Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@roxy2 kazdy pracovny den. Ja tam lezim maximalne 10 minut, samotne ozarovanie trva mozno 5 minut, ostatne je manipulacia (nastavovanie, prestavovanie ...). Ide to celkom rychlo, som objednana na urcitu hodinu a zatial som bola rychlo vybavena. Moj problem je len v dochadzani (cca 70 km). Vraj vzdy v utorok mi vezmu krv a v stredu budem mat konzultaciu u pani doktorky, t. j. budem monitorovana a budem mat moznost vsetko prekonzultovat.....
No veď to dochádzanie! Teraz do BB mám 140 km, na ožiare do Nr je to kratšie, ale v každom prípade je to cestovanie únavné. A ešte každodenné...
@roxy2 dlzka ozarovania je velmi individualna zalezi od velkasti jazvy a pocte uzlin ktore vyberali a pocte klinov (prestavovani), vzdy sa to vypocitava konkretne pre cloveka. Ja som mala prvu seriu ozarov (to bola ozarovana jazva + uzliny ta trvala 7-5 min) kazdym ozarom sa to predlzuje o par sekund. V druhej serii sa ozarovala len jazva a to trvalo 10 - 25 sekund.
V ZA to funguje tak ze ludia ktory to mali daleko tak boli priamo hospitalizovany.
@dlugatorka na prvej konzultacii sa ma pani doktorka pytala, ze akou formou prebehne liecba, ci budem dochadzat, alebo budem hospitalizovana. Ja som v ziadnom pripade nechcela byt hospitalizovana, a ak by som to pripustila, tak tie oziare absolvujem v BB .... no su tam aj starsi odo mna a zrejme aj chorsi (potrebuju doprovod), ktori z takej vzdialenosti tiez radsej dochadzaju. Ale ta moznost tu samozrejme je a kazda moze o tom premyslat, kde bude ozarovana (tu rozhoduje aj technicke vybavenie a volna kapacita) a ci bude hospitalizovana ....
ahoj, konecne mam vychadzky neobmedzene, ale bol to boj. Mam plne zuby p.Jakubickovej na TO soc.poistovni.Priniesla som jej opravenu PN, s neobmedzenymi vychadzkami a ona ,ze jej to nemam ani ukazovat, ze ju to nezaujima.Ked som argumentovala, ze vsetky pacientky maju neobmedzene, a ze mi to tvrdia aj lekari, ci uz onkolog alebo vseobecny aj Liga proti rakovine, tak mi povedala ze to si iba lekari zle interpretuju..No hroza, nakoniec som sa jej spytala, ze ci mi teda moze prist kontrola, kedze nikam nechce poznacit ze mam neobmedzene vychadzky, tak ze ano, tak som sa spytala ze ked nebudem doma, tak co ma caka?.nastvane mi odvrkla, ze mi nechaju listok, potom pridem na soc.poistovnu, ukazePN, kde mam neobmedzene vychadzky a bude sa z toho zodpovedat lekar, ktory mi ich dal.Tak nechapem, nebolo jednoduchsie rovno poznacit, ze mam tie vychadzky neobmedzene?.uzasny pristup, tvarila sa ako boh, a vraj co chcem, co ked som onko pacient, som pacient ako kazdy iny.Vobec nepriznala, ze mam na narok, lekar kona proti zakonne
@sherinka17 boze to je krava!!! Vues co ja mam rovnaku skusenost s posu.lekarom, tiez mi.povedal, ze co chcem, ved rakovina je dnes ako chripka😯😠. Som sa ho.spytala ,ciby si rad so mnou vymenil stolicku, ja by som teda radsej mala chripku😬
@sherinka17 😲 nemám slov
@zupap boze, vidiet aki su ludia arogantni, zavidia aj chirobu? kam to soejeme.Aj mne hned moj gynekomog povedak, ze som jej mala chrstnut do tvate, ze aby ona ochirela.Ale to by som nedokazala, ani zo zartu Nik si to nezasluzi.Nepotrebujme predsa ziaden sucit, ani specialne zachadzanie, iba to co nam patri a na co mame narok.Preboha kto by chcel byt zatvoreny na rocnej PN?To je pre zdraveho vela
Ahojte,som po zachovnej operacii prsnika,mala som 8 chemo,19oziarov.Vsetko sa dazvladnut a teraz m a m problem s manzelom.
