icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

jankastraza
9. aug 2019

@hracka123 a citis sa dobre? To podla krvi ti rozhodnu,ci daju?

hracka123
9. aug 2019

@helga9 helga čo je dobré na biele krvinky mám ich trocha znizene

hracka123
9. aug 2019

@jankastraza hej podľa krvi mám znížené biele krvinky bola som v stredu na krv

jankastraza
9. aug 2019

@hracka123 to mi je moc luto a oni ti neporadia,ked zistili ze mas znizene ze co by pomohlo zjest? Asi vit C ti daju infuziou predpokladam ?

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
9. aug 2019

@jankastraza nedalo mi volala som na patologiu nebol tam Dr ze bude v pondelok. Ona mi to pozerala ze uzliny mam len 2 leboze toto je súhrn dokopy tak v pondelok budem volať. Som z toho debil

helga9
9. aug 2019

@hracka123 ja som brala pyridoxin 2x denne a len stavu z cvikle. Dvakrát sa mi to stalo. No za pár dni sa to upravilo

hracka123
9. aug 2019

Piridoxin beriem 2krat záujem tekvicové semiacka cvikla mi už ide aj cez uši môžem napísať hodnoty c ak sa so toho vyznáte?

hracka123
9. aug 2019

@jankastraza bola som u obvodnej na krv doktor dovolenku a sestrička figu vie

helga9
9. aug 2019

@hracka123 len v Tom pokračuj upraví sa to

hracka123
9. aug 2019

Nemohlo to spôsobiť aj menzes

jankastraza
9. aug 2019

@helga9 no vies co... otras,tak zase len cakat do pondelka a aj to dufat,ze sa dozvies 😡

helga9
9. aug 2019

@hracka123 nie tiež som si to myslela a pytala som sa ale ze nie. Je to normalne proste to spôsobuje chemo len ber pyridoxin stavu z cvikle alebo aronie ono sa to upraví mne za tyzden sa to upravilo.

helga9
9. aug 2019

@jankastraza ja nemám slov veď toto neni normalne neviem co je skutočný stav 3 rôzne výsledky? Tak ktorý je podľa skutočnosti. No musim vydržať do pondelku a dúfam ze dostanem relevantnú odpoved lebo veď riešim ten oncotype test a musim spĺňať podmienky zato musim vedieť koľko uzlín bolo poz veď to neni sranda

helga9
9. aug 2019

@hracka123 inak ak by ti bolo nevoľno alebo sa veľmi zadychas pri minimálnej činnosti vtedy treba ist k Dr

jankastraza
9. aug 2019

@helga9 no presne , to jaky cirkus toto? dufam sa dovolas a este sa modlit ,aby ten s kym budes volat,bol vobec ochotny a da ti info... moja mamina mala poslednu chemo v decembri a je ok,bola min.tyzden so svojou onkologickou a povedala jej,ze aj ja mam rak a zacinam chemo a ta jej povedala,ze este stastie,ze som v Uk,ze to sa vraj neda porovnat co sa tyka liecby,starostlivosti a komunikacie voci pacientovi... je mi velmi luto,ze aj vy nemozete mat taku dobru starostlivost

jankastraza
9. aug 2019

akurat teraz som volala so sestrickou ohladom tej cold cap,ze nech o mne vedia ked zacnem bud tyzden chemo,ze ju chcem a sestricka strasne zlata mi povedala,ze nemusim nikam volat ja,ze ona to za mna vybavi,ze aby som zbytocne si starost nerobila,no musim povedat,od zaciatku odkedy 2mes dozadu vsetko zacalo,su strasne zlati

