icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hracka123
7. okt 2019

@17zuzka6 čakala som že čo napíšeš lebo aj mne ju dáva a zvraciam po nej potom mi pomôže tabletka torecan ale žalúdok mám aj tak ako na vode

17zuzka6
7. okt 2019

@hracka123 my máme čípky torekan ale sestrička vravela že ich môže len zajtra...že dnes už nie..ja to už nechápem...len rozmýšľam že prečo jej tak dvíha tlak..sama dnes dr povedala že chemo práveže znižuje tlak a nie zvyšuje...a vravela že ak jej bude zle ako minule že jej predĺži pauzu medzi chemo...

helga9
7. okt 2019

@17zuzka6 no čakala som kedy napíšeš lebo kamoska tiež bere to akynzeo a je jej naprt no ona nezvracia ale ma bolesti hlavy

helga9
7. okt 2019

@17zuzka6 co nechape chemo je kardiotoxicke preto tlak niekomu zníži niekomu zvýši. Daj pozor keby niečo volaj zas pohotovosť

17zuzka6
7. okt 2019

@helga9 veď rozmýšľam že či tu nebudem spať pri mamine a pôjdem asi odtiaľto ráno do práce...uvidím ešte ako bude...

helga9
7. okt 2019

@17zuzka6 no keď mas tu možnosť tak radšej ostan pri nej keď to tak zle nesie chudera asi len pretrpieť

hracka123
7. okt 2019

@17zuzka6 no ja som si dala tabletku torecan aj v ten deň chema vecer

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
7. okt 2019

@hracka123 uff ja by som asi nie

17zuzka6
7. okt 2019

@hracka123 veď rozmýšľam aj ja nad tým,len sa bojím aby som jej nenarobila viac škody..ale som jej vravela že hneď ráno nech si dá..teraz si pospala hodinku tak som zvedavá..

17zuzka6
7. okt 2019

@helga9 veď ozaj nám asi nič iné neostáva...asi ozaj to každý znáša inak..niekto lepšie,niekto katastrofa..

hracka123
Autor odpoveď zmazal
hracka123
8. okt 2019

@17zuzka6 ahoj ako mamina?

17zuzka6
8. okt 2019

@hracka123 no ku podivu som jej ráno volala a ona že jej je špatne ale že sa celkom fajn vyspala a zatiaľ je taká živšia ,hneď jej to počujem na hlase..zas jj budem kolo obedu volať,tak som zvedavá 😊 tak zatiaľ poklopem 😊

maria123
8. okt 2019

@helga9 takže až dnes,po mojej urgencii,som sa dozvedela ako ďalej s mojou liečbou.vseobecna nepreplati ,asi od septembra,infuznu liečbu hercept.co som mala spolu s chemo dostať,ze vraj je tam vysoký doplatok.takze dostanem injekciu podkoznu a chemo do žily.akurat,ze tá inj.je vysoká dávka oproti infúzií,neviem,ako to budem znášať toľko naraz....lebo so samotnou chemo som mala problém. Ináč že to robí len vseobecna.z e nechce preplácať drahšiu liecbu..ináč aj vy to tá mi máte,ze mu s ite sami z lekárov páčiť informácie ako ďalej s vašou liečbou?

helga9
8. okt 2019

@maria123 ahoj klasika zdravie je business neskutočných rozmerov. No ja napr. Išla som k môjmu onko sadnem si a otázka na mna no akú liečbu dáme? Reku týždňový paklitaxel pán doktor. Dobre ste si vybrala súhlasím s Vami. Takze u nás je to asi takto. A akú chemo ti chce dat? Neviem ako sa znáša herceptin nie som her2.

maria123
8. okt 2019

@helga9 taxan

helga9
8. okt 2019

@maria123 ale ktorý? Je trojtýždňový docetaxel a týždňový paklitaxel.

