Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@janaooo co jedavas keď vôbec nie mäso? Snažím sa aj ja no vydržím tyzden max 2 a potom si dám aj mäso. Hlavne rybu lebo uz neviem co od radosti jest. No pomohlo mi to tie návaly ustali zo začiatku ma normalne obliala horúčava a pot zatiaľ mi menzes neprisiel a dúfam ze uz ani nepríde vôbec mi nechýba.
@helga9 napr. dnes som napr jedla
ranajky certva stava uhorky, jablko, citron.
obed varene zemiaky, tekvicovy privarok https://sonamaleterova.sk/2019/07/26/privarok-z... + taketo "fasirky", len ja som
ich robila z fazule https://maruskaveg.blogspot.com/2016/05/nuggets...
olovrant broskyne, hrozno, kesu orechy
vecera kusok domaceho chleba so zeleninou
ranajky striedam ovsene, pohankove kase s orechami a ovocim, obcas cerstva stava ako dnes
obedy nieco varene - vacsinou nahadzem na panvicu zeleninu, co mam v chladnicke, snazim sa aby tam vzdy bola nejaka strukovina. K tomu varene zemiaky, alebo naturalna ryza, obcas cestoviny. Obcas pre zmenu zeleninove placky - cuketove, karfiolove, z hocicoho. Niekedy pridavam tofu, niekedy tempeh.
vecer salaty tiez, co zahrada a chladnicka da.
Pomaha mi na IG sledovat rozne veganky a tam sa vela inspirujem napr. rebarboraveganblog, sova_huhu, maruskaveg - tato aj na YT vydava 2x tyzdenne videa, kde ukazuje, co jedavaju doma.
Zo zaciatku som sebe varila zvlast a rodine ine, aj ked tiez nejedavaju maso kazdy den. Ale tesi ma, ze stale castejsie jedavaju to "moje" jedlo :D Napr. tento tyzden sme mali spolocne spagety so zeleninovoutofu omackou - cibula,cesnak,bazalka rajciny, cuketa - podusit, mixnut a pridat postruhane tofu a sup na spagety :D a cicerovy "kotlikovy gulas" - varim tak isto ako masovy, len namiesto masa je cicer. Alebo som este tento tyzden robila halusky, sebe som odobrala a ja som si dala s kyslou kapustou a opecenym tempehom. Ostatok rodiny jedli so smotanou a tvarohom.
Strasne ma tato veganska strava bavi 🙂
@janaooo wau to naozaj si vyborna inspiracia
@hracka123 ahoj, ja som vcera namocila fazulu,idem robit nakyslo so smotanou,zemiakmi a choriso klobaskou, asi nie moc zdrave,ale obmedzovat sa teraz nemam chut,som rada,ze mam chut a deti mi to lubia..
co sa tyka tej keto,ja som to mala tak,ze kamoska mi napochodovala do kuchyne a vyradila mi skoro vsetko,co som v kuchyni mala,my sme take zaludky,ze lubime odjakziva vsetko,aj ked jeme zdravo,lubime zeleninu,ovocie,ale v nicom sme sa v zivote neobmedzovali, lebo sme stihla cela rodina,no a tato kamoska mi podla keto vyradila, cestoviny,ryzu,samozrejme vsetky sladkosti,kekse,kolaciky, sladke jogurty,zmrzlinky v mraziaku,proste vsetko co sme mali doma bolo podla keto zle 😅 ze mame pit zeleninove stavy kt su samozrejme organicke,ja som mala dost uz zacat pit kavu rano nie ako dovtedy ze lyzicka hnedeho cukru,kava double expressko a mlieckom,ale zrazu som presla ale uz zvyk double expresso s mandlovym mliekom bez cukru,vysadila som vtedy vsetky cukry,pila ovocne stavy hlavne z bobul, cucoriedky su super a vsetky bobulovite,ani banany su podla keto neni ono uff,takze ja som mala dost... tak som sa na to po 2tt vysrala, schudla som 3 a pol kg, kost a koza,nuz niec pre mna,len dodrziavam teraz take ze jem tie potraviny,ale k tomu,co mi chuti...
@jankastraza ja mam dnes voľno od varenia ideme niekde na vylet takze sa prestravujeme niekde vonku.
