Ako zvládnuť toľko bolesti?
Ahojte, ospravedlnujem sa, ze vyznievam melodramaticky, stale sa snazim utesovat, ze nic take hrozne sa mi nedeje, ale obcas to na mna vsetko dolahne.
O par dni to bude presne rok, co sa moj zivot otocil hore nohami.
Prva rana prisla, ked som si uvedomila, ze moj muz, ktoreho som milovala najviac na svete a boli sme spolu 16 rokov, uz nie je tym, koho som milovala. Zavislost ho zmenila. Zacal ma nenavidiet, tyranizovat. Mna aj nase deti. (nie fyzicky, "len" psychicky).
Niekolko rokov som bojovala a verila, ze jeho stav zvratim, nepodarilo sa. Jeho psychika uz ostala navzdy poznacena a jeho sucasny zivot je zamerany na to, aby ma znicil.
Robi vsetko preto, aby ma pripravil o deti, byvanie, atd... Su to nasledky mojho rozhodnutia.
Rozhodnutia, ze ja uz takto zit s nim nechcem.
Druha (a omnoho bolestivejsia rana) prisla, ked som zistila, ze sucasne s muzom som prisla o svoju celu rodinu. Moja matka, otec, sestra... odvrhli ma. Nenavidia ma. Robia mi tak zle ako sa len da.
Ostala som sama. Zo dna na den som prisla o vsetkych ludi, ktorych som dovtedy pokladala za svojich najblizsich.
Ja som bola taka hrda na seba, ze som sa zvladla postavit tyranovi. Ze som dokazala urobit ten najtazsi prvy krok. A takto to dopadlo.
Nelutujem. Ale strasne ma to boli.
Ten, ktory ma tyral chodi na vylety a dovolenky s mojou rodinou (a nasimi detmi). Vyzeraju vsetci tak spokojne a stastne. Ze sa ma konecne zbavili. A ja neviem pochopit, ze co je za tym. Cim si ich tak opantal, ze mu veria kazde slovo a moja verzia ich absolutne nezaujma.
Teda, asi tusim. Je velmi pekny, charizmaticky, vtipny a v neposlednom rade, je moja rodina od neho zavisla aj financne.
Moja rodina je nanho hrda, ze mi zobral auto, ze ma nechal s detmi bez penazi, tlieskaju mu, aky je frajer, ze uz rok sa vyhyba plateniu vyzivneho a ja vsetko taham sama.
manipuluju deti proti mne. neskutocnym sposobom. Najstarsi syn minule prisiel od nich domov so slovami: mama, teba aj tak nikto nema rad.
toto mu vtlkaju do hlavy. malemu dietatu. a ja sa nemam ako branit.
Uz prestavam verit, ze raz bude dobre
nič neurobíš, len to prijať, aj s tým zlým, veriť sama sebe a ísť ďalej. Veriť pravde, veriť, že raz bude všetko vyjavené. Nateraz ti musí stačiť tvoje čisté svedomie a čistá myseľ.
@nafka0483 dakujem. sama sebe si leziem na nervy, ze sa stale neviem cez to preniest a stale ma to trapi. ze vobec riesim ludi, ktori ma odkopli a nestoja o mna. Na jednu stranu je mi bez nich omnoho omnoho lepsie, na druhu stranu ma to stale niekde vnutri velmi skrie. moj (zatial stale) muz si vie stale este do mna kopnut a zvykne mi napisat, ze som taka nula, ze ani vlastna matka o mna nestoji.
