Bolestivá malinká hrčka pod pazuchou
Maminky nestretli ste sa s tym niekedy?... Včera večer som si všimla, že ma iečo pobolieva pod pazuchou a kukám sa, že tam mám malú hrčku ma tak do 0,5 cm ked sa jej dotknem tak ma boli, napadlo ma, či to nemôže byť z holenia, náhodou nejaká vyrážka ale nevyzerá to tak... niečo som kukala na nete, že zdúrená uzlinka a mala by zmyznúť do 3-4 dní neviete poradiť? vďaka
Prečo sa objavila? Prečo bolí? Ako sa jej zbaviť?
Hrčku pod pazuchou, prípadne aj pod obidvomi naraz môže spôsobovať viacero faktorov. Pozrime sa na tie najčastejšie:
Používanie deodorantu. Pozorne si prečítajte, čo váš deodorant obsahuje. Ak obsahuje aluminiové soli a zirkonium, tak práve toto zloženie môže mať na svedomí upchanie potných kanálikov, čím vzniká zápal, ktorý vyúsťuje do hrčiek.
Zápal potných žliaz (hydrosadenitida) je nepríjemné a bolestivé ochorenie. Lekár vám pri návšteve môže odobrať stery z podpazušia aj z vredu, ktorý sa tvorí podľa druhu mikróbu. Niekedy je nutné preliečiť sa antibiotikami a následne dodržiavať hygienu.
Tuková hrčka (ateróm) sa zvyčajne nemení, môže bolieť a niekedy zmizne sama od seba. Odporúča sa poradiť sa s chirurgom. Väčšinou sa aterómy dajú ľahko odstrániť.
Zväčšenie lymfatických uzlín. Uzliny napadnuté infekciou sú mäkké, bolestivé na tlak a voľne pohyblivé pod kožou. Sú veľké asi 1 cm. Zväčšené uzliny sú znakom, že organizmus sa bráni škodlivému činiteľovi. Keď infekcia ustúpi, lymfatické uzliny sa vrátia do svojej pôvodnej veľkosti. Ojedinelým javom môže byť zhubný nález.
Rana v podpazuší. Pri nepozornom holení sa mohlo stať, že ste sa poranili a rana reaguje na deodorant, prípadne pot. V podpazuší sa takáto ranka ťažko hojí a môže sa zapáliť. Zápal sa môže prejaviť opuchom, začervenaním a bolí. Je to podobné ako keď vám chlp vrastá do kože. Ak sa rana dlhšie nehojí, navštívte radšej odborníka.
Čo radí lekár?
Viem, že téma má pomaly 2 roky 🙂 ja som si tiež takú hrčku nahmatala včera. Má max.1cm. Objavila som ju tak, že ma to miesto trošku bolelo a mám to miesto akokeby červené. Dnes už bolí menej na dotyk ako včera. Je pravda, že používam teraz Driclor lebo sa potím ako ... 😀 Takže v mojom prípade môže ísť naozaj o upchatie potnej žľazy. Vynechám na pár dní a uvidíme. 🙂

Ahojte. Baby ja som si taketo nieco nahmatala dnes vecer a ani spat neviem. Ma to tiez len 0.5cm ale mam to pod kozou citim to len ked si to nahmatam a pohybuje sa to. Uzliny su zevraj vacsie,ci??
Nemam to ani cervene ani nic len sa to pohybuje a boli. Pockam do pondelka ked nezmizne pojdem k dr...