@sherinka17 presne tak, tiez si jej mohla povedať, že či závidí chorobu. Ľudia neskutocni.
@werocka67 to ma mrzí, držím palce, aby sa to zrovnalo. Aj pre chlapa je ťažké vyrovnať sa s tým. Môj bol nervózny, tiez ten vzťah stále nie je taký, aký bol...
@werocka67 to ma mrzi, teraz, ked uz mate najhorsie za sebou?Ja mam totalnu amputaciu a muz v pohode, skor ja mam problem, ani nie s prsnikom, ako s holou hlavu.Drzim palce, nech sa to urovna, ved najdolezitejsie su vztahy a psychika
@sherinka17 presne. Nehladiac,ze mi povedal,nech sa.vratim az budem mat recidivu😬 A kopu inyc veci, som z toho doma normalne dva dni.grcala zo stresu. Kto by si toto dobrovolne vybral cim my.musime prejst?????
@werocka67 Ahoj ja som tiež po liečbe. Mala som záchovnú operáciu, 6 cyklov chemo a 27 ožiarov. Momentálne mam na 5 rokov nasadenú hormonálnu liečbu. To s manželom ma mrzí, snáď sa to nejak časom dá do poriadku. Nikdy nič nebude ako pred liečbou, človek si prejde svojím. A naučiť sa žiť s tým žiť je ťažké.
@sherinka17 My chorí sme pre úradníčky otravný ľudia, čo furt od nich niečo chcú. A patrične svojím správaním nám to dávajú pocítiť. Empatia im nehovorí nič. Človek si ide vybaviť len veci, na ktoré má nárok a oni z neho spravia žobráka. Človek odchádza odtiaľ zdeptaní a ponížení. Mne konečne prišla pozvánka pred komisiu tak idem na to 12.4 🙂...Som zvedavá ako dopadnem.
@silvijak Dievčatá, chcem len toľko, že vám všetkým veľmi držím palce. Viem, o čom táto choroba je, zomrela mi na rakovinu prsníka priateľka, s ktorou som všetko prežívala. Sama mám veľa myómov po celej mliečnej žľaze a som v sledovaní. Je smutné, že ľudia dnes závidia, samozrejme nie všetci, i choroby. Úradníci by mali byť ľudia čo sa vedia vžiť do pocitov chorého, snažiť sa pomôcť i poradiť. Miesto toho tam sedia väčšinou protekčné pipiny, ktoré na takýchto miestach nemajú čo robiť, tvária sa, akoby ľuďom dávali zo svojho.Ste všetky skvelé a silné, bojujte za svoje práva.❤❤❤
@silvijak drzim palce, hlavne nech s rebou jednaju s uctou. nie ako s clovekom ,ktory ich otravuje.Daj vediet
@paj333 prosim napis, ako fungujes v ramci tyzdenneho rezimu chemoterapie, ako sa citis .....
@silvijak ahoj, tak ako si dipadla na komisii?
@sherinka17 Ahoj, no super. Schválil mi 75% na dva roky. Doktor bol super, komunikácia na úrovni, empatický. Vybavil má za 5 minút ;). Ráno som bola vystresovana, že ako to bude, čo sa má bude pýtať. Ale dopadlo to nad moje očakávania.
@silvijak super.
mňa čaká kontrola teraz 04/2017 ale zatiaľ som nedostala predvolanie, tak som zvedavá, hádam mi id nezoberie.
@silvijak tak to som rada.Vdaka, ze existuju aj empaticki ludia.Super
@aillinka777 všetko je omnoho lepšie... Cítim sa úplne OK akurát mám svalstvo slabšie... Fungujem celkom normálne 🙂 som z toho happy 🙂
@paj333 tomu sa velmi tesim. Mna o chvilu caka druha varka chemoterapii (mam za sebou 22 z 29 oziarov) a zacinam mat z nej obavy .....
@aillinka777 ja ešte dva týždne chemo a idem na ozare.. To už bude snáď OK 🙂 a teba čakajú tie týždňové?
@aillinka777 tak to gratulujem 🙂

@aillinka777 na ožiare sa chodí každý deň? Ako dlho to trvá? Myslím jedna dávka.