Bolesť uší vonku. Čo môže byť príčinou?
prosim vas neviete niekto co to moze byt ? mam taky “problem”, ale mam to v podstate od malicka, ale casto sa nad tym zamyslam lebo nepoznam nikoho kto to ma rovnako ..proste mam strasne citlive usi,vkuse ma vonku bolia,iba ak je fakt ze teplo a bezveterne tak nie … inak stale, nemusi byt vyslovene ani zima, ale proste trosku zafuka vietor ale zas niekedy aj ked nefuka vietor iba je chladnejsie, pripadne aj ked je vonku sychravo, nemusi byt vyslovene ale zima … a bolia ma takym stylom ze to postupne zacne ale hned si ich musim zakryt alebo nieco lebo by ma to rozbolelo neznesitelne … proste musim stale mat nieco na usiach vonku, bud vatu v uchu alebo celenku alebo ciapku no cokolvek … a bolia ma usi, prechadza to ako keby do hlavy citim to okolo spankov, za usami, pred usami uplne tlak .. na usno nosno krcnom som bola ale vsetko mam v poriadku … viem ze ked som bola dieta som mala zapal stredneho ucha, moze to mat suvis s tym ? .. ked potom pridem dnu, trva taku pol hodinku kym ma usi boliet prestanu ( a hlava ) … mate to tak tiez niekto ? este zôraznim, ze nezacne to po hodine co som niekde vo vetre, fakt staci ze je napr. sychravo a som vonku cca 10 minut a uz to zacina
@anonym_autor Podľa toho, čo opisuješ, by som nemyslela hneď na problém samotného ucha. Je možné, že ide o výraznú citlivosť nervov v oblasti ucha na chlad a vietor. Zaujímavé je aj to, že bolesť cítiš pred uchom, za uchom, v spánkoch a ako tlak do hlavy – podobne sa môže prejavovať aj problém s čeľustným kĺbom (TMJ), pričom samotné ORL vyšetrenie môže byť úplne v poriadku. Chlad môže takéto ťažkosti zhoršovať.
Ten dávny zápal stredného ucha by som za hlavné vysvetlenie nepovažovala, hlavne ak odvtedy nemáš na ORL žiadny nález. Ak to máš od detstva a je to také výrazné, možno by stálo za to skúsiť neurológa alebo vyšetrenie čeľustného kĺbu, nielen opakovane ORL. A radšej si uši chrániť zvonka čiapkou alebo čelenkou než dávať vatu dovnútra zvukovodu.
Ja to mám tiež, presne, ale že úplne presne ako opisuješ. Stačí trošku chladnejší vetrík. A najhorších je tých prvých 5 minút, keď prídem dnu, to je že extrémna bolesť. U mňa taktiež na všetkých vyšetreniach všetko v poriadku, a rovnako to mám odvtedy, čo si pamätám.
Zaujimavy detail, ze to mate obe od detstva a s normalnym ORL nalezom - to skor ukazuje na precitlivenost trojklanneho nervu (ten, co zasobuje okolie ucha a spanky) na rychlu zmenu teploty, podobne ako niektorym ludom vyvola bolest hlavy studeny napoj. Ochrana zvonka (ciapka, celenka) je presne spravny pristup, ako uz pisali.
Môže to byť kľudne aj ten trojklanný nerv. Mamine pomohol Revitanerv Strong. 🙏

@anonym_autor čo popisuješ tlaky okolo spánkov, uší... môže spôsobovať stuhnutá krčná chrbtica z nedostatku minerálov (magnézia, draslíka..), skús masáž, dopĺňaj minerály, uprav stravu, alebo môžeš byť precitlivená na prievan, môžeš mať v oblasti hlavy chronický zápal a prievan ti spúšťa tlaky a bolesti... skús protizápalovú stravu...