@0silvia0 ano, dakujem. tym sa snazim riadit. aby som sama pred sebou mala ciste svedomie a cisty stit. len ta viera v samu seba pokrivkava 🙂 je tazke si drzat svoju liniu, ked sa mi ti najblizsi snazia vsugerovat nieco ine. momentalne on bojuje cez deti. vymyslel si, ze vraj ich mlatim pastou do hlavy. je to tak absurdne a chore, ale on chodi a rozprava to detom, na socialke, vsetkym naokolo. a mne sa hrozne tazko brani :(
viem, ty to žiješ a hlboko sa ťa to dotýka a bolí to. Musíš si urobiť nadhľad a počítať aj so zlými verziami. Musíš sa hlavne vnútorne upokojiť, ak aj rodina nechce vedieť, kde je pravda, ty to vieš. Veď deti hádam nebudú klamať a tvrdiť, že ich biješ, keď to pravda nie je?
ono si aj z rodiny mala zlý vzor, pravdepodobne manipulátorské a narcistické črty ma aj tvoja matka, takže ti pri manipulátorovi nesvietila kontrolka a brala si to v pohode. Zbadala si až po rokoch pravú tvár tvojho muža.
@0silvia0 ano. snazim sa od toho vsetkeho odosobnit. ale niekedy to na mna strasne dolahne. teraz som asi preto taka nervozna lebo cakame na znalecke posudky z oblasti psychologie - na mna, muza a aj deti. a ja sa len modlim, aby to nebolo podplatene. lebo moj muz ma regulernu psychicku poruchu a neverim, ze by ho skuseny psycholog neodhalil.
on praveze vie zmanipulovat deti tak, ze povedia, co chce. resp. ja ich obcas klepnem hankami po hlave, ako ked sa klope na dvere (ale jemnejsie samozrejme) a moj muz to nazval mlatenie pastou po hlave. ale samozrejme deti ziadno nebijem ani netyram, uz na jar to skusal na socialke presadit, vtedy zas tvrdil, ze ich mlatim varechou (to sme sa s detmi nahanali s varechami pri vareni a muz to takto nafukol a zdramatizoval), takze mam z toho neskutocny stres. lebo na mna pred detmi velmi manipulatorsky a neustale kyda muz, jeho rodina a aj moja rodina.
@svsvsv ano. to uz mam spracovane, ze preco som to dovolila a pod. ale aj tak to nedokazem stale uplne pustit.
@0silvia0 ano. presne tak. moja mama je majster manipulator a mojmu otcovi bola diagnostikovana narcisticka porucha osobnosti (je pod podhladom psychiatra).
pri spatnom pohlade uz vidim, co vsetko som dokazala akceptovat a ako daleko som posuvala svoje hranice. presne kvoli tomu, ze som to mala doma a tym padom, mi na tom neprislo nic divne, naopak, bol mi to velmi blizky vzorec chovania.
som vdacna, ze sa mi kamaratka otvorila oci a pomohla mi dostat sa z toho von.
pevne verim, ze muza odhalia aj nase organy a neschvalia mu striedavu starostlivost v ziadnom pripade :(
Jasne, narcis si realitu prisposobi tak ako potrebuje. Dnes je vela osvety okolo tejto poruchy. Napadlo mi oslovit Jana Dvoraka, ktory nataca videa poznajte svyho psychopata... nevedel by pomoct? Tiez zil s narcistickou manzelkou a presiel si dost podobnymi udalostami, tiez tam boli deti...
myslím že v tom máš hodne jasno a celkom dobre si zhodnotila prečo je to tak... ako sa vraví vrana k vrane sadá a keď sú tam ešte aj iné "benefity" tak iný výsledok sa čakať nedá. Osobne si myslím, že ti je bez nich lepšie. Hoci bolieť to bude stále, lebo sú rodina. Čo je najväčší problém,a myslím že aj preto je to pre teba ťažké, je že manipulujú deti, osierajú ťa pred nimi a vedia že sa nemáš ako brániť a že oni tomu vlastne nerozumejú... inak je mi na grcanie keď si predstavím ako toto niekto môže robiť. Ak niekto nemá dosť rozumu a chrbtovú kosť tak je to blbé ale ubližovať takto cez deti a vlastne aj deťom... fakt mi je zle. Nekontaktovala si psychológa? Možno by vedel ako pracovať s tou špinou čo na teba kydajú, ako toto riešiť s deťmi /nemyslím že sa budeš o tom vyslovene rozprávať, to by bolo ešte horšie, ale čo teda robiť aby to malo čo najmenší dopad/
Za mňa - máš môj obdiv /asi tuším kto si/ ,vydrž, veľmi si želám aby spravodlivosť zvíťazila už teraz, nie až raz...
