Ako zvládať zmiešanú úzkostnú a depresívnu poruchu?
Ahoj, liečim sa od minulého roka, epizódy sa mu vrátili už trikrát
No tak sa lieč, ono to niekedy býva na celý život. Niekedy je to iba prechodné obdobie. U mňa celoživotná diagnóza.
@ml2255 aká je otázka?
Hospitalizácia
@ml2255 Terapia, psychológ, psychiater - 1. kroky ku zvládnutiu. V prípade pocitu ohrozenia teba alebo iných - hospitalizácia😉 Môžeš skúsiť aj linky pomoci na internete (napr. Ipčko...) Dôležité je mať režim aspoň s kratučkými úlohami (uložím 2 veci, umyjem si zuby za dve minúty, dám päťminútovú sprchu, zavolám kamošovi, objednám si nákup....) A keby niečo, mám tu na modrom koníku skupinu Mental Health - kedykoľvek môžeš napísať, mám tam aj rady pri depresii a depresívnych epizódach, okrem iného🥰
Ja ti neviem, ja som v období silných dlhodobých úzkosti (ktoré som riešila len tak ako som vedela - journaling, dychové cvičenia a pod.) dostala 1 deň tak silnú depresiu že som normálne rozmýšľala že ty kokso, ako by som chcela umrieť keďže sa to udeje len raz za život... Proste zle... A potom som si povedala - a dosť. Je to zlé ale proste život nie je dokonalý, šla som za chlapom a zavolala som ho na pivo (to máme tak 40 minút pešo). Vzduch mi pomohol, myslím že som si dala nealko, už si nepamätám, ale tak nejak som sa zmierila s tým že ok, dnes ma navštívila depresia tak ju vezmem von so sebou. Na ďalší deň som sa zobudila bez nej a potom začali ustupovať aj úzkosti. Dnes sú tomu asi 4 mesiace a som v pohode. Držím palce!
Určite pomáha, čo napísal používateľ labky613. Z osobnej skúsenosti môžem dodať, že je dôležité si nájsť niečo, čo ťa baví a v čom sa môžeš sebarealizovať. Môže ísť o maličkosti. S danou diagnózou som bol dvakrát hospitalizovaný a každý spolupacient, trpiaci depresiou a/alebo úzkosťami, si našiel niečo, čo ho zaujalo, napríklad písanie denníka, skladanie puzzle, tvorba výrobkov, háčkovanie, štrikovanie, ap. Určite je dôležitý aj pobyt na čerstvom vzduchu, samozrejme, s prihliadnutím na tvoje ďalšie diagnózy. Mal som aj spolupacienta ktorý písal básne a rôzne kratšie texty.
Ja ti neviem, ja som v období silných dlhodobých úzkosti (ktoré som riešila len tak ako som vedela - journaling, dychové cvičenia a pod.) dostala 1 deň tak silnú depresiu že som normálne rozmýšľala že ty kokso, ako by som chcela umrieť keďže sa to udeje len raz za život... Proste zle... A potom som si povedala - a dosť. Je to zlé ale proste život nie je dokonalý, šla som za chlapom a zavolala som ho na pivo (to máme tak 40 minút pešo). Vzduch mi pomohol, myslím že som si dala nealko, už si nepamätám, ale tak nejak som sa zmierila s tým že ok, dnes ma navštívila depresia tak ju vezmem von so sebou. Na ďalší deň som sa zobudila bez nej a potom začali ustupovať aj úzkosti. Dnes sú tomu asi 4 mesiace a som v pohode. Držím palce!
@anonym_243cfa 👏👏👏

@ml2255 a?