Ako zvládnuť prácu s kardio problémami?
Ahojte, pred 2 rokmi mi zacali kardio problemy. Vyssi tlak, tachykardia, bolesti na hrudniku.
Som sialene unavena a aj ked spim v noci 8hodin, rano sa zobudim a citim sa, ako keby som nespala 80rokov. Kardiolog mi po sone srdca povedal, ze chlopna je tuhsia, nie taka elasticka, ako by mala byt a ze pri zhorseni sa toto riesi operacne. Mala som 7dnovy holter a tam tiez nieco nevyslo ok.
Co ma ale zaujima je, ak je tu niekto, kto si niecim takymto presiel, ako ste fungovali v beznom zivote? Ja som 2 roky "dobrovolne" doma, nechodim do prace, lebo nevladzem ☹
Mame psa a ked s nim idem na prechadzku von, po rovine, po chvili mam tep 160 - 170, toci sa mi hlava, bolest na hrudniku a uplne ma trasie. Musim ostat stat a pockat, kym sa mi vsetko ukludni a mozem zase pokracovat. A to idem cely cas pomalym krokom. Doma sa mi tiez hocikedy stane, ze nieco robim, varim, zehlim a pod a zrazu mi zacne busit srdce, tocit sa hlava, bolest na hrudi. 2 roky som nebola s rodinou na dovolenke, vylete, lebo proste nevladzem a ani nechcem, ako mi byva zle.
A teraz, v pondelok by som mala nastupit do novej prace, mam ju daleko, 70km od miesta, kde byvame, ale chodila by som vlakom, co je v pohode, to mi nevadi. Ide o pracu sestry v ambulancii, praca denne 6hodin. Cize nic fyzicky narocne, ziadne smeny. Chcem uz ist do prace, ale bojim sa, co urobim, ked budem mat den, ze mi bude cely den zle alebo budem mat zhorsenu tu unavu a nebudem schopna fungovat. Co robit, ako to riesit?
@mamina7070 Beriem betablokator rano a magnerot. Nie som na urade prace, som doma a platim si zdravotne poistenie.
Prečo si doma? Prečo nemáš nastavenú liečbu tak, aby si mohla normálne fungovať? Ak ti ju nevie nastaviť tvoj kardiológ, nájdi si iného. Teraz nevieš ísť so psom von na pár minút. Práca sestry v ambulancii nie je extra náročná, ale určite je tých niekoľko hodín náročnejších ako vychádzka so psom.
ale to nie je dovod aby si bola doma a co beries aky betablokator (concor 5 mg) ?
to absolutne nie je dovod na to aby si nepracovala to nemas zo srdca to zadychavanie a tie stavy potom to by si mala inu liecbu
ja som nastavena na liecbe od kardio a ma zjavne narocnejsie diagnozy ako ty ale teda fungujem pracujem dovolenkujem psa vyvencim a na kondickuncvicim
samozrejme pod dohladom fyzio (vzhladom na diagnozy )
mam znamu co jej muz ma ALS progredujuce a chodi s nim na vylety a kade tade proste ziju
ty nemas zdravotny fyzicky dovod sa tak obmedzovat
a potom ides do extremu dochadzat 70 km do prace a ist robit s ludmi na ambulanciu
neodporucal ti lekar psychoterapiu?
@mamina7070 Nie neodporucal, moje problemy nie su zo psychiky, hlavu a psychiku mam v poriadku.
Prečo si doma? Prečo nemáš nastavenú liečbu tak, aby si mohla normálne fungovať? Prečo neriešiš zmenu kardiológa ak ťa nelieči, čo evidentne nelieči?
@melanta Preco som doma som napisala v uvodnom prispevku, Lebo mam taku sialenu unavu, ze velakrat neviem fungovat bezne ani doma. A ano, nad zmenou kardio uvazujem, len vacinou maju vsade tak plno, ze novych pacientov neberu.
@mamina7070 a preco by mala brat zrovna concor 5mg? To nie je jediny betablokator,co predpisuju... Moze mat kludne egilok 25mg, betaloc zok 50mg..
Neviem, preco je podstatne, aky liek beriem, ale je to Nebilet.
@mamina7070 Byvame na dedine a tu pracu nenajdem, nemam inu moznost, ako dochadzat za pracou do mesta.
@lubkovaandrejka sak ano je plno betablokatorov a mavaju aj neziaduce ucinky (napr ten jej aj unavu a dychavicnost) v podstate je to jedno jej stav co popisuje nekoreluje s tym aku ma liecbu
ludia po srdcovych operaciach pracuju a pri inych liecbach funguju lepsie ako toto co popisuje
ako ved do tej prace chod aspon odputas mysel od sebapozorovania a moze ti to vyrazne pomoct vo fungovani a naberani kondicky
Autorka, úprimne, neviem, či ťa máme ľutovať. 2 roky ležíš doma. Na otázku liečby a kardiológa reaguješ, že k novému sa dlho čaká. Akože za 2 roky si sa nedostala k novému kardiológovi? Prepáč, ale na všetko máš výhovorku. Ja chápem, že zrejme si naladená už negatívne a podľa mňa spomenutý psychológ by bol na mieste. Ale hlavne, už dávno si mala riešiť zmenu liečby, byť zatvorená doma 2 roky je tvoje rozhodnutie, ty si akceptovala, že to takto je. Nie, prácu nezvládneš podľa mňa. Ak nezvládaš vyvenčiť psa, tak nezvládneš ísť z domu na stanicu, sedieť 70 km vo vlaku, potom prejsť do ambulancie, tak niekoľko hodín pracovať, potom zase prejsť na stanicu a sedieť 70 km domov a zo stanice prejsť domov. Pri všetkej úcte, tak nevieš vyvenčiť psa, tak toto bude doslova masaker. Tvoja prirorita by mal byť tvoj zdravotný stav, s ktorým si sa evidentne zmierila. Ak by nie, tak už dávno by si riešila inú liečbu s iným lekárom.
