Bacuľky, zažili ste už "šikanu" zo strany lekárov?
Stretli ste sa s tým, že by mal lekár(-ka), najmä teda gynekológ či pôrodník, nevhodné poznámky ohľadom vašej váhy či postavy?
Zdá sa mi, že všade okolo mňa vidím samé 50-kilové tehuľky, ja sa pritom s mojimi +30 kg navyše hanbím pred lekárom čo i len vyzliecť ☹
Prípadne viete odporučiť v BA gynekologičku, pôrodníčku, ktorá má k tomuto naozaj nezaujatý postoj a nebudem musieť počúvať narážky či múdre rady, koľko by som mala vážiť?
@vierka0 myslím, že máš trochu skreslenú predstavu. Problém pribrať má minimálne percento ľudí. Oveľa viac ich má problém s priberaním. Ja konkrétne nemám žiadny zázračný metabolizmus a keby som sa nekontrolovala a nechovala striedmo, tak by som priberala jedna radosť, rovnako ako mnoho žien, dovolím si tvrdiť, že väčšina a dovolím si tiež tvrdiť, že po 30-tke je 50kg váhy u 95% žien výsledok ich pevnej vôle a životného štýlu. Teda žiadny dar z nebies.
sikanu nie ale ked mi moj gynekolog pri merani panvy povedal, dajte paty k sebe - ak to vobec dokazete, tak som sa rozhodla ze hned po porode od neho utekam... Na kazdej poradni poznamky ako on sonom nic nevidi lebo som tucna...
Pri morfo UTZ ktory mi robil iny lekar tak tiez povedal ale uplne inym a profi sposobom ze jednoducho vysetrenie limitovane pre tukovu brusnu stenu ci tak nejako, no proste to iste len inak povedane a hned sa o inak berie a prijima 🙂
A este som na kazdej poradni pocuvala ze vela vazim. To ze som priberala v tehotenstve minimalne po par 100 gramoch to uz nebolo podstatne on len komentoval vahu celkovu... A co som mala zacat v tom tehu dietovat a chudnut?
@moncikova v prvom tehotenstve som nabrala cez 30 kg, druhe dve som absolvovala ako obezna. Blbych poznamok som si uzila v nemocnici hojne od primara. Porody prebiehali bez komplikacii a deti su vsetky zdrave. Treba sa dusevne obrnit, aj ked pod vplyvom tehotenskych hormonov to ide tazko 😉 Vela zdaru a pevnych nervov ti prajem 🙂
@alaguema nerada hovorim osobne, no napriklad moja 60kg (180cm) svagrina zje vsetko co nezje ju, od chleba, cez kolace, na obed zje plny tanier polievky a druhe jedlo k tomu, nerobi takmer ziadny sport, resp.len rekreacne, sem tam, ja ma od nej ovela viac, nejem pecivo, kopec zeleniny, ak by som zjedla tolko polievky co ona, som naobedovana, sportujem kazdy den, nebudem predsa cakat ze mi ona fundovane poradi ako zhodit..to sa nestazujem konstatujem..ja len hovorim, ze kto nezazil nepochopi..zakladatelka temy sa pyta na sikanu zo strany lekarov, som presvedcena, ze vela z nich si len riesi vlastne komplexy a frustracie a chcu si len do niekoho kopnut a nie skutocne pacientke pomoct
@moncikova ak mozem, odpoviem k veci 😅 tusim budem vynimka 🙄
Mam tri deti, pri prvom som otehotnela s vahou cca. 70kg, pri kazdom dalsom som mala vyrazne viac, takze tvoju situaciu chapem. Asi som mala stastie na lekarov, ale nejak neprijemne mi nikdy nijaky nic nepovedal. Jasne, ze sa obcas riesilo aj moje priberanie, aj tuk na bruchu pri uzv , ale nikdy nie tak, ze by mi to bolo uplne trapne alebo neprijemne. No v podstate najtrapnejsie mi bolo, ked mi v mojom prvom tehotenstve lekar meral panvu a povedal: ako vestonicka Venusa 😅 😎 😀 V podstate som to mohla od porodnika brat ako pozitivnu spravu 😀 Tak ale mala som 25 r., mlada som bola, neskor mi uz podobne reci vazne zily netrhali.