❤❤❤
to znamená, že to spracované nemáš 😉 Často si myslíme, že už to máme za sebou, odpustené, vyriešené, ale nie vždy je to také jednoduché
Ja som dieta (uz som davno dospela) takehoto vztahu. Tiez som bola manipulovana, aj tym najhorsim levelom - psychickym vydieranim (aj pocas tehotenstva, ziadny ohlad na moj stav a babo). Naucila som sa ze nema vyznam minat energiu a cas na vysvetlovanie, obhajovanie sa, na ten boj. Jeden rodic vie ze nech mu nahovaraju hocico tak ho mame radi a dalej neriesim kto ako klame, prekruca a snazi sa ma pouzit na boj ako prosteiedok na dosiahnutie svojho ciela.
Ty to mas horsie v tom ze deti mas mensie, cize skor ich zmanipuluju a viem ze je to strasny pocit, ale snaz sa na to pozerat tak, ze oni za to nemozu. V hlbke srdca ta velmi lubia a to co hovoria je len to co im niekto narozpraval. Su obetami. Tak ako aj ty.
Hlavne tym reciam neuver, nepochybuj o sebe, to je jeho jasne vitazstvo ze ta zlomil.
ja ti poviem z mojej skúsenosti, moja mama je tiež nediagnostikovaná porucha osobnosti, polovicu života som ju riešila prečo načo začo, ako môže, ako mohla atď. Poviem ti, ako som sa s tým celým vyrovnala. Pochopila som, že ona musí, lebo jednoducho inak to nevie. Chorá hlava, nevyzretá, úbohá hlava jej hlási takéto myšlienky a činy a ona ich hovorí a činí. Prehodila som v mojej hlave pocit nelásky, nenávisti, opovrhnutia k nej za pocit ľútosti a súcitu. Súcitu, že túto svoju chorú hlavu musí celý život riešiť. Emočne som sa od nej odrezala a už ma nedokáže raniť nič čo vyjde z jej úst, ale normálne s ňou komunikujem, navštevujeme sa.
Ono aj tvoje veci prejdú časom do iného levelu, deti vyrastú a veľa vecí pochopia aj samé, ty sa posunieš, len teraz to máš také intenzívne a bolestivé. Všetko prejde, aj ja veľmi dúfam, že pravda vyjde najavo a pán narcis sa ukáže v pravom svetle...
Neviem ti, zial, dat nejake fundovane odporucanie, hoci by som tak velmi chcela. Dovol mi aspon, prosim, vyjadrit moju velku uctu voci tebe. Kiezby sa dala poslat fyzicka a psychicka sila takto cez net, zaslala by som ti jej co najviac. Velmi si vazim ludi ako si ty, od dna si sa uz odrazila ❤️
Si veľmi silná žena . Ako levica bojuješ o seba a svoje deti . Robíš správne aj keď je to ťažký a veľmi zložitý boj . Máš veľmi zlého protivnika.Verím ti že sa cítiš zle keď vlastná rodina ide proti tebe , musí to byt hrozný pocit . Najhoršie na tom je že tie deti musia mat v sebe veľký zmätok . Tie všetky okolnosti ta znechucuju a frustrujú ale raz to skončí a verím že onedlho . Kompenzuj to tým že vo voľnom čase sa venuj len pekným veciam čo ta bavia a času strávenými s deťmi . Myslím že aj psychologická pomoc by bola na mieste . Klobúk dole pred tebou čo všetko zvladas a ako si sa postavila takému psychopatovi. Verím že všetko dobre dopadne a aj tvoja rodina si uvedomí kde je pravda . ❤️
@0silvia0 dakujem. poznam jeho videa. ja uz sa nimi manipulovat nenecham, toto mam vyriesenie, len si proste pripadam strasne menejcenne :(
on stale vystupuje tak, ze je v prave a ze ja som si nanho vsetko vymyslela. a vsetci ti, co rozhoduju - sud, psychiater socialna kuratela - sa k tomu stavaju neutralne, co zvysuje moju neistotu. myslim, ze sa budem citit ovela lepsie, ked sa nejako rozhodne. akokolvek. lebo takto stale tapam v neistote.
