Ako zvládať preťaženú nervovú sústavu na materskej?
Ahojte, tie co ste na materskej, co vam pomaha pri pretazeni nervovej sustavy? Som na materskej s dvomi detmi. Starsie 2r, mladsie 6m. Tato noc bola masaker u mladsieho, plac plac plac (asi zuby), vobec som si neoddychla len mi celu noc hucal do ucha a snazila som sa ho utisit a najst polohu aby zaspal. Je len 8 a ja uz na sebe citim vsetky znaky. Som prchka, vadi mi ked sa ma niekto dotkne alebo vobec na mna hovori. furt niekto nieco odo mna chce, stale sa po mne driape jeden alebo druhy (najcastejsie obaja) furt ich mam za zadkom obaja vyzaduju pozornost. Stale so mnou niekto kmase alebo mi huci do ucha. 6mil x do dna mama alebo eeee od mensieho. Ako prezit taky den?
Keď len dnešok ti vadí, tak si na tom dobre.
Staršiemu daj lego, nech ti niečo posklada... mladšieho daj do kresla a daj mu do ruky niečo zaujímavé. Ty si daj kávu v kuchyni.
Daj si magnézium, pustite si pesničky, tancujte, pustite si rozprávku... Poobede dat do kočíka, obidvoch a prechádzka prospeje aj tebe. Hlavne dýchaj.
ja som dávala staršiu do jaslí (ešte nemala 2r) a doma som bola s menšou... oveľa viac som si oddýchla, stihla a hlavne som nebola zničená
Nerobila som si deti s malym vekovym rozdielom, pretoze by som to nedala. vzdy som to tvrdila a tvrdim, ze vekovy rozdiel deti pod 5 rokov je psycho. ak zena nema matku/svokru na pravidelnu pomoc, tak je to na neurol alebo lexaurin. ak nemas nikoho, kto by ti aspon starsieho vzal na chvilu von, ci do detskeho kutika, tak by som ho na tvojom mieste davala 2-3x do tyzdna na doobedia do jasli. predpokladam, ze taketo dni ako je dnesok su u vas na pravidelnej baze, tak vramci toho, aby si si zachovala psychicke zdravie by som nad tym silno uvazovala.
@domak2 vsak manzel ked pride on sa zapaja, to nemozem na neho nic povedat. Potrebujem vykryt tie casy ked som s nimi sama. Resp ono je to vacsinou v pohode. Fungujeme dobre. Prehrame sa spolu vsetci ale po tejto prisernej noci by sa mi hodil nejaky tip ako sa pri nich dat do pohody.
@kavasmliekom Pustila som uz starsiemu telku nech je chvilu ticho aj ked to nerada robim. Hej je to dnesok alebo teda vynimocne, ked mensi horuckoval po ockovani alebo tak.
@diaalex uz som rozmyslala nad jaslickami ale ani neviem preco som cukla. Od septembra by som chcela dat do skolky ak mi ho vezmu. Este nebude mat tri.
@matkahelka ani ja som tak neplanovala. Prve je z ivf po 8 rokoch co sme sa snazili bezuspesne. Tak sme boli nejak v tom ze prirodzene to nepojde (dokonca sme sa boli informovat v car aky je postup pri druhom aby sme si to mohli dobuducna naplanovat) a zrazu prekvapenie. Ja na ne nemozem nic zle povedat. Proste sa chovaju ako deti. Nerobia si zle (zatial), nenicia veci len mi stale chcu nieco ukazovat, obaja chcu byt pri mne/ na mne (hlavne ten mladsi ked ma teraz nepohodu)y atd.
Tak asi nie si veľmi pohodovy človek, keď ta rozhodi jeden deň. Počkaj, keď sa začnú hádať, biť, naháňať po byte.
@kavasmliekom no tak asi nie som no. Mensi mal vcera zvysenu teplotu, cely den mrncal na mne len zaveseny, stale si odkladal hlavku, nieco ho trapilo spat mu neslo. V noci uz uplakany co aj unaveny bol. Nespala som vobec nic. Dnes zase v tom kolotoci. Pre mna takmer bez prestavky. Den noc den…
Keď som mala 20 ...mala som 2 deti do 2 rokov ...nehovorím, že to bol med lízať ale za mna je malý vekovy rozdiel super ,deti sa pohľadu atď, aj vzťah za mna majú lepší...