Takze odporucam obrnit sa, alebo presnejsie vyrovnat sa s aktualnou situaciou, vystupovat sebavedome a snazit sa priberat naozaj minimalne. Zelam pevnu volu a pohodove tehotenstvo 🙂
zienky ja som mala pred tehotenstvom 72 kg a uz som mala miernu nadvahu a cez tehotenstvo som sa vyzrala na 90 kg!!! mala som rizikove cele tehotenstvo vysoky tlak a porodila som predcastne len a len koli sebe ze som sa prezierala a takto to dopadlo. Keby som mala otehotniet znovu si zvazim ze ci budem zrat ako nepricetna zasa alebo sa budem zdravo stravovat. Od januara som sa pustila do chudnutia lebo som uz na seba nemohla pozerat a to nehovorim o tom ako som musela vyzerat v manzelovych ociach aj ked mi nic nepovedal. Ked som si pozrela stare fotky ako som vyzerala bolo mi zo seba zle. Ako som schudla z tlaku 150/100 v klude bolo naraz 110/70. Robila som to koli sebe a hlavne koli mojmu zdraviu ktore mi je prednejsie ako prezieranie sa blbostami kedze uz nemozem mysliet na moje vecne hladne brucho pretoze tu mam milujuceho manzela a nase zlaticko 🙂
@lucka227 a to bolo čo debila že jej toto povedal?? :D prepáána a čo tie ženy čo maju 90 100 kil???? to su dobrí chuji ozaj...a ty si uvedomuješ že mnohe -ako aj ja ani nemusim jest slaninu večer a pribrereme aj z vody? a to že som teraz tehotná a býva mizle od hladu a musim jest akože čo mam odpadnut od hladu? troška sa uevdom čo píšeš lebo tvoj nazor mi pride presne ako od dákej chudej ženskej čo šikanuje tučnejšie ženy!
@moncikova v prvom tehu som nabrala cez 10kil a po nom dalsich 20kg.Blbe reci zenskeho pri rocnej prehliadke si nevsimam.Iba dodam,ze si doprajem dobre jedlo a pokial najdem pekne veci v mojej velkosti,tak je vsetko v poriadku.Kolko naberiem teraz,ani neriesim,chudnut budem,ked bude vhodny cas a chut na chudnutie 😀
@zita19 no ty si riadne mimo a nie že sekera si ale obmädzená 🙂 pretože moj bratranec ZOZERE za den JEDNE CHLIEB!!!!maslo,sušienky, obed večeru a ma 180cm a 75 kil!!!to je akože podla teba normalne?? a ja čo zjem jeden krajec hcelba a zdravu stravu k tomu cvičim je tiež nromalne že priberem? alebo si LEN držim vahu??? a ked k tomu cvičim? bud taka dobrá a netrep tu soamriny ked neveiš a nemáš o tom páru! k tomu nehovorim o štintej žlaze či snydrome PCO ked sa ženam velmi velmi ťažko chudne...takéto ako ty si možu svoje hlupe reči nechat vieš kde 🙂 preotže namš ponatia o chudnuti a priberaní lebo nepoznaš danu osobu
@mummy01 tu ako vidim su všety 50 najvaic 60 kilové 🙂)čest vynimkam..ktore ked priebru 5 kilo plaču a držia diety....nevedeia čo to je chudnut a ako sa ťažko mnohým chudne ako som písala vyššie mam v rodine takeho čo zožere ako kysleina a je chudý !!!!necviči nič nerobi a ja čo svičim jem zdravo si len držim vahu a ked zjem viac priberem tak nech tu krasotinky si daju pohov