@mamina7070 suhlasim s tebou,ze liecbu nema urcite stanovenu dobre a mal by jej kardiolog zmenit lieky, takto by sa citit nemala. Moj dedko ma lieky na srdce a kardiostimulator a normalne chodi kosit, robi s drevom atd.
@melanta Nie, lutovat nechcem a nepotrebujem, to naozaj nie.
Neviem, kde si z mojich slov vycitala, ze 2 roky doma len lezim a nic nerobim 😀
Som doma, lebo mi fakt nie je dobre, ale to neznamena, ze lezim a nic nerobim a nesnazim sa zit co najlepsie. Samozrejme, nechcem byt doma do konca zivota, preto som si hladala pracu a nasla a v pondelok nastupujem. Ci to budem zvladat neviem, ale budem sa snazit a bojovat, ako budem vladat.
Ja som doteraz noveho kardiologa nehladala, k tomuto chodim 2 roky a verila som, ze mi pomoze. Poslednych par tyzdnov zvazujem zmenu, zbezne som aj zistovala a nenapisala som, ze sa u druheho dlho caka, ale ze maju plno a novych pacientov neberu.
Podľa mňa tvoja únava minimálne z časti vychádza z toho, že máš teraz nulovú kondičku a odvykla si si od toho niečo robiť. To nemyslím v tom ale ako fakt.
A obrovskú rolu hra aj tvoja psychika. Neviem čo tu čakáš. Nemôžeš takto "žiť" do konca života. Aj ľudia s transpantovaným srdcom fungujú.
Čo sa týka práce, tak sa priprav, že prvý mesiac to nebude vôbec zvládať ale potom si zvykneš a bude ti lepšie. Hoci nechápem, prečo si si našla prácu kde musíš dochádzať takú strašnú diaľku pri tvojej únave...
@petracandle Napisala som, ze byvame na dedine a tu pracu nenajdem, nemam inu moznost, ako dochadzat do mesta.
a kedy si bola naposledy na kardiokontrole ? skus nafoyit sem poslednu spravu a zacierni osobne udaje
a k tej dychavicnosti a unave ved to moze mat uplne inu pricinu ako srdce (a ani su to neni typicke priznaky )
@mamina7070 Bola som koncom oktobra a dalsiu mam v juni. Robia krv, ekg, tlak a na jun mam naplanovane po roku sono srdca.
Ja som hladala, ake priznaky ma problem so srdcovou chlopnou a tie priznaky presne sedia na to, co sa deje mne. Neviem, preco si myslite, ze mam problem so psychikou, ked to tak vobec nie je ☹ Jedine, co s priznakov nemam su migreny, tak aspon nieco 🙂
Príznaky:
dýchavičnosť
bolesť na hrudníku
búšenie srdca
únava, závraty až mdloby pri záťaži
príznakom môže byť aj fibrilácia predsiení
pocit chvenia na hrudníku
častejšie migrény
Anemiu nemáš?treba ísť k inému kardiológovi, internistovi.Ci veríš či nie môže to byť psychika veď podobne sa prejavuje tetania, úzkosť už sa bojíš robiť bežne aktivity a to je zle.Ked to je tak zle nerozumiem, že si nešla znova k lekárovi?
@luccija Anemiu nemam, kardio dal spravit zelezo a Dcko, zelezo mam ok, Dcko nizke, to uz doplnam. A nie, nemam ani tetaniu, ani psychicke problemy, to som si uplne ista.
Škoda, že nevieš presunúť diagnózu, co ti vyšlo na Holteri, pretože jemne stuhnutá chlopňa ťa absolútne nemôže limitovať v bežnom živote, ako opisuješ ty. Možno máš na Holterri len občasné extrasystoly, ale toto naozaj nie je diagnóza pri ktorej by si nemohla normálne fungovať a pracovať. Je možné, že aj lieky spôsobujú nejaké vedľajšie účinky (unava..), ale tie sa dajú ľahko vymeniť. Ja si myslím, aj keď ty oponuješ, že v tvojom prípade hrá veľkú úlohu psychika. Nemáš depresie? Píšes, že si si googlila a všetky príznaky ti sedia na tú chlopňu. Ver mi, že keby si si googlila akúkoľvek chorobu, vieš si ju prispôsobiť na momentálne ťažkosti.
"Som sialene unavena a aj ked spim v noci 8hodin, rano sa zobudim a citim sa, ako keby som nespala 80rokov."
ja ze to pises o mne, tie mam kardio problemy a beriem lieky, je jedno kolko spim, aj 12 hodin a stale som ako prejdena bagrom, kvalita zivota nulova....v praci zaspavam, nesustredim sa, vobec ma to nebavi, ani s av praci nerozvijam lebo nevladzem
@melanta kardiologovia maju vela pacientov, nechce sa im preberat od inych, ja som dostala termin tak ze som musela klamat
@queendixie Dakujem, ze ma chapes 🙏

a aku mas vlastne diagnozu od kardiologa? a aku mas liecbu?
a ak dva romy nerobis si na UP?