Teraz mi ťahá na 35 a doma 20 m drobec a úprimne si pri nom babatko neviem a vlastne ani nechcem predstavit ...nedala by som to ,aj keď už mám "prax "😀
..mam to ako ty autorka, ale s jedným momentálne 😅 viem si predstaviť ako sa citis ... ma taku separačnu že mne stačí,že sa zdvihnem a uz sa po mne skriabe . Doma neurobím nič, vôbec nič....vyžaduje 300%mojej pozornosti a hlavne prítomnosti....chce sa mojkat ,nosiť,tulit, hrať .
Inak potrebujem väčší nosič už 😆
Ale vždy si poviem ,že je to len obdobie
Rastú veľmi rýchlo a snažím sa aj keď niekedy mám naozaj dost si to vychutnavat ....
Ak sú chvíľu ticho využi to na vylozenie nôh, jedenie atď...mne inak veľmi vedelo pomôcť sprcha ..proste ma akosi nakopla ..maleho dám k sebe keď bol malý do kresla ,teraz je to sodomagomora,lebo vrieska ,ze nemôže ísť za mnou 😄 ,ale aj tak to pomôže 😁
Áni sa nenazdas a obaja pôjdu do školy....
Daj mu liek od bolesti ak je nervózny...neboj sa toho ...ak mu idu zubky bude mu lepšie a aj tebe
My mame druhe dieta tiez vdaka car a mna naopak v centre na taketo pripady velmi razne upozornovali, ze vdaka silnym davkam hormonov sa deju aj taketo "zazraky". tie jasle by som na tvojom mieste urcite zvazila od noveho roku. jedna vec je tvoja psychicka pohoda, druha, ze ucit 2 rocne dieta na telku je viac ako zle a tretia, ze ak mas o 8.00 rano uz nervy, tak si viem predstavit, ako s tymi detmi do vecera potom komunikujes. to neber v zlom, ale deti z teba citia tvoje rozpolozenie a nerobi im to dobre.
Dychové cvičenia... nám sa síce ešte dieťa nepodarilo, ale som na vedúcejh pozícii nadnárodnej firmy a stresu je fakt veľa. Pomohlo mi toto od tohoto chlapíka:
https://www.youtube.com/watch?v=BOR9tU8T3Qk@zuzi0911
@matkahelka ja som s nimi rada, ako som pisala su to dobre deti. Len to teraz na mna dolahlo nejak. Tie zuby a este to mam aj dnes dostat🙈
Telku ma starsi dovolenu pol hodinu denne ked potrebujem ticho aby som mensieho uspala a najedla sa bez toho aby niekto pri mne skackal ze si prosi tiez (lebo sak z mojho taniera je to vacsie mnam mnam)😂neberiem telku ako zlo. Mal rok a pol a ked som mu spievala pesnicku s on z nicoho nic zacal tancovat ako v telke bolo to take mile. ano mam uz o 8 nervy. Je to prvy krat co to mam, uvedomujem si to a chcem s tym nieco spravit prave preto sby to zo mna necitili a aby som to neprenasala na nich.
moje sú koniec decembra a novembra a teda oba šli od septembra do jaslí (predtým ako mali 2r) a potom do škôlky... mne toto pomohlo sa nezblázniť a malá mi chodila domov vysmiata a spokojná, že sa hrala s detičkami
Pretazena nervova sustava na materskej- tak tento nazov mi urobil den
Uz to nieje unavena matka ale pretazena nervova sustava 😂
Kazdopadne s tebou sucitim a niesi jedina
@taktotedanie tak tak to je. Pretazena nervova sustava ma za nasledok taketo reakcie, ked su dotyky neprijemne, zabudanie, nerozhodnost, silne emocne vykyvy atd.
