Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@nori21 vyhoda je,ze si sa vyspala, mne davaju tabletku na spanie,ked bravam steroidy,lebo z toho sa spat neda,nastastie ich bravam len 4dni od dna chemo,ale pomahaju,ziadne nevolnosti nemavam,dufam uz ti bude dnes fajn,super,ze si aj ranajkovala
@hracka123 to ti pojde pomaly,ked si sama doma,ja dcerka v skolke,syn na vylete,muz v robote,stale nieco robim,lebo by som asi fnukala stale mi je smutno,ja dnes budem robit italiano cestovinky rajcinovo cesnakove a parmezanom,to je rychle
Caute baby takze napuchnutie dnes super krv v poriadku druhu chemo mam za sebou 10 pred sebou a dokonca som to dala so studenou čiapkou. Som so sebou spokojna.

Mám na myslí chemo.ze ako sa dá lepšie zvládnuť
baby a dali ste sa zaockovat proti chripke? ja som vzdy bola proti ale teraz mi to odporucaju,som zmatena,neviem,ako sa mam rozhodnut
@lula94 na kazdeho ma chemo iny dopad... ja ked citam,cim zeny,dievcata trpia,tak mi oci idu vypadnut... napriklad ja znasam dobre, len prve 3dni som hyperaktivna zo steroidov,kotre mi davaju proti nevolnosti,ale zaberaju,lebo mi nikdy zle nebolo,len su hnusne stavy z toho, akoby je telo napustene na elektriku,ale to len ked si dam tie steroidy,trva to par hodin vzdy,ked prestanu ucinkovat,tak normal,a po 3dnoch uz fungujem normalne akoby som ani chemo nemala,na bicykli s detmi,dlhe trasy chodza... doma vsetko spravim,aj viac...tym,ze mam pauzu v praci
@jankastraza nie nie som a ani sa nedam
@hracka123 vidis, ja tiez tak spekulujem...dakujem Erika
@jankastraza mna z chemo strašia tie nežiaduce účinky. Čo sa týka srdca a pľúc.
@lula94 no to su tie seriozne nezaiaduce ucinky,kote ma velmi male percento zienok,ale pri len malickom naznaku treba okamzite kontakt. sestricku,kt je zodpovedna alebo koho daju... a oni dokazu uz vsetko regulovat,pomoct,vcas... medicina velmi pokrocila poslednych 15r
@lula94 čiapka je len v Nitre neviem odkiaľ pacientka je ci nemá to daleko. Taxol sa celkovo dobre znáša omnoho lepsie ako červená no ja som aj červenú dala bez nejakých problémov. Co pomaha? V prvom rade byt pozitívne naladená psychika musí byt v pohode myslim ze nemá význam sa trápiť co a prečo proste sa to stalo ja som to prijala ako to je aj keď začiatky boli tažké. Co sa týka srdca pred každou jednou chemo chodím na echo a bola som dvakrát na veľké sono srdca zatiaľ podľa vysetreni mam srdce bez zmien.
@jankastraza Janka ja by som sa nedala zaočkovať neviem vôbec k tomu nemám dôveru

@cenculinka parada, mas velku vyhodu,ze mas peknu tvar,takze ked das paruku,nikto si nic nevsimne a budes kocka