Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@mata9522 moja ani ja som to nedala chodila som si to davat pichat na aro jedna mi to vybavila a každý večer som išla tam a kto mal službu mi pichol bola som im vďačná boli ochotní. Ak nemáš daleko k svojej obvodnej Dr tak chod tam sestrička ti určite pichne môj Dr mal akurat vtedy dovcu. 7 som dostala na doma.
@larike ahoj keď výberu dreny doslova sa ti uľaví aspoň u mna tak bolo hneď sa mi lepsie hýbalo. A vôbec to vytiahnutie neboli len trochu neprijemne. To je dobre ze nemáš bolesti. Cvicit treba veru ja som začala na druhý den po opke ono tomu treba dat cas u mna to trvalo take 2 týždne kým som hore zdvihla úplne vystretú ruku.
@larike neopúcha chvalabohu aspoň zatiaľ nie. Keď veľmi namáham ruku ze fakt cely den Makam tak trochu cítim ani nie ze boli ale taký nepríjemný pocit v ramene ale to potom zmizne. Este je to čerstvé som 2 mesiace po opke ale hybnost ruky je taká istá ako predtým no fakt treba cvicit. Opri sa dlanami o stenu a akoby si chcela liezť po stene a tak postupne budeš dvihat ruky vyššie a vyššie. Ja som čítala ze problem s lymfedemom spôsobí rádio tak uvidím potom co bude to ma čaká az budúci rok počítam.
@nori21 ďakujem za povzbudenie, áno cvičím sestrička mi povedala že to zas nemusím preháňať, vždy keď vošla tak som cvičila, ale chcem predísť všetkým nepríjemnostiam. Našla som cviky aj na internete Herklub rehabilitácia 01 po operácii , potom je tam 02, 03, 04 pekne postupne všetko vysvetlené. Pozrite si baby.
A absolvovali ste oziare? Veľmi Vám spálilo miesto pod pazuchou?

@jankastraza Mne tiež požičala moja známa,už som dočítala,dáva veľa.