icon

Červené fľaky okolo úst po zjedení ovocia

3. apr 2022

Ahojte, vždy keď zjem nejake čerstvé ovocie (jablko, broskyna, marhula, nektarinka,hruska) vždy ma začne svrbiet v krku a svrbia ma aj kútiky na ústach a po chvíli sa mi od kutikov začnú robiť červené svrbive flaky a trošku to opuchne. Trva to cca hodinu potom to zmizne. Ovocie vždy umývam. Z coho to môže byť? Mate niekto skusenost? Poprípade co môže pomoct?
Ďakujem

kacena4
•
3. apr 2022

alergicka reakcia? ja mam nieco podobne po zltom melone

autor
•
3. apr 2022

@kacena4 práveže neviem keďže to mam po všetkom ovocí co som vypisala 🤷

viestta
•
Odpoveď bola odstránená
•
kacena4
•
3. apr 2022

4-5 druhov nie je vsetko ovocie kludne to moze byt po tychto par druhov. napr. skrizena reakcia pel-ovocie

autor
•
3. apr 2022

Napriklad z mandarinkek, pomarancov, bananov to nemam. Skôr mam dojem ako keby to bola reakcia na to čím striekajú to ovocie. Lebo z domacich jabĺk som to nemala

mimi3008
•
3. apr 2022

Alergia

autor
•
3. apr 2022

@kacena4 nemyslela som úplne vsetko ovocie ale vsetko ovocie ktoré som napisala.

gulocka98
•
3. apr 2022

Manzel ma nieco podobne, svrbia ho usta z jablk a mrkvy. Ked sa jablko osupe tak nema alergicku reakciu. Surovu mrkvu nemoze vobec iba varenu

marcellka32
•
3. apr 2022

Mám to čo ty, ja nemôžem tu chlpatú šupku z broskyne, marhule,...hneď mám červené pery a opuchnem ako kucherenko 🙂 olúp ovocie

anjelok
•
3. apr 2022

Skus bio alebo osup, moze to byt z toho postreku. A ked nie, tak jedine nejest. Ono to moze casom prejst, ak si das dlhsiu pauzu.

kristiii
•
3. apr 2022

Alergia. Presne na tieto druhy ovocia je alergický aj môj syn, je to skrížená alergia na brezu. Banány, mandarínky..ani jemu nevadia. Keď sme prišli prvýkrát na alergológiu a spomenuli jablká, doktorke to bolo hneď jasné.

sandri
•
3. apr 2022

Mám alergiu na pele brezy, jelse a liesky. V dôsledku skrizenej alergie nemôžem jesť jablká, broskyne, lieskove orechy, v malom množstve môžem čerešne, mandle a vlašské orechy (keď zjem viac ako cca za 1 hrsť, už ma svrbí hrdlo). Ty budeš mať niečo podobné. Daj sa otestovať u alergologa.

autor
•
3. apr 2022

@kristiii
@sandri
Baby, teraz som si spomenula, ze tak cca 10-12 rokov dozadu som bola u alergologa a vyšlo mi, ze som alergicka na brezu. Tak to určite bude tak ako píšete. Pomaha na to niečo? Su nejaké lieky? Vzdat sa toho ovocia sa nechcem :(

kristiii
•
4. apr 2022

Syn začal minulý rok s imunoterapiou, je to liečba, ktorá trvá 5 rokov, telo by si malo postupne zvykať na daný alergén. Čo som sa bavila zatiaľ s ľuďmi, tak im to pomohlo, tak uvidíme. Syn sa tiež ťažko vzdával jabĺk. Ale doktorka vravela, že môže skúšať rôzne druhy, že niektorý mu možno nebude vadiť.

lilke
•
4. apr 2022

@kristiii akú formu imuniterapie má syn? 3 injekcie počas zimy? Alebo sú u nás aj iné spôsoby?

sandri
•
4. apr 2022

Nijako. Ja som to mala veľmi silné, nemohla som nič, čoho sa čo i len dotklo jablko. Zaujímavé je, že tehotenstvom sa mi to upravilo. Počas tehotenstva sa mi jablká vyslovene žiadali, jedla som ich na kilá a nič mi nebolo. Ako som prestala kojit, alergia sa mi vrátila, ale je to oveľa lepsie. Teraz môžem tak polku jablka zjesť a nič mi nie je. Ale viac nie. Ale môžem jesť tieto veci, keď su tepelne upravené. Takže môžem jablkový koláč aj kompót. Len surové nie.

kristiii
•
4. apr 2022

@lilke strieka si pod jazyk každý deň pár kvapiek, pol roka a potom pol roka pauza

alexnina777
•
24. aug 2022

@buzz5 ahoj, v prvom rade treba nájsť príčinu alergickej reakcie, a to Vám urobí lekár na imuno-alergo , potravinové intolerancie plus alergie..dať na to anttihistaminika je len dočasné riešenie…dovolilla som si skopírovať vyjadrenie jednej mamičky v podobnej diskusii , možno ti to pomože vylúčiť tieto potraviny zo stravy dcérke kým sa dostanete na imuno alergo. Reagovala na takýto istý problém ako sa pýtaš ty: “ Mám alergiu na pele brezy, jelse a liesky. V dôsledku skrizenej alergie nemôžem jesť jablká, broskyne, lieskove orechy, v malom množstve môžem čerešne, mandle a vlašské orechy (keď zjem viac ako cca za 1 hrsť, už ma svrbí hrdlo). Ty budeš mať niečo podobné. Daj sa otestovať u alergologa.”

jankasmejka
•
23. apr 2024

No tak sa nevzdajte a potom pozor, aby raz miesto výsypu a svrbenia na tvári vám neopuchlo hrdlo a zadusíte sa. Lieky nie sú na to, že ich užijete a budete bezhlavo jesť to, čo vám preukázateľne škodí a ohrozuje vás. Ja práve kvôli skríženým alergiám nejem skiro žiadne ovocie. Veľa šťastia. Lebo liečba funguje, len ju treba dodržiavať.