@moncikova ak ma k tebe hlupe poznamky BUD DRZA AJ TY!!! A povedz mu nech sa chova profesionalne a nech sa tak vyjadruje! aj yt si človek a ma mat k tebe rovnaku uctu či budeš mat 50 ALEBO 150 KIL!!! a ma to povedat SLUŠNE a nie ťa zhadzovat...ja som poznala takých !ODBORNIKOV" IDIOTOV že hned mali pripomienky ale zrušila som ich ako poistku! stalo sa mi to našťastie asi 2-3 krát...ani ja nie som štihla tiež mám písane že obezita v karte -od mala!!!!! a to sa NEPREŽIERAM!!!!! celý život som cvičila-terzaz ako tehotná nemožem zumbu aerobik .... plávanie nehorzi nechem chytit daku pliagu...a proste som celý život mala nadvahu aj zdravo jem NESEDIM PRED PC cele dni A NEZEREM ČIPSY ...proste mam také geny taku postavu a možem robiť čo chcem chudá nikdy nebudem
Pocula som uz o tom, ze gynekológovia komentovali obezitu tehotných pacientiek....Mohli by trosku vazit slova, lebo castokrat su vraj velmi neprijemni...ALE...obezita v tehotenstve prinasa mnozstvo rizik a oni sa hlavne obavaju pripadnej sekcie - musia sa prerezat cez hrubu vrstvu tuku a potom to aj zasit 😅 Takze je to omnoho rizikovejsie ako pri pacientke s normálnou vahou. Na jednej strane ich chapem (maju o to viac roboty pri sekcii), na druhej strane su to ale profesionali - mali by upozornit zenu na rizika a odporucit jej, aby sa s tym pokusila nieco urobit, ale bez ironických poznámok. To by si nemal dovolit ziadny lekar. Lekar profesional musi vladnut aj sekciu obeznej pacientky bez reptania.
@vierka0 tvoja švagriná je jedna z tých mála žien, ktoré majú bleskový metabolizmus. Ale drvivá väčšina by pri takom príjme kalórií denne, priberala. Ak nepriberajú, tak preto, že jedia striedmo. A tie, ktoré nemajú mieru, tak priberajú. Kto nezažil tak nepochopí čo? Píšem jasne, že som z tých žien, ktoré priberajú, ak si nedajú pozor. Za to, že som štíhla, vďačím svojej pevnej vôli. Výhovorky neuznávam...buď sa chce a je vôľa, alebo sú výhovorky a prejedanie sa. Nikto nepriberá zo vzduchu, ani z vody. Netvrdím, že každý musí byť extra štíhly, ale udržiavať si zdravú hmotnosť je nevyhnutné, ak chce človek ostať zdravý.
@alaguema presne tak ja som toho isteho nazoru. Bud sa nestravuju dobre (nevedia co kedy mozu zjest) co je pri tomto zdravotnom style velmi dolezite vediet alebo nejedia pravidelne presne ako si napisala. Ja keby som chcela tak sa prejedam stale lebo sa mozem kludne vyhovorit na geny lebo moja mama mala tiez tolko kil ak nie viac ale proste ja som to takto nechcela ostat obezna a nevladat sa ani pohnut. Aj ked ma clovek zdravotne problemy tak je vzdy cesta len treba potom komunikovat s lekarom ako by to bolo navhodnejsie a najsetrnejsie zhodit tie prebytocne kila. Vsetko ale !vsetko! je o strave! pohyb je len doplnok 🙂 a od toho gynekologa by som to zobrala ako hnacu silu so sebou nieco robit po porode.
Preboha, myslim, ze zeny tu s vyssou vahou si to kompenzuju nadavkami na ostatne stihlejsie. Tak bud majte vyssiu vahu, hladajte vyhovorky, ale nehovorte tu onsikane, tak bud je clovek spokojny,alebo hlada cedtu a nie sa tu triast od nervov, nadavat a hovorit o sikane
@petra7777 Tak postava je do znacnej miery dedicna, skus si nieco nastudovat. napr.
Genetické faktory ovplyvňujú energetickú rovnováhu podľa toho, koľko jeme, ale aj podľa toho, ako rýchlo dokážeme energiu spáliť. Za to, koľko vážime, nesú zo štyridsiatich percent zodpovednosť naše genetické dispozície a zo šesťdesiatich percent vonkajšie príčiny.