maria123
8. okt 2019

@helga9 toto mám v správe.ze taxan.asi ten trojtýždňový,tak to povedala,aspon som pochopila doktorku,co sme boli dohodnuté predtým..že každé tri týždne, a ten týždňový je aký?infuzia či inj,? Ja mám ísť na ten prvý do nemocnice.ze ako budem znasat...už mám na jar 4 cykle chemo za sebou.ale to boli nejaké cyklo..neviem čo a silne

helga9
8. okt 2019

@maria123 to si mala ako ja 4 červene. Ja mam týždňový paklitaxel a odporúčam ti ho. Trojtýždňový sa horsie znáša. Ak mas možnosť chodiť na infúziu každý tyzden tak povedz Dr ze ho chceš. Je to to iste ako trojtýždňový ale rozdelený do slabších týždňových dávok. Ja mam za sebou zatiaľ 4 bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.

maria123
8. okt 2019

@helga9 čo j a m o žem?vidis.co robí poisťovňa.kvoli cene mi daju iný.silnejsi li ek.co nepotrebujem, a tým pádom viac vedlucinkov.vacsia zataz na pľúca.srdce

helga9
8. okt 2019

@maria123 jasne ze môžeš veď ide o teba. Herceptin sa štandardne dáva ako injekcia ja som este od žiadnej nepocula žeby dostavali herceptin ako infuzku ale ako injekciu do stehna. Ale co sa týka chema mas dobrú liečbu len sa porozprávaj s Dr na rovinu ze onkopacientky ti poradili týždňový paklitaxel lebo sa lepsie znáša a normalne povedz ze chemo si znášala zle tak by si chcela slabšie dávky. Ty nebudeš žiadať zmenu zloženia chema len iné podávanie a Dr by nemala protestovať ak nemá iný dôvod ti dat trojtýždňový cyklus.

helga9
8. okt 2019

@maria123 ja nikoho nechcem burcovať proti rozhodnutiu Dr ale my nie sme kusy ze další prosím. Dr ma s tebou minimálne diskutovať o tom keď mas nejake nejasnosti.

maria123
8. okt 2019

@helga9 šak práve že ja sa veľa pýta.a im sa to asi nepáči.ja neviem.ona skôr nie je prístupná takému dohadovaniu sa....že to a v t o máte schv sa lene.je to stand a rdna liečba.to sú jej slová...a o to že s om zle znášala chemo.to ona vie.lebo ba tie kontroly po nich som chodila k nej

maria123
8. okt 2019

Teraz sa s om si spomenula,ze miesto 150 t ky herceptin dostanem az600vku.
..kvoli doplatku

hracka123
8. okt 2019

@puf83 ahoj ako mamina? čo nové?

17zuzka6
8. okt 2019

Ahojte,tak dnes som ostala zaskočená..mamina dnes funguje ako keby vcera ani nezvracala a nebola na chemo...a už ju konečne objednali aj na to vyšetrenie kostí...ani ma rýchlo nenapadne ako sa to volá..ale že trošku zabudli na ňu s tým vyšetrením..

hracka123
8. okt 2019

Baby ako ste sa dnes mali ja som mala kolegyne bolo super aj smutno neznášam keď ma lutuju

puf83
8. okt 2019

@hracka123 ahoj-ky 😉, ďakujem za opýtanie, mamine pridali ešte 2chema čiže spolu bude mať 8 nie 6 ako bolo plánované, potom kontrolné CT a nakoniec že jej dajú lieky, vypadalo jej obočko ináč sa cíti dobre, PS pozdravujem všetky dievčatá aj keď nepíšem ale čítam príspevky a myslím na vás 😉😉

nori21
9. okt 2019

Som po 3.chemo,som strašne unavená,žalúdok na vode ale verim,že to prejde čím skôr,takže dnes nič nerobím budem oddychovať.Snažila som sa do seba dostať hrianky a zelený čaj lebo žalúdok mám prázdny.Doktorka mi tiež vravela o herceptine,že poisťovňa nechce preplácat.