Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@jankastraza co by si bola hlupa? Nie si len nastudovana ako helga 😉 ta je hotova šprtka v tejto teme. Ja by som sa tiez mala na to trosku pozriet viac....lebo mama, a babka z otcovej strany a aj moja prababka mala rak. Takze ak je vo mne nejaka DNA po nich tak sa tomu asi nevyhnem.
@jankastraza ahoj. Oba sú dedične. Oba indikujú veľké riziko rakoviny prsníkov. Brca1 oveľa vacsie percento rakoviny vaječníkov ako brca2. No sú pridružené rizika aj na maternicu hrubé črevo kožu aj pankreas. No nie každý kto ma tieto mutácie musí aj ochorieť a vlastne aj ten kto tieto mutácie nemá moze dostať rakovinu. Pri brca2 je väčšia pravdepodobnosť ze sa choroba vráti do prsníka. No všetko je vo hviezdach ako sa vraví. Buď alebo.
@jankastraza ohľadom tej genetiky. Ja mam lobulárny karcinóm a geneticka mi povedala ze ten nemutuje do brca ale napr do Chek2. A ten tak isto zahŕňa prsníky vaječníky maternicu hrubé črevo a tuším aj pľúca. Takze podstata je ta istá preventivne všetko prec prsníky vaječníky atd.
@helga9 dakujem ti moja zlata za info,ozaj sa perfektne vyznas,aj ja Ti budem stale posielat pozitivne vibracie,aby Ti to vsetko co najrychlejsie a najhladsie ubehlo v nemocnici a op vsetko ok aby bolo,ako aj ostatne baby. Som taka rada,ze som vas nasla..❤
@jankastraza Diky. No keď všetko dobre dopadne este aj do Oxfordu dôjdem na exkurziu aspoň budem mat delegatku.
@helga9 jezis jasnacka, tak to sa tesim uz teraz 😀😝 pobehame ,ja sice mam tam pobehane vsetky butiky a vsetko ,len nie pamiatky 😂 typicka blondyna,ale cele roky som tu od mlada tazko makala ,takze to je prirodzene, je na case na stare kolena veru aj historiu zacat studovat 😅 mam pobehane univerzity,dokonca ma moj ex ktory je vedec,potajomky prepasoval do laboratorii,pripadala som si vtedy ako v nejakom Usa seriali,bola tma,vsetko svietilo na modro,skumavky juuj 😀😀
@jankastraza parada no ja možem aj tie butiky / tu históriu tak akože popri tom/
No obed bol o ničom. Polievka obsahovala dáke neidentifikovateľné veci a druhé bola pečienka co ja moc nemusím a šicko bolo studené jak psove gule. Závet: mam dietu
baby a ked chcem pohladat parochnu zo zivych vlasov,tak mavaju take aj v obchode s parochnami? Pytam sa preto,lebo ked som objednavala mamine zo zivych vlasov,tak sme na nu cakali 2mesiace,lebo ze to vyrabaju na mieru,tak teraz spekulujem,ze ci v obchode s parochnami predavaju aj take...ci len tie normalne..
@jankastraza ja som bola v Nitre aj v Blave mali aj z pravých vlasov aj umelých. Vybrala som si takú co najviac pripomínala moje vlastne bola som si ju kúpiť keď som mala este svoje vlasy kedže mi vypadali masívnejšie az pri tretej chemo
@jankastraza Ahoj.ja som si objednala parochne cez internet.jedna z pravých vlasov a druhá umelé .a musím povedať,že tá z umelých bola oveľa lepšia a o polovicu lacnejšia.

Ahojte dievcata, este pocitam,co noveho ste popisali,tieto dni este v robote pred prvou chemo a cakam ake vysledky budu na ct a dnes mam magneticku,len sa Vas chcem spytat, ak si pamatate,spominala som vam,ze aj moja mamina 65r tiez bojuje posledne 2roky s rak.prsnika a mala aj vo vajecnikoch tak uz ma za sebou operaciu vsetko zenske von a prsnik von,pytala som sa jej teraz a povedala,ze je mala potvrdeny gen BRCA2 a moja starka,jej mamina mala aj BRCA1 aj BRCA 2,co ten s 2 znamena? tiez ze dedicne? Dufam ma neodsudite,ze som uz ozaj hlupa