Samozrejme to nie je vyhovorka, len niekomu to udrziavanie postavy ide lahsie a niekomu tazsie.
Ahoj.
Keď čítam niektoré premúdrelé rady smejem sa 🙂
Ja som mala celý život na 173cm MAX 72kg. Bola som chudá, prsia štvorky, takže ideálna postava 🙂
Po prvom tehotenstve som mala takmer 100kg. Takže nadváha takmer +30kg... Po pôrode bolo ale náročné obdobie, musela som seknúť s kojením kvôli sebe lebo ma to cucalo psychicky a potom sme sa sťahovali, dokončovala som školu, hľadali sme bývanie, no bolo toho veľa. Váha mi ostala a čo to sa na mňa ešte nabalilo. Predtým som bola športovec a obracal sa mi žalúdok z od stávajúcej kože ľudí s nadváhou a odrazu som ju mala aj ja 😅
Rok prešiel, potom druhý a keď som sa rozhodla schudnúť a seknúť s tým tak som otehotnela opäť aj keď toto bábätko sme plánovali. Svoje tehotenstvo som začínala na váhe +40kg,. Číslo neudám 🙂
Teraz som deň pred pôrodom. Počas tehotenstva som zvládla starostlivosť o 2,5r dieťa, sťahovali sme sa a to ma neminulo v siedmom mesiaci a nevyhovárala som sa na nadváhu makala som možno viac ako baby čo mali 70kg aj s topánkami. Za celé tehotenstvo som pribrala 4-4,5kg. Syn mal na minulo týždňovom meraní 3,400g takže ak spočítam plodovú vodu, vodu, ktorú si vždy zadržiava telo aj keď nepuchnem a všetky veci okolo, tak som v podstate ani nič nepribrala.
Takže..
Doktori ti nechcú zle. Tie reči sú nepríjemné, ale oni sa na to pozerajú z medicínskeho hľadiska, nie toho estetického, ako napríklad naše kamarátky alebo rodina, ktorí tiež zvyknú mať poznámky (aspoň z mojej strany 😅 )
Takže keď porodíš, snaž sa s tým niečo urobiť. Všetko sa dá. Na výhovorky som ja expert tomu ver, no ak som doteraz vedela fungovať iba s polovicou svojej terajšej váhy, dám to aj teraz. Držím palce
@ella555 dispozícia nie je nič viac a nič menej, než možnosť, ktorá sa pod vplyvom určitých faktorov buď rozvinie, alebo nie. V prípade vrodenej dispozície na obezitu, je tým konečným faktorom pevná vôľa, lebo aj zlé stravovacie návyky z detstva, sa dajú neskôr korigovať, prípadne sa im úplne vyhnúť, keďže táto dispozícia je na rozdiel od iných viditeľná, vie sa o nej.
Mne bolo pri kazdom tehotenstve nepríjemne spominat vahu 😖 Prvá doktorka ma strašiala ako sa mi bude ťažko rodiť ked budem tučná...pri prvom som pribrala zo 72 na 86kg a pri druhom sa vyzrala na 92kg....lenze ja som taka posatava kde sa vela ,,stratí,, čize vyzerám skor taka pevna, oplacana typ krv a mlieko....No, každy porod som mala ,,lahky,, a rychly..do hodiny po všetkom.
Ked som zmenila gynekologa tak ten vahu neriešil. Po porode zo mna hned spadlo 10 kilo...no, zhodit potrebujem tak 5 - 8 ale inak nestresujem, ide o zdravie a o to citiť sa dobre. Zial nie kazda mame metabolizmus modelky ako sa nam snazia nahovoriť ze jedia uplne všetko a nepriberaju alebo maju dobru genetiku...kecy...kazda je na diete. Ja odporučam chudnutie podla zial uz nebohej Edity Sipeky...ked som dodržiavala jej rady tak som bez problémov tých 5 kg....schudla.. Mnohé zeny schudli aj viac.
