Bola to slabá mŕtvica?
Ahojte,
Jedna sa o moju mamu.....Vcera upratovala a sla si na zachod umyt ruky....v tom jej vsak prislo zle a musela si sadnut na wc.....potom zrazu,sa tam vraj len natiahla,zacala blabotat a rozpravat total z cesty,triasla sa jej ruka a keby tam nebol môj synovec,jej vnuk asi by padla na zem...ked sa jej čokoľvek pýtal tak pozerala uplne mimo neho....cele to trvalo 5-7minut,potom sa postavila a isla si lahnut na gauc...moze ist o slabu mrtvicu? Totižto toto iste sa jeh stalo pred necelymi 5r s tym,ze vtedy som ja bola pri tom a niekolkokrat doma odpadla + mala aj horucku....teraz ma zase chripku alebo nieco podobne,dlho mala teploty a kasle...
O tom co sa stali vcera som sa dozvedela az dnes od synovca,sľúbila mi ze zajtra pojde k obvodnemu (len teda ci tak aj spravi neviem)...
Co myslíte o cp sa v jej pripade moze jednat? Ak zajtra nepojde k obvodnemu,mam mu aspon zavolat a informovat sa unho?
Keby som bola vcera pri tom volala by som zachranku,ale nebola som....dnes cely den odpociva a skoro nic nezjedla.
...určite je potrebné zájsť k lekárovi, aspon pre spokojnosť...mohla to byť samozrejme mrtvica...vtedy je potrebná pomoc do 2 hodín...moja svokra tiež mala teraz 2 slabé mrtvice za sebou...
@dada7701 ja som sa to dozvedela 24h po.....takze co uz teraz....preto na nu tlacim aby zajtra sla k lekarovi...len ona je neskutocne tvrdohlava....ak nepojde rozmyslam ze ju objednam k odbornikovi....len komu? Internista? Neurolog? Neviem..
Este mi povedala,ze jej trpla ruka a noha na jednej strane
Nad čím preboha rozmýšlate??? Dávno mala mať lekársku pomoc!!!
@lilyianka ...presne aj mojej svokre trpla ruka aj noha...bola z toho slabá ´mrtvica našťastie...potvrdilo to CTčko...tiež nešla hned až ráno k obvodnej a tá ju poslala rovno na neurologiu, pretože jej neurolog nepracoval...určite chodte...aj ked je už neskoro....svokra bola týžden v nemocnici...potom prišla domov, lieky samozrejme nebrala ako treba a o 3 dni je znova na neurologii...takže poznám tu tvrdohlavosť...
Ja viem,ze mala mat davno lekarsku pomoc......ale co mam robiť?? Je neskutocne tvrdohlava a do auta ju nedostanem....bohuzial som vcera pri tom nebola inak by uz davno bola volana sanitka. ..nedebatovala by som snou....ona sa boji ist znovu do nemocnice,predtym tam lezala cca 2 týždne a vraj kazdy den videla ako tam niekto umrel ...bojim sa toho,ze po tejto slabej moze prist silnejsia a horsia.....ale proste ja ju do auta nenalozim....ako ked nechce?? Dnes som s ňou volala,dohovarala jej,prosila,vyhrazala sa.......je to na nej ci zajtra pojde k lekarovi.....viem,ze teraz ju na pohotovost nedostanem
Zavolat sanitku a povedat im o tom,,tomu sa nevyhne ked sama nechce ist
Ja som take mala, neviem ako to je po slovensky, oni to oznacili ako TIA (transient ischemic attack), v podstate slaba porazka. Kvoli tomu treba ist za odbornikom, lebo vraj je to casto predzvest velkej porazky (nemusi, ale moze byt) a teda treba tomu zabranit a zistit preco.
Ako teraz uz nic - neverim, ze jej nieco bude, slaba porazka je o tom, ze ma len priznaky, ale nasledky nie su, ak je uz ok, tak netreba ist na pohotovost. Ale cez tyzden uz za svojim lekarom skocit musi. Inak to pride a bude este horsie.
Ja by som asi zajtra k dr išla s ňou, možno potrebuje podporu., len o nu nevie požiadať.. (neviem prečo ma staršia generácia takú velku averziu k dr, moja mama tiez mala, lebo par krivd sa jej kedysi stalo a tak trdohlavo nechodila led bolo treba.. No a potom už bolo neskoro) urcite to nepodcenovat.. Drzim palce..
To poznám..dnes moja chorá mama zahlásila,že trochu sa doma pozviecha/z choroby/ a keď jej bude lepšie,tak pojde,možno, do nemocnice☹ ešteže sme polka rodiny zdravotníci a vieme liečiť a zabezpečiť lieky aj domov.
Neurobíš nič,volaj tam každý den ako sa cíti,uvidíš ako sa to bude vyvíjať.Ak žije sama,tak ju treba strážiť,poznám niekolko prípadov,kedy človek žil sám ,dostal náhlu cievnu príhodu a hodiny ležal kdesi na zemi bez pomoci...☹
ja by som skor ci nemala slaby epilepticky zachvat su rozne druhy zachvatou a urcite zavolat na 112 a povedat im a oni uz ked je to akutne pridu a mamicka sa uz nemoze vykrucat ze nejde .jednoducho jej nepovedat ze si volala az ked pridu ,inak ju doktorovi nedostanes
Moja svokra mala slabú mrtvicu príznaky boli také že nedopadla ani nič len malá v hlave tlak a rozprával nezrozumitelne nebolo jej rozumieť ale uvedomovala si co chcete povedať aj komunikovala normálne. Mala ochabnuté pravú stranu tváre aj ruka jej trpla prava .
