icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

jankastraza
18. sep 2019

@cenculinka parada, mas velku vyhodu,ze mas peknu tvar,takze ked das paruku,nikto si nic nevsimne a budes kocka

jankastraza
18. sep 2019

@nori21 vyhoda je,ze si sa vyspala, mne davaju tabletku na spanie,ked bravam steroidy,lebo z toho sa spat neda,nastastie ich bravam len 4dni od dna chemo,ale pomahaju,ziadne nevolnosti nemavam,dufam uz ti bude dnes fajn,super,ze si aj ranajkovala

jankastraza
18. sep 2019

@hracka123 to ti pojde pomaly,ked si sama doma,ja dcerka v skolke,syn na vylete,muz v robote,stale nieco robim,lebo by som asi fnukala stale mi je smutno,ja dnes budem robit italiano cestovinky rajcinovo cesnakove a parmezanom,to je rychle

nori21
18. sep 2019

@lula94 Na základe biopsie určia liečbu.Bola som na CT a na osteoscan po operácii.Nič iné.

lula94
18. sep 2019

@nori21 aspoň niečo. Aj to CT. V Tom prípade o ktorom hovorím ja nebolo žiadne vyšetrenie.

helga9
18. sep 2019

@lula94 mne nie liečbu stanovili na základe biopsie akurat krv robili celkovú a markery

lula94
18. sep 2019

@helga9 po operácii?

helga9
18. sep 2019

@lula94 áno 2 mesiace po opke mi len krv vysetrili

lula94
18. sep 2019

@helga9 a podstupovali ste chemo?

helga9
18. sep 2019

@lula94 ja som mala pred opkou 4 červene a po opke 12 taxolov na tie chodím teraz a tykaj mi

helga9
18. sep 2019

Caute baby takze napuchnutie dnes super krv v poriadku druhu chemo mam za sebou 10 pred sebou a dokonca som to dala so studenou čiapkou. Som so sebou spokojna.

sticker
lula94
18. sep 2019

@helga9 vďaka. Nevedela som ako to tu chodí. Tie červené ake konkrétne?

hracka123
18. sep 2019

@lula94 to okom píšeš je po mastektómiu a mala aj uzliny pozitívne či ako?

lula94
18. sep 2019

@hracka123 áno po masekto jedného prsníka. Uzliny 3 napadnuté. Ale ešte stále nemá výsledok z jednej uzliny. Takže nemá zistené HER. A po akom čase od operácie si nastúpila na chemo?

helga9
18. sep 2019

@lula94 ja som mala koktail z doxorubicinu a cyklofosfamidu

hracka123
18. sep 2019

@lula94 2tyzdne po opke v pondelok idem na 5

lula94
18. sep 2019

@hracka123 tak držím palce.

lula94
18. sep 2019

@helga9 ale tá čiapka nie je všade. Však?

lula94
18. sep 2019

@helga9 a ako sa to dalo zvládať? V tomto prípade sa predpokladá Taxan a Transtuzumab

hracka123
18. sep 2019

@lula94 čiapka je len v Nitre kde chodí na onko

lula94
18. sep 2019

Mám na myslí chemo.ze ako sa dá lepšie zvládnuť

jankastraza
18. sep 2019

baby a dali ste sa zaockovat proti chripke? ja som vzdy bola proti ale teraz mi to odporucaju,som zmatena,neviem,ako sa mam rozhodnut

jankastraza
18. sep 2019

@lula94 na kazdeho ma chemo iny dopad... ja ked citam,cim zeny,dievcata trpia,tak mi oci idu vypadnut... napriklad ja znasam dobre, len prve 3dni som hyperaktivna zo steroidov,kotre mi davaju proti nevolnosti,ale zaberaju,lebo mi nikdy zle nebolo,len su hnusne stavy z toho, akoby je telo napustene na elektriku,ale to len ked si dam tie steroidy,trva to par hodin vzdy,ked prestanu ucinkovat,tak normal,a po 3dnoch uz fungujem normalne akoby som ani chemo nemala,na bicykli s detmi,dlhe trasy chodza... doma vsetko spravim,aj viac...tym,ze mam pauzu v praci

hracka123
18. sep 2019

@jankastraza nie nie som a ani sa nedam

jankastraza
18. sep 2019

@hracka123 vidis, ja tiez tak spekulujem...dakujem Erika

lula94
18. sep 2019

@jankastraza mna z chemo strašia tie nežiaduce účinky. Čo sa týka srdca a pľúc.

jankastraza
18. sep 2019

@lula94 no to su tie seriozne nezaiaduce ucinky,kote ma velmi male percento zienok,ale pri len malickom naznaku treba okamzite kontakt. sestricku,kt je zodpovedna alebo koho daju... a oni dokazu uz vsetko regulovat,pomoct,vcas... medicina velmi pokrocila poslednych 15r

helga9
18. sep 2019

@lula94 čiapka je len v Nitre neviem odkiaľ pacientka je ci nemá to daleko. Taxol sa celkovo dobre znáša omnoho lepsie ako červená no ja som aj červenú dala bez nejakých problémov. Co pomaha? V prvom rade byt pozitívne naladená psychika musí byt v pohode myslim ze nemá význam sa trápiť co a prečo proste sa to stalo ja som to prijala ako to je aj keď začiatky boli tažké. Co sa týka srdca pred každou jednou chemo chodím na echo a bola som dvakrát na veľké sono srdca zatiaľ podľa vysetreni mam srdce bez zmien.

helga9
18. sep 2019

@jankastraza Janka ja by som sa nedala zaočkovať neviem vôbec k tomu nemám dôveru

hracka123
18. sep 2019

@helga9 pred každou chemo chodíš a na echo ja som ešte len raz bola na sono srdca