@sardinka335 Heheh, si presne ako ja. Ale ja nehovorím, že som sa "vyžrala" lebo to nie je pravda, pri oboch deťoch som normálne pribrala +15kg a naozaj normálne - žiadne prejedanie sa, vyžieranie po nociach a podobne, proste to išlo normálne. Momentálne už 6.mesiac pravidelne cvičím a upravila som stravu a som spokojná s tým ako vyzerám - všetci okolo mňa mi hovoria, že vyzerám lepšie ako pred prvým tehotenstvom 😉 . A to mám 177cm/77kg . Treba len chcieť a ide to a nie si sadnúť pred TV s chipsami alebo rezňom, sťažovať sa a plakať, že potrebujem schudnúť ale nejde to......
@sarda17 Prepáč, ale nikde som sa nedočítala, že by @zita19 niekoho svojimi príspevkami urazila - má len pravdu. A čo chceš riešiť po mesiaci cvičenia?! Áno je normálne, že napr.aj priberieš - nakoľko tuky sa môžu hneď pretvárať na svalstvo a potom ide váha aj hore.....Viem o čom hovorím. Ja som napr. upravila stravu a začala cvičiť pravidelne 3-4x za týždeň - po mesiaci ani kg ale treba sa aj pomerať, nakoľko najskôr ide dole určite aspoň objem. 😉 A nájdi si ako vyzerá 1-2kg tuku a svalstva. Takže len toľko k tomu a tým čo čakajú a veria, že za týždeň schudnú 5kg a viac. 🙂
@evittam ja meriam 175 cm...važim zial 82kg..moj ideál kedy sa citim akurat je 78 - 75kg....menej to uz by ma chytali mdloby od hladu. Je ale pravda ze momentalne velmi stravu neriešim, nie som ,nastavena,, vnutorne ze s tým niečo chcem urobiť....nemam energiu, mala ma len 4 mesiace, v noci sa budi...a ten keksííík čo si dam ku kave si zatial nechem odpustiť.
Normálne ,,závidím,, fajčiarkam....(to prehanam samozrejme) stres, nervozitu zaženu cigou....mna hned ,,kvári,, na keksik, lyžku Nutely...
@sardinka335 V takomto prípade som to ani ja neriešila , začala som to riešiť až keď som prestala kojiť, nakoľko aj pri stravovaní ako dovtedy som začala priberať - samozrejme a vypapkala som sa na 87kg a to som si povedala a stačí.... 😉
viete co som si vsimla v kazdej diskusii na internete, ktora sa tyka vahy? ze vzdy sa ludia zacnu obvinovat a obhajovat.. jedni sa obhajuju, preco vazia viac a druhi zasa obvinuju, ze ti prvi sa vyhovaraju..
ja to trocha nechapem - vahu povazujem za osobnu vec, ci problem - nechapem tu potrebu stale riesit, co je pre koho dobre, kolko by mal, alebo nemal vazit.. kazdy normalny dospely jedinec chape, co je pre neho dobre a co nie a je na jeho uvazeni co s tym bude, alebo moze urobit..
taktiez sa nikto neda porovnavat, zatial co jednemu stitna zlaza posobi tak, ze priberie a neschudne, druhemu taky problem aj problematicka stitka nerobi a schudne lahko.. tak isto ako niekto schudne lahko a niekto tazko z akehokolvek dovodu.. a keby pribraty clovek aj naozaj necvicil a nejedol zdravo - je to jeho vec a jeho rozhodnutie - nikoho tym neohrozuje, iba seba..
nemyslim to v zlom - len konstatujem, ze nechapem preco sa kazda debata o vahe takto strhne..
ale pokial viem, tato debata bola trocha o inom - nech je clovek akykolvek, ci chudy, stredny, svalnaty, obezny, pribraty, tmavy, biely, rysavy ci chlpaty - nikto nema pravo sa s nim bavit zvrchu..

A preco tu niektore stale o morbidnej obezite pisete? Btw, 30+ este nieje morbidna obezita. Ta zacina hodnotou BMI 40,co je asi 50kil nadvahy pri vyske okolo 170cm.