to nepojde pprad sa s orl ako ti radili. vela stastia trpi tym velmi vela ludi

anonym888
24. feb 2026

najlepsie je nezacat ich ani pouzivat.. ani ked mam silnejsiu nadchu tak si nedavam kvapky iba sa nadycham alpy a natriem si vnutro nosu.. ked zacnes uz neprestanes len tak

strajkokaz
24. feb 2026

@martina2805 skús večer pred spaním prepláchnuť morskou vodou v spreji, ale tak, aby ti tá morská voda v obidvoch nosných dierkach prešla postupne až do zadu do krku, proste nie len jedno dva streknutia, ale komplet, kým sa ti tie dýchacie cesty zvlhčia.

anonym_75195a
24. feb 2026
@katkaseiner

@katkaseiner spray s morskou vodou nepomáha?

katkaseiner
24. feb 2026
@anonym_75195a

@katkaseiner spray s morskou vodou nepomáha?

@anonym_75195a zial vobec

katkaseiner
24. feb 2026
@martina2805

@katkaseiner no chystám sa tam tiež ale mam z toho strach a spúšťa sa mu už aj krv?

@martina2805 krv sa mu nepusta. Ale lahne, okamzite ma zapchaty nos. Staci mu vstreknut večer 1x do kazdej dierky

strajkokaz
24. feb 2026
@katkaseiner

@martina2805 krv sa mu nepusta. Ale lahne, okamzite ma zapchaty nos. Staci mu vstreknut večer 1x do kazdej dierky

@katkaseiner ak sa môžem votrieť, tak nech vyskúša ten postup, čo som písala, môjmu to pomohlo, používal Stérimar na upchatý nos, poriadne večer nastriekať až do prepláchnutia, môže byť rôzny počet strekov do každej nosnej dierky