icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

nori21
22. sep 2019

@jankastraza Mne tiež požičala moja známa,už som dočítala,dáva veľa.

hracka123
Autor odpoveď zmazal
nori21
22. sep 2019

@hracka123 Vývar,v nedeĺu musí byť, plnenú kapustu, zemiakovú kašu,ryžu k tomu vyprážané ryby,cviklu.Ostane aj na zajtra.

nori21
22. sep 2019

@hracka123 Mám chuť na jablkový koláč ale musím zaobstarať jablká,mh nemáme,kúpim ale dnes uz nie.

hracka123
22. sep 2019

@larike ahoj už je lepšie? Už si doma?

hracka123
22. sep 2019

@mata9522 zajtra držím palce nak opka dobre dopadne.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
22. sep 2019

@mata9522 ahoj všetko dobre dopadne držím palce

zuzap33
22. sep 2019

@mata9522 a kde ta operuju?

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
22. sep 2019

@mata9522 moja ani ja som to nedala chodila som si to davat pichat na aro jedna mi to vybavila a každý večer som išla tam a kto mal službu mi pichol bola som im vďačná boli ochotní. Ak nemáš daleko k svojej obvodnej Dr tak chod tam sestrička ti určite pichne môj Dr mal akurat vtedy dovcu. 7 som dostala na doma.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
mata9522
Autor odpoveď zmazal
hracka123
22. sep 2019

@mata9522 ani ja som tie injekcie sama nedala chodila som sestričky tiez som mala 7 na doma

larike
22. sep 2019

@hracka123 dobre je, bolesti nemám žiadne. Mám dva dreny jeden ide z podpazušia, druhý z " prsníka". Dúfam, že ich zajtra vyberú. Inak púšťajú domov aj s drenmi, to by som nechcela. Cvičím s rukou, lebo ju neviem zdvihnúť. Domov idem zajtra.

larike
22. sep 2019

@helga9 ako ruka, po opke nebolí, neopúcha?

helga9
22. sep 2019

@larike ahoj keď výberu dreny doslova sa ti uľaví aspoň u mna tak bolo hneď sa mi lepsie hýbalo. A vôbec to vytiahnutie neboli len trochu neprijemne. To je dobre ze nemáš bolesti. Cvicit treba veru ja som začala na druhý den po opke ono tomu treba dat cas u mna to trvalo take 2 týždne kým som hore zdvihla úplne vystretú ruku.

helga9
22. sep 2019

@larike neopúcha chvalabohu aspoň zatiaľ nie. Keď veľmi namáham ruku ze fakt cely den Makam tak trochu cítim ani nie ze boli ale taký nepríjemný pocit v ramene ale to potom zmizne. Este je to čerstvé som 2 mesiace po opke ale hybnost ruky je taká istá ako predtým no fakt treba cvicit. Opri sa dlanami o stenu a akoby si chcela liezť po stene a tak postupne budeš dvihat ruky vyššie a vyššie. Ja som čítala ze problem s lymfedemom spôsobí rádio tak uvidím potom co bude to ma čaká az budúci rok počítam.

hracka123
22. sep 2019

@helga9 ani nestras že po rádio bude horšie a podľa čoho určujú či bude rádio alebo nie

hracka123
22. sep 2019

@larike si mala aj pozitívne uzliny?

helga9
22. sep 2019

@hracka123 podľa pozitívnych uzlín ak sú poz rádio býva a ja som mala 6 poz aj keď mikrometastazy ale boli

helga9
22. sep 2019

@hracka123 ak lymfedem začne ze to hneď treba riešiť vtedy sa toho dá dobre zbaviť tak mi povedala jedna zdrav sestrička od nás ktorá si tým presla je uz v remisii 5 rokov po liečbe ze to hneď podchytili

nori21
22. sep 2019

@mata9522 Držím Ti palce,potom sa ozvi.Nepichala som ani ja,ale sestrina dcéra záchranárka mi chodila pichať.Ja som mala po opke 28 dní pichať.Alebo keď máš v blízkosti nejakú sestričku.

larike
22. sep 2019

@hracka123 mne nerobili rýchlu histológiu, čiže zatiaľ nevieme

nori21
22. sep 2019

@larike Presne ako píše helga,hneď treba cvičiť.Mne prišli ukázať rehabilitačná tie cviky ale sú na nete.A po vybratí drénu sa uľaví.Som dva mesiace po opke,ruka ako pred opkou.Aj tebe tak bude.

larike
22. sep 2019

@nori21 ďakujem za povzbudenie, áno cvičím sestrička mi povedala že to zas nemusím preháňať, vždy keď vošla tak som cvičila, ale chcem predísť všetkým nepríjemnostiam. Našla som cviky aj na internete Herklub rehabilitácia 01 po operácii , potom je tam 02, 03, 04 pekne postupne všetko vysvetlené. Pozrite si baby.

hracka123
22. sep 2019

@larike keď nerobili rýchlu histologiu tak podľa čoho vedeli koľko uzlín majú vybrať?

larike
22. sep 2019

@hracka123 povedal, že vybrali všetko

lula94
22. sep 2019

@larike netreba sa unáhliť. Radšej nech dreny nechajú dlhšie. Nech nemáte problémy. Tie sú potom hrozné.

lula94
22. sep 2019

A absolvovali ste oziare? Veľmi Vám spálilo miesto pod pazuchou?