@matkahelka ty si to opisala uplne uzasne 😀👍👍
@zuzi0911 joj, toto si aj ja hovorim, ako rychlo rastu. Ti starsi (11 a 9) sa po mne uz nesapu a aj objatie uz je len niekedy. Tak si musim uzivat tych 2 mensich. No ja som uz tak vycerpana, pol roka riesim zuby, stale ma cosi v hube boli, teraz zase polka hlavy, akoby prievan, afta pri zube, ktory mi konecne spravila zubarka na final, mykoza z antibiotik a najmladsia sa dusi v noci hlienami, co je chora. No a rano som tak tvrdo zaspala, ze sa mi skydla z postele. V hlave mi tresti. Este som si zvysila davky liekov na tlak, lebo pri tej nizsej davke mi nedrzal dobre tlak, tak som ako tresnuta lopatou po hlave. A najmladsiu mam len doma, ale uvarit s nou je hruza, len "nene" a "mama" a ked nie to, tak sa hrabe v spinavom riade v umyvacke, vytahuje mi pohare, zo suplika ocot, olej, muku...🤪. Konca kraja jej niet. No uzivaj si...Ale ano, je to len obdobie a prejde to. Len to prezit...😅
Mam podobny vekovy rozdiel, okolo roku mladsieho sa to zlepsi. Mne v takyto den pomaha ist von, mladsi kociar a starsi ihrisko alebo odrazadlo, len nech nie sme doma. A na chvilu vecer vypadnut si zacvicit.
Moja, nerob si z toho nic, to co opisujes, su moje skoro kazdodenne vecerne stavy🫣😀
Vies, co je najvacsi problem, ktory vnimam z tvojich komentarov, a tak trochu projektujem cez seba? Ze chces byt perfektna dokonala matka-telka obmedzena, stopercentna starostlivost, vludnost, laskavost k detom, furt sa im venovat. Ale to sa proste neda, ked to potrebujes sklbit s domacnostou a troskou casu pre seba.
Mne pomaha vypadnut s detmi na ihrisko, 6 mesacna chvalabohu spi v kocari dobre, a ja sa pohram so starsim, vyvetram hlavu. Doma rano a vecer ma starsi zapnutu telku, ak chce, uz sa niekedy aj sam pohra pocas dna, a teda kludne mu poviem-teraz ma nechaj, potrebujem … len pravda, moj ma uz cez tri roky, ten rok rozdiel je u deti mega vela, neviem ci tvoje dieta toto uz rozumie. Ale proste ulahci si to a najdi si cas aj na kavu, vykakanie osamote, sprchu…my sa naprikld spolu kupwme vsetci traja, niekedy aj cez den, to mam ako welness.
Prepac, rozpisala som sa, ale dve male deti vnimam ako moje doteraz najtazsie zivotne obdobie, niekedy tiez neznasam svoje reakcie, ale je to proste tazke…treba si odpistit, preniest sa cez to a byt na seba mila, za to co vsetko zvladas, si urcite zasluzis metal 🙂
@majlo1234 ze dokonala. Dakujem😂 ale ani si nemyslim ze sa k tomu vobec priblizujem. Ja toho starsieho vlastne ani nejak nechcem dat do jasliciek lebo on je v tom veku ktory ma bavi a strasne tesi. Skor to miminovske obdobie je narocne. Ale nakoniec to bol super den. Zobrala som oboch na prechadzku do kocika, prisli sme tak ze starsi sa najedol a isiel spat, ked sa zobudil bol uz doma manzel, tomu som odovzdala zase mladsieho a ja so starsim sme vyrazili do mesta na trhy. Svetielka, ruske kolo, nadseny bol. Potom este jeho oblubena hernicka a prisli sme teraz. A ja som si len hovorila aky je uzasny. Uz len Okupat a spat.
Presne, keby som nemala mladsiu, tak so starsim davam vsetko s prstom v riti jak sa vravi, je to s nim super. Ale v kombinacii s mladsou je to niekedy masaker. Ak by si nahodou bola z okolia Bratislavy, mozme sa kamosit a zdielat tieto horory😀
@majlo1234 presne😂 tolko aktivit sa s nim da a to ma bavi. A este nema tri takze moze skoro vsade zadarmo😂 takto sa musime vsetci prisposobovat tomu mladsiemu, jeho spankom, rezimu atd. Teraz maju tak ze spia na striedacku takze si ani nesadnem. Akoze to sa nestazujem, je to proste tak. Ja aj mam moznosti vypadnut, nekojim, manzel sa krasne postara, ale mne tak po dvoch hodinach zacnu uz aj chybat🙈

Nemáš nikoho kto by ti pomohol? Mama, svokra, kamoška? Ak nie tak magnézium a dookola si opakuj, ze je to len obdobie 😅 Ísť na prechádzku, neviem ci pomôže, ale treba skúsiť.