icon

Bolesť zuba po vrtaní hlbokého kazu: čo robiť?

ranicova_lenka2224
Dnes o 05:00

Baby, máte niektorá skúsenosť? V stredu som si dala robiť kaz na spodnej sedmicke, zub ma pred vrtanim nebolel aj med kaz bol hlboky. Ako odznela anesteza skusila som zub na zhryz a bolel ma, cez den som v nom citila impulzy, šklbanie v jntervaloch raz za hodinu. Na druhy den rano som sla k zubarovi ci je to normalne? Lebo vrtane kazy som uz mala , ale takyto stav po plombe nikdy ale je pravda, ze kazy boli male a povrchove. Tento bol hlboky a vrtal blizko nervu,drene. Urobil mi skusku chladom a myslela som, ze zdochnem ako to rozbolelo, pulzovalo. V momente mi dal anestezu a zbrusoval plombu. Vraj bud sa nerv ukludni, zregeneruje, alebo bude treba cistit kanaliky, vytah.nervy. Nemam na nom žuť, pot studene, horúce. Tak som štyri dni na kašičkach a proteine. Kedze ho na skus neskusam ani nicim neprovokujem citim v nom obcas šklbnutia, ktore su ale znesitelne, nie ako ten test chladom. Zasklb pride s hned odide, niekedy ho necitim par hodin, potom sa ozve chvilkovo a zase ok. Dnes zacina 5 den, zatial mam pocit, ze sa to nezhorsuje, ale ani tie zasklby neprestavaju. Neviem teda co mam cakat , kedy je to este ok. Ci mate niektora skusenost a podobny priebeh a ze sa to dalo do kopy same bez cistenia kanalikov.

anonym_257f00
Dnes o 05:26

Ak sú takéto prejavy, zubna dreň je zapálená. Ak sa bolesti zhoršia a budú aj spontánne (aj bez podnetu bude zub boliet), tak jedine spraviť tie koreňové kanáliky. Bohužiaľ to je riziko hlbokých kazov- aj keď sa počas ošetrenia zubar neprepadne do zubnej drene a je ošetrený dobre, zub stále zareagovať môže. To uz je individualne ako ktorý organizmus a jeho imunita zareaguje. Zuby kde boli ošetrené hlboke každý sa pri každej preventivke skúšajú či “potichu” neodumreli.

anonym_963104
Dnes o 06:23

Ja som to tiež takto mala a museli mi vybrať nervy, proste kaz bol veľmi hlboký a bežné ošetrenie nepomohlo. O 2 dni po ošetrení som tam bola späť a hneď išli nervy zo zuba von.

anonym_e8cabd
Dnes o 06:56

Ja som mala na 6tke a cítila som ho asi 4-5 dni ale povedala len že môže byt citlivý, o nervoch či kanálikoch Zubarka nepovedala ani pól slova.