icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katenka2
12. júl 2019

@helga9 zato teraz, po nahradeni hrudnej kosti som rozpitvana od hrdla az do polky hrudnika a tam sa uz nehrali 😅.... Ale rucicky boskavam tomu sikovnemu chirurgovi, ktory ma upozornil na desiatku moznych pooperacnych problemov, ktore moze vniknut aj napriek jeho maximalnemu usiliu. No ziaden problem sa nekonal, okrem vybrania stichov som do tej nestastnej nemocnici viac nenakukla 🙂

helga9
12. júl 2019

@katenka2 takze ono sa ti to ako recidíva vrátilo do tej hrudnej kosti. A odkedy ti teda nahradili to titánom nemáš uz žiadne mts? Mne vezmú prsník aby sa predišlo možnej recidíve.

katenka2
12. júl 2019

@helga9 Zatial som OK. Lekarka sa teraz hlavne zameriava na pluca, pecen a slezinu, asi miesta, kde sa metastazy siria najcastejsie. 2-3x rocne chodim na sono, kazdy rok na gamagrafiu kosti. No a samozrejme markery. Ako vravim, zatial OK 🙂

katenka2
12. júl 2019

@helga9 inak, tu hrudnu kost citim stale. Su pohyby, ktore zabolia, pichnu, niekedy fnukam, ze sa tie sroby tusim deru von... Ale to asi kvoli predstave, na ktoru ma upozornili, vraj nic tazke nerobit, nic tazke nedvihat.... no mas ho vidiet! To som dodrzovala tak pol roka a potom zabudla. Vzdy sa to vsak vie pripomenut. A tieto horucavy, co boli nedavno, tie tiez zvysuju bolesti

helga9
12. júl 2019

@katenka2 no život s touto chorobou nie je ľahký a napriek všetkému co si zažila si to zvládla bravúrne. Skutočne mas môj obdiv. Pevne verím ze výsledky budu vzdy len a len dobre a nech bolestí je co najmenej.

katenka2
12. júl 2019

@helga9 Dakujem, si zlata, dufam, ze o par rokov si na svoje problemy uz ani nespomenies. Lebo ved... vraj vsetko dobre sa vrati. A tusim fakt 🙂

helga9
12. júl 2019

@katenka2 verím tomu a budem rada keď nam aj naďalej budeš písať a radiť dobre to človeku padne

mata9522
Autor odpoveď zmazal
hracka123
Autor odpoveď zmazal
mata9522
Autor odpoveď zmazal
hracka123
Autor odpoveď zmazal
mata9522
Autor odpoveď zmazal
katenka2
12. júl 2019

@mata9522 Nuz Maťka, ja nie som prave dobry vzor zdraveho stravovania, ani zdraveho zivotneho stylu 😖. Vzdy som sa stravovala systemom - co som nasla, to som zhltla, bez nejakeho casoveho, alebo vyzivoveho poriadku, obycajne co bolo najrychlejsie poruke. Zial, ani choroba na tom nic nezmenila 😢. Niekedy nebolo casu, inokedy chuti, alebo sily. Aaaale co sa budem vyhovarat, slaba vola, neporiadnost... a tak. Uzivam sice C-cko, lebo byvam casto nachcipana, uzivam magnezium, lebo som v noci mavala v nohach krce, a jedavam aj zeleninu, prevazne varenu, lebo ju mam rada. Dokonca som poslednych par rokov zacala jest jogurty, kvoli kostiam 😂. A tot vse. Haldy kavy /ale s mliekom 😉/, klbasky, udenacov, makky chlebik s vrstvov domacej masti a kopou cibule... a vidis, cesnak mam rada a davam ho takmer vsade 🙂 a tiez milujem horke a hooodne stiplave veci. Vzdy som si v duchu vycitala, ze ak by lekari videli moj jedalnicek, poslali by ma kade lahsie a nie liecili. Lenze ja Ti mam taku predstavu, ze vsetko to zle sa deje v hlave. Hoci dnes sa vela pise o tom, ze aj v zaludku a crevach - prave to zacinam studovat, ale teda, zatial sa moj jedalnicek nemeni. Ospravedlnujem sa vsetkym, co tu poctivo piju zeleninove stavy, trapia sa s biopotravou a liecivymi cajmi a bylinkami. V bylinkach sa trocha aj vyznam, aj ich chodim obcas zbierat, posusim, odlozim, o par rokov vyhodim a idem opat zbierat.
Takze mna si za vzor neber, iba ak by ozaj vsetko bolo v hlave 😉. Zelam, nech mas liecbu cim skor za sebou a myslim, ze pohar vina nemoze uskudit. Mne to lekar dokonca odporucal. Samozrejme, nie sa ozierat, ale snad uvolnit, ci mat pocit, ze to s clovekom nie je az take zle.