@helga9 to je super, a kde sa ty nachadzas,niekde pri Leviciach? prepac,uz som zabudla.. ja pochadzam od Prievidze a moj muz zo Ziliny..toto sa ja vzdy tesim,ked chodievame na Slovensko,vzdy kazdy den chodievame do inych restik si pochutnat na Svk pochutkach,ktore nam tu chybaju.. je to predsa ine,ako ked doma uvarim,napriklad knedlu som sa este nenaucila robit a to som tu uz tolko rokov,hanba..tak vzdy ked ideme uz mamina viem,ze ma robit vepro,knedlo,zelo a plnenu popriku prve 3dni striedavo jedavam len to 😝😂
@jankastraza áno som od Levic. Skúsim sa inšpirovať tým co poslala @janaooo aj keď určite občas zhresim. Ja zbožňujem prepelicie vajcia a pudingy a šľahačku tej by som zozrala kvantum keď mam puding aj tvaroh a ryby. Je tam dosť potravín ktoré neviem ani co je a ci to kúpim tu v okoli lebo neviem ci taký obchod so zdravými potravinami vôbec je. Ale skúsim to. Ja som bola na keto pól roka schudla som 8 kg ale to bol zámer. Ono je tažké si vybrať co je správne lebo onkologickým pacientom neodporúčajú mäso. Takze radšej sa tým trápiť ani nebudem.
@helga9 omacku mixujem kvoli detom, lebo takto ked nevidia, co tam je, tak bezproblemov zjedia hocico tam nakombinujem :D inak napr. nad kuskami cukety fujkaju 🙂
zeleninu trochu povarim, aby pustila stavu pridam sol, korenie, troska chilly, pomixujem a dotoho mixnuteho pridam postruhane tofu, tiez necham este chvilku prevarit
@jankastraza ozaj a vlásky ešte držia?
@helga9 nemam nahradu, ked jem chleba, tak jem len tak so zeleninovym salatom, alebo si natieram rastlinnymi natierkami od Luntera - vedie mexicka a sojakrem. Zo sojakremu robievam aj rozne natierky - najcastejsie cviklovu - postruhat mensiu surovu cviklu, trosku soli, trosku mletej rasce a zmiesat so sojakremom. Alebo si robievam z cicera hummus a ten si davam na chleba. http://maruskaveg.blogspot.com/2019/07/hummus.html
Ono casto mi tieto rastlinne veci nezachutili na prvykrat, ale postupom casu sa mi chute pomenili a teraz mi to vsetko velmi chuti.
Ale stane sa, ze raz za cas, ked na mna pridu chute, tak si dam normal rohlik s obycajnym maslom a lekvarom :D
@janaooo joj,ale robis vynikajuce chutky 😍 si mi dala chrobaka do hlavy,urobim asi vajickovu pomazanku,aj ked sa to nepodoba na tvoje napady,ale ma tak napadlo,mnamky so smtanou,cibulkou
@hracka123 vlasky drzia, 4dni po este zatial juuj,to bude sok,kedze cely zivot dlhe,ale co uz ,vcera vecer som len tak browsovala a z Ciny som si objednala pekne 2satky na doma, pridu az v septembri tak som zvedava,ak budem spokojna,dievcata kludne vam objednam a poslem,jedna ma stala len 3£ aj s postou,to by ma aj potesilo,potesit niektoru z vas
@hracka123 ahojte dievčata,no u nas milujeme zeleninku na pare potom este podusenu na cesnaku.A dnes varil manželino tak mam veget,no a dnes nee zdravo mäsko dusene v rure a k tomu polka ryz a polka peč.zemiaky.Ale ja som väčšinou na zeleninke a k tomu bud kur.prsia alebo rybu,aj ked tu nemusim velmi.A juj dnes som piekla domacu resanku tak som trosku zhresila,lebo voňala neskutočne.Kave neviem odolat stale.Ideme na hriby do lesa.mozno ma nezje medved.či?

@peter952 ak si si nevsimol, my vsetky tu na rozdiel od teba mame osobnu skusenost, o ktorej sa otvorene rozpravame. Ty nam tu otvorene rozpravas o niecom, co si chvalabohu len pocul alebo niekde cital.