@bagre dakujem. vystihla si to uplne presne.
je mi bez mojej rodiny jednoznacne lepsie, tie ich intrigy, manipulacie, ohovaranie, kalkulovanie, pretvarka a lzi - ja som na to nikdy nebola a vzdy som sa vymykala zo svojej rodiny. akurat som si predtym myslela (resp. mi bolo vsugerovavane), ze to je kvoli tomu, ze ja som neznesitelna a dominantna. teraz to uz vsetko vidim inak.
a presne si to vystihla aj s detmi. ja s rodinou v kontakte vobec nie som, tak mi ublizuju cielene aspon cez deti. je to svinstvo. a ja sa nemam ako branit. je mi proti srsti sa znizovat na ich uroven a kydat na babku a dedka a otca, resp. na kohokolvek.
dakujem Ti velmi za povzbudzujuce slova. pomaha to 🙂
Tak toto musí byť fakt ťažké. Ešte to super z vladas, si silná žena a úprimná. To je skvelé. Psychicky teror je strašný a zachovať si pri nom duševné zdravie je veľmi ťažké. Stoj si za svojim. Ti, co za to stoja to časom pochopia a ti co nie....veľmi držím palce.
@nafka0483 dakujem za povzbudzujuce slova, je to hrozne mat takych rodicov, cloveka to poznaci na cely zivot. ano, mna hlavne moja matka psychicky vydierala. na jednej strane ma mala v pazi a pozornost mi venovala, len ked to malo sluzit k nejakemu cielu a na druhej strane sa na mne vyvrsovala pri kazdom jej neuspechu.
brr, az teraz ako dospela vidim, ako moc choro sa ku mne moji rodicia chovali. bolo to presne tak ako pises, takito rodicia pouzivaju svoje deti len ako prostriedok pre svoje ciele. neberu ohlad na ich pocity ani potreby.
Gratulujem Ti k tomu, ze sa dokazes od toho odosobnit a ze sa nenechas viac zatahovat do manipulacii. Urcite Ta to stalo vela sil. Kedy bol ten moment, ked si pochopila, ze to, ako sa k Tebe rodicia chovaju nie je uplne v poriadku?
@0silvia0 skvelo si to napisala. presne tak to je. tiez sa na to snazim pozerat cez optiku pochopenia a sucitu.
avsak, u mna je rozdiel v tom, ze moja matka mi cielene robi zle.
moja matka svojim krivym svedectvom zariadila, aby moj muz nebol trestne stihany za tyranie
moja matka mi dala zablokovat mobil, a tym padom som prisla o mnozstvo dokazov proti muzovi
moja matka prepisala auto na mojho muza, cim mu umoznila mi ho zobrat
moja matka prepisuje svoj majetok cez darovacie zmluvy na moju sestru, cim ma prakticky vydedila (aj svoje vnucata)
moja matka cielene a vedome manipuluje moje deti proti mne
moja matka sa vyslovene pytala na sud, aby tam mohla svedcit, ze nie som schopna sa o svoje deti postarat a ze mi ich maju zobrat.
mne to stale vrta hlavou, ze kolko nenavisti v nej musi byt, kolko energie musi vynakladat na vsetky tieto kroky. je to pre mna absolutne nepochopitelne.
ona touto zlostou ide sama proti sebe, ked ju uz ostatni nebudu potrebovat a ked ju vsetci normalni prekuknu, ta zlost ju zozerie a zostane sama. Tito ludia zostavaju na stare kolena sami a nepochopeni.. charaktery odhalene, uz nie je co hrat a koho manipulovat... toto sa netreba snazit pochopit, to treba len polutovat...