anniera
12. júl 2019

@katenka2 Ja tiež zožeriem všetko čo nezožerie mňa, nie si jediná 😂😂😂

katenka2
12. júl 2019

@anniera chvaaaalabohu, odlahlo mi, ze nie som jediny "vyvrhel" zdraveho zivota 😉

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
12. júl 2019

@hracka123 aj mne počas chema začali uz rast po tretej davke

helga9
13. júl 2019

@katenka2 no ja tiež jem kvázi všetko len suroviny skor domáce. Domacu zeleninu, ovocie co si dopestujem, zavarim, zamrazim. Tak isto chlieb domáci kvaskovy ten z obchodu je to dobrý humus za pár dni zplesnivie. Mäso z domáceho chovu aj vajcia.Co som trochu obmedzila tak je vyprážané jedlo skor na prirodno a dusené robím. Zas nepoviem ze si nedám ale len občas. Hlavne počas chema aby telo malo viac kvázi zdravých veci aby bolo viac vitamínov a pridala som ovocné stavy kvôli krvinkam ale žeby som sa pretrhla v zdravom stravovaní to určite nie. Co som skoro úplne vylúčila ale to uz dávno pred liečbou je cukor. Tiež zbožňujem cibuľu aj cesnak ja keď si robím praženicu tak na jedno vajce mam jednu cibuľu a do všetkého hlavne do polievok a pomazanok dávam cesnak.

hracka123
13. júl 2019

Dievčatá je to normálne že nemám v ústach chuť vôbec neviem čo jem keď jem máte to aj vy

helga9
13. júl 2019

@hracka123 normalka bohužiaľ

helga9
13. júl 2019

@hracka123 ja som stále zula žuvačky skús

hracka123
Autor odpoveď zmazal
nori21
13. júl 2019

Dievčatá,tie ktoré ste boli na genetiku,boli ste pred liečbou alebo to je jedno,aj počas?A lekár,onkológ dá výmenný alebo odporúčanie?

emjee
13. júl 2019

@nori21 ja som bola az po chemo, robili mi to priamo v OUSA, vymenny listok dala onkologicka. Mne to odporucili kvoli veku (35r), ze nie som brca sa vedelo uz po operacii.

helga9
13. júl 2019

@hracka123 tu pachuť mala tyzden po cheme zhruba potom to prestalo a po štvrtej chemo uz vôbec nic všetko chutilo normalne

helga9
13. júl 2019

@emjee ja idem po operácii na genetické

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
13. júl 2019

@mata9522 nie este uz len veď 6 uz mas za sebou potom bude uz len lepsie a lepsie az bude všetko v poriadku uvidis. Ja som teraz uz v úplnom normale ze az mam strach co ma čaká po opke. Vlasky mi pekne uz idu taká som happy aj keď som jak jež úplne stoja dohora a svrbi ma hlava furt sa olejujem. Nebolia ma žily to je úľava .

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
13. júl 2019

@mata9522 verím ti ze sa to znásobuje len vydržať moja musíme nic iné neostáva