icon

Ako zvládať zmiešanú úzkostnú a depresívnu poruchu?

ml2255
21. nov 2025

Ahoj, liečim sa od minulého roka, epizódy sa mu vrátili už trikrát

anonym_6bfee0
22. nov 2025

@ml2255 a?

anonym_e4c16d
22. nov 2025

No tak sa lieč, ono to niekedy býva na celý život. Niekedy je to iba prechodné obdobie. U mňa celoživotná diagnóza.

bielasovicka
22. nov 2025

@ml2255 aká je otázka?

evkamotka
22. nov 2025

Hospitalizácia

labky613
22. nov 2025

@ml2255 Terapia, psychológ, psychiater - 1. kroky ku zvládnutiu. V prípade pocitu ohrozenia teba alebo iných - hospitalizácia😉 Môžeš skúsiť aj linky pomoci na internete (napr. Ipčko...) Dôležité je mať režim aspoň s kratučkými úlohami (uložím 2 veci, umyjem si zuby za dve minúty, dám päťminútovú sprchu, zavolám kamošovi, objednám si nákup....) A keby niečo, mám tu na modrom koníku skupinu Mental Health - kedykoľvek môžeš napísať, mám tam aj rady pri depresii a depresívnych epizódach, okrem iného🥰

anonym_243cfa
22. nov 2025

Ja ti neviem, ja som v období silných dlhodobých úzkosti (ktoré som riešila len tak ako som vedela - journaling, dychové cvičenia a pod.) dostala 1 deň tak silnú depresiu že som normálne rozmýšľala že ty kokso, ako by som chcela umrieť keďže sa to udeje len raz za život... Proste zle... A potom som si povedala - a dosť. Je to zlé ale proste život nie je dokonalý, šla som za chlapom a zavolala som ho na pivo (to máme tak 40 minút pešo). Vzduch mi pomohol, myslím že som si dala nealko, už si nepamätám, ale tak nejak som sa zmierila s tým že ok, dnes ma navštívila depresia tak ju vezmem von so sebou. Na ďalší deň som sa zobudila bez nej a potom začali ustupovať aj úzkosti. Dnes sú tomu asi 4 mesiace a som v pohode. Držím palce!

anonym_51205e
23. nov 2025

Určite pomáha, čo napísal používateľ labky613. Z osobnej skúsenosti môžem dodať, že je dôležité si nájsť niečo, čo ťa baví a v čom sa môžeš sebarealizovať. Môže ísť o maličkosti. S danou diagnózou som bol dvakrát hospitalizovaný a každý spolupacient, trpiaci depresiou a/alebo úzkosťami, si našiel niečo, čo ho zaujalo, napríklad písanie denníka, skladanie puzzle, tvorba výrobkov, háčkovanie, štrikovanie, ap. Určite je dôležitý aj pobyt na čerstvom vzduchu, samozrejme, s prihliadnutím na tvoje ďalšie diagnózy. Mal som aj spolupacienta ktorý písal básne a rôzne kratšie texty.

slovakboy
23. nov 2025
@anonym_243cfa

Ja ti neviem, ja som v období silných dlhodobých úzkosti (ktoré som riešila len tak ako som vedela - journaling, dychové cvičenia a pod.) dostala 1 deň tak silnú depresiu že som normálne rozmýšľala že ty kokso, ako by som chcela umrieť keďže sa to udeje len raz za život... Proste zle... A potom som si povedala - a dosť. Je to zlé ale proste život nie je dokonalý, šla som za chlapom a zavolala som ho na pivo (to máme tak 40 minút pešo). Vzduch mi pomohol, myslím že som si dala nealko, už si nepamätám, ale tak nejak som sa zmierila s tým že ok, dnes ma navštívila depresia tak ju vezmem von so sebou. Na ďalší deň som sa zobudila bez nej a potom začali ustupovať aj úzkosti. Dnes sú tomu asi 4 mesiace a som v pohode. Držím palce!

@anonym_243cfa 👏👏👏