hracka123
9. aug 2019

@jankastraza tak to máš super keď ti vlásky ostanú,či aj môžu vypadnut

jankastraza
9. aug 2019

@hracka123 no, na kazdeho reaguje inak,niekomu nevypadnu vlasky,niekomu aj tak vypadnu,ja som smoliar cely zivot,takze odpoved uz asi mam 😂 ale chcem to aspon vyskusat,aby som potom nelutovala,dost som citala,ze zienky boli spokojne,mam dlhe blond vlasy och a v pondelok ma pride kamoska podstrihnut tak aspon po plecia bradu do postupna a uvidime,nech nezavadzaju pod tou cold cap a dnes ideme do obchodu s parochnami poskusat ,kokso,musela som sa normal ze objednat ze hodinu sa mi budu venovat,hovorim im,viete,mne sa nic nehodi,este kupovat nebudem a ona ze nevadi,lebo este dostanem ten kupon na 80£ zlavu od statu... minule som skusala a ze otras,ale hlavne nech skolu obeham a obchody nie s holou hlavou,vies ako..mne je tu dost chladno,sme sice na juhu a mame teplo cely rok,ale niekedy od mora fuka,tak siltacka a ciapka to isti,dufam mi parochna neodleti na bicykli 😅

helga9
9. aug 2019

@jankastraza no ti poviem u nás tiež minule tak riadne fúkalo a mi lepilo normalne ze mi odfukne paruku

jankastraza
9. aug 2019

@helga9 no jezis ved toto 😂
To ja budem nosit radsej bundy s kapucnou lebo bola som tie paruky skusat teraz a predavacka mi vravela,nad cim som ja laik samozrejme nikdy nerozmyslala ,lebo nemam skusenost ,ze sa bude ciapka,ci siltacka smykat ,tak to vyriesim kapucnou,ved ta parochna riadne hreje hlavu 😱dokonca som si rezervovala taku peknu mi nasla ze normalne podobne ako ked som bola za mlada 😂😂

jankastraza
9. aug 2019

@hracka123 a ty si spokojna so svojou parochnou?

jankastraza
9. aug 2019

@mata9522 a ty Matka si spokojna so svojou parochnou? Mate len jednu dievcata? Ci obmienate?

hracka123
9. aug 2019

@jankastraza ja ju nosím len keď idem na chemo inak nosím šatky.hej mám len jednu

jankastraza
9. aug 2019

@hracka123 aha,moja dcerka dost zle znasa,ze stratim vlasy,tak som jej slubila,ze budem aj doma nosit 😪to bude asi menej pohodlne ako satka

hracka123
9. aug 2019

@jankastraza tak uvidíš či vlasy padnú možno nie teplo je v parochňu .do práce ešte chodíš?

janaooo
9. aug 2019

Ja som nosila parochnu len von mimo domu. Doma satky a taku tenku ciapku. V ciapke som aj spavala, lebo mi bola strasna zima na hlavu. Som bola bez vlasov na jesen a v zime. Do hola som isla az po 4.chemo. Mala som dost huste vlasy a ako postupne padali, stale ich bolo dost, ze mi hlavu prikryli. Dala som ich dole, az ked som isla po 4ch na operaciu. Parochnu som nosila este asi 5 mesiacov po cheme, lebo som sa hambila v takych kratuckych vlasoch ist von. Ale uz mi v nej bolo strasne teplo teraz v lete, tak som ju uz odlozila. Isla som kadernicke, nech tomu da nejaku formu a pomaly si zvykam na kratke a hlavne dost sedive vlasy.
Ozaj baby, co ste po cheme, aj si farbite vlasy?
Ja asi neskor zafarbim, ale vsetci ma prehovaraju, ze to nemam robit. Ze ich mam teraz take super do siva rovnomerne, ako premelirovane. Ze ine zenske platia za taku farbu desiatky€ :D lenze ja asi 15rokov som nosila tmavohnede polodlhe vlasy, tak sa mi strasne tazko zvyka, ze by som mala mat inu farbu.

emjee
9. aug 2019

@janaooo mne narastli ovela tmavsie vlasy nez pred chemo, nefarbim
Parochnu som mala presne 4x - na skoleni, kde som nechcela, aby vedeli. Inak som nosila satky aj do prace, doma castokrat aj "hore bez" 😀

mata9522
Autor odpoveď zmazal
jankastraza
9. aug 2019

@hracka123 ano,veru som aj ja zvedava,ci ta cold cap zaberie..
uz nepojdem do prace,uz sme sa dohodli ,ze len ich pojdem pozdravit,po chemo,operacii sa chcem hned vratit,ked budem fit,som sama zvedava, dufam,ze po op mi uz nedaju chemo zaistovaciu