@lulu19 hej, ale ked pridu a zistia, ze uz je ok, tak zasa bude, ze zneuziva 112-tku, a tak ci tak s nou uz nic neurobia, to musi ist za neurologom a dohodnut dalsi postup (ja som mala nenormalne vela behaciek - hematologia, kardio, cievne, MRI 2x atd). Slaba porazka ma priznaky dost kratko, len vynimocne par hodin, kym sa clovek dotrepe na pohotovost, uz je viac menej ok, to sa stalo aj mne. Este ma zdzubala neurologicka, ze co otravujem cez vikend s blbostou. Potom MRI a dalsie vysetrenia ukazali, ze to blbost urcite nebola :-/
@dorottka ja neviem presne nechem ta presviecat ale ja som muzovi volal zachranku ppred cce 3 rokmi za epilep.zachvat a pisli este bol doktor somnou na linke pokial neprisli a to mal mjz uz po zachvate a zobrali ho na vysetrenia .ale aspom poradit sa moze skusit zavolat a povedat im co sa stalo a oni uz budu vediet skor povedat ze co to asi bolo
@zuzi0911 ked sa jej tp stalo 1x pred 5r volala som sanitku a nechceli mi ju poslat...dokonca ked prisla tak lekar mi oznamil ze ale oni jy do nemocnice nezoberu!! Po mojich par teplych slovach zobrali......neverim ze teraz by sanitku poslali
@dorottka zajtra predtym ako pojde obvodnemu....ak pojde....mu chcem zavolat a ho informovat ....lebo dnes mi prosim pekne oznamila ze toto iste sa jej stalo pred 2r ked boli ostatni na dovolenke a lekarovi nic nepovedala
@jana_eyre ja nemam problem tam s noy ist....len musím vediet ze tam naozaj ide!! Pohrozila som jej,ze ak zajtra nepojde tak v utorok nabehnem a zoberiem ju tam ja....len to je horsie ako s malymi deťmi
@janinah u nas bohužiaľ zdravotnik nir je nik.....preto ma napadlo kde ju objednat,lebo odbornika by mi vedela vybavit svagrina,ta robi v nemocnici
@snazilka1983
@lulu19 podla synovca bola aj zadychana a lapala po dychu...este k tomu vsetkemu
@lilyianka ahoj pracujem ako zdr.sestra v domove dôchodcov a tento podľa príznakov je veľký pravdepodobnosť ze išlo o malú porážku...verím že maminku presvedčís najmä tým ,že ak pôjde teraz k lekárovi a dajú jej správne lieky na rozriedime krvi a skontrolujú tlak srdiečko a všetko dôležité už sa je o nemusí nikdy stať,no ak bude čakať budete žiť v strachu ...a môže to mať potom pre ňu vážne následky,stratu reči,videnia ci pohyblivosti...držím palce
@zoes dakujem za radu....tak zajtra ide k obvodnemu lekarovi....aspon prvy krok....ona mala slabu prihodu uz pred tymi par rokmi....lenze ona ma aj vysoky tlak aj problemy s pankreasom....takze liekov berie habadej ...
Zajtra predtym ako pojde k obvodnemu mu chcem ja zavolat a o vsetkom mu povedat lebo ona moze veci zlahcit...a myslíš ze ak zavolam neskor bude ochotny mi aspon nieco povedat? (viem ze najlepsie by bolo keby som sla s nou)
@lilyianka svokra nič také nemala.
Pozerám že príspevky sú už staré,ale chcem dať moju skúsenosť.Nemusi vám ani ochabnuté jedna strana ani postihnúť reč.Ja som prekonala mozgovú príhodu pred pár dňami.Len ma bolela hlava na jednom mieste a teplo mi prsty na ľavej ruke.Potom som cítila že tá ruka nie je tak úplne ovládateľná,ale nebolo to také zle.Nakolko moja mama prekonala mozgovú príhodu tak som sa bála šla na pohotovosť tam má.poslali na neurológiu.Nechali má tam.lebo som prekonala covid a primárka mala.obavu z trombu.Vecer mi vzali krv aj CT vyšetrenie.Husta krv hneď som dostala 3 tablety anopirin na riedenie krvi.Na druhý deň som bola na magnetickej rezonancie a potvrdenie bolo na mieste 2 zrazeniny v mozgu.Takze odporúčam ja som mala ozaj len tie najslabšie príznaky a prekonala som mozgovú príhodu.Chvala.bohu som ok žiadne následky čakajú ma ešte nejaké vyšetrenia ale už mám lieky na riedenie krvi čo je veľmi podstatné.Takze netreba váhať aj malí príznak vám môže zachrániť život
@lilyianka prosím, ako tá Vaša mamina dopadla u doktora?
@jajamavolaju ja si už ani nepamätám, že sa niečo také stalo. Takže určite u lekára nebola a ani ja som ju tam určite nedostala.
Našťastie odvtedy nič také sa nestalo

@lilyianka pri mrtvici sa clovek neviem usmiať a zopakovat jednoduchu vetu. Ale k dr, rozhodne. Neni dehydrovaná?