Ono u nas bola situacia trosku ina, nas ako deti sa to zacalo tykat az neskor, uz v dospelosti, dovtedy sa zdalo byt vsetko ok a riesili si to viacmenej rodicia medzi sebou. Teraz ked sa na to pozeram spatne, tak chapem rozne situacie, ktore som ako dieta vnimala inak.
Odosobnujem sa postupne odkedy mi dochadza ake hnusne psychologicke hry sa na mna hrali ze este ja som sa citila vinna a skakala tak ako sa piskalo. Razne kroky som urobila az teraz posledne dni ked som pochopila ze ak niekto neberie ohlad na mna ako svoje dieta, ako tehotnu, napriek opakovanym slubom ze ma nebude do takych situacii zapajat a reciam ako velmi na mne zalezi a pod. a znizi sa k najhnusnejsiemu citovemu vydieraniu ked sa bojim o dotycneho zivot, tak som povedala dost a na prvom mieste je babo v brusku a manzel. Musim s tym seknut kvoli nim a kvoli sebe, nezniesla by som keby sa babu nieco stalo a uz si dost vycitam co si muselo od pocatia v mojom brusku vytrpiet. Paradoxne si to vycitam ja, ze som to dopustila a nie ten kto to sposobuje.
Ale snazim sa to vnimat aj tak ze ide o psychicky problem a tam je potrebna odborna pomoc, snazim sa nebrat to az tak osobne ale ked ti je to tak blizka osoba, tak to nie je lahke.
Musela som si uvedomit ze nemozem mat vycitky ked odmietnem "pomoct" resp. nespravam sa tak ako sa ocakava.
Na koho by to nedolahlo ... pravda je, ze ako to zvladas je obdivuhodne. Ale neboj. Deti nebudu vecne male a zacnu si davat veci do suvislosti. Tvoja rodina je debilna a nezasluzi si, aby si na nich mrhala svojim casom. Ked som bola v zivote v koncoch a mala som pocit, ze sa mi vsetko sype na hlavu tak som si povedala "ked sa neda vratit, treba ist dopredu". A isla som ako buldozer cez vsetko a cez vsetkych. Nedaj boze aby sa mi niekto postavil do cesty. Zomlela som ho ako kombajn. Mame by som maximalne povedala, ze ci je skutocne tak sprosta ze nevidi ze ju manipuluje ex a ze sa odvrati od vlastnej dcery. Detom by som povedala, ze mame na veci s tatom rozne nazory. Nehrotila by som tie vztahy - tie deti s tym aj tak nic nespravia. Snaz sa nebyt sama, snaz sa mat dost prace, kamaratky, kurzy a zabavu. Ked ti bude blbo tak prid na konika a nieco napis. To vies, ze ta tu vzdy podporime. Mozes pisat kludne aj do tejto skupiny. A neboj sa ... na kazde prasa sa voda vari. Tvoj ex nebude vynimka 👹👹👹👹 Ak mas tu silu, tak sa postav k situacii celom a ber to lahsie. Viem ze toto sa super lahko pise a tazko robi. Lenze tak sa ti trosku ulavi. Ex ta chce dostat na dno v pozicii obete. Nedopraj mu tu satifkaciu.
Je mi moc ľúto co prežívaš, ver mi na každú svinu sa voda varí. Pravda vyjde na povrch. Chce to len čas...myslím, že už si sem raz písala tak dávnejšie že

Predpokladam, ze poznam tvoj nick a z toho co si pisala aj na profile alebo v inej skupine, tak klobuk dole ako to zvladas. Nepochybuj o sebe a vyhladaj dobreho terapeuta.
Viem co je to "len" psychicky teror, manipulacia, zanechava horsie jazvy ako fyzicka bolest.
Neviem poradit ine, len ta chcem povzbudit, s odbornou pomocou a citlivou terapiou to zvladnes. Drzim ti velmi palce.