icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

sabova3
23. feb 2019

Ženy chcem sa spýtať.caka má teraz chemo docetaxel.vypadaju pri nej vlasy ako pri červenej?. ďakujem za odpoveď

bluff
23. feb 2019

@sabova3 ano vypadaju

sabova3
24. feb 2019

@bluff super.tesim sa😑

anniera
24. feb 2019

@sabova3 neboj, vlasy rýchlo dorastú, čas letí rýchlejšie ako by sme si priali 😉 drž sa!

sabova3
24. feb 2019

@anniera tak v tom máš úplnú pravdu.cele to moje šialenstvo začalo v septembri a už je tu o chvíľu marec.este dva mesiace vydržať a verím, že to už skončí.a už budú len pekné dni.

mery34
24. feb 2019

@sabova3 moja mamina zacala chemoterapiou na konci jula, tento tyzden mala konecne operaciu. Podla vysledkov uvidime co a ako dalej, ci dalsia chemia alebo radioterapia. Na dlhe lakte tiez.

toda11
24. feb 2019

Dobrý večer. Zajtra mi začína prvý ožiar a počas ožiarov 1 x týždenne aj chemo. Ako vidím tu sa skôr diskutuje o chemo a RAT prsníka. Ja idem s krkom - rakovina mandle a metastáza v uzlinách na krku. Neviete mi niekto poradiť s podobnými zdravotnými problémami a skúsenosťami pri liečbe. Dakujem

helga9
28. feb 2019

Ahojte baby som tu nová. Mali ste niektorá onkomarkery negatívne a aj tak nádor bol zhubný?

sabova3
2. mar 2019

@helga9 ahoj.ja som to nemala,ale moja kamoška áno.ze ono aj keď sú onkomarkery negatívne,nič to nemení na type nádoru.

drdolka
2. mar 2019

@helga9 ahoj ja som mala 5 cm. nador (invazivny duktalny karcinom) a onkomarkery uplne v norme. Počas celej liečby aj pred liečbou.

helga9
2. mar 2019

@drdolka mam 36 mm nález onkomarkery negatívne bola som na ct čakám výsledky a idem na biopsiu uvidí sa podľa výsledkov hrcku som mala dlhé roky naposledy na sono v máji 2018 mala 20 mm a všetko Ok teraz uz narástol

helga9
2. mar 2019

@sabova3 idem na biopsiu tak uvidime vyšiel mi nález na sone

drdolka
2. mar 2019

@helga9 Držím palce! tak to ešte nemusí byť zhubný nádor. Čakanie na výsledok je vždy veľmi ťažké. A mamo zatiaľ nerobili?

helga9
2. mar 2019

@drdolka mamo zatiaľ nie mam 39 rokov len na sono mam nález a tak teraz vyšetrenia. Tak dúfam ze to bude OK. Ty uz mas liečbu za sebou? Neviem tu nájsť tvoje príspevky

sabova3
2. mar 2019

@helga9 u mňa biopsia ukázala,že je to v poriadku,ale išla som na operáciu na radu doktorky .a počas operácie spravili rýchly rozbor a bolo to pozitívne.takze ani tá biopsia nie je stopercentna

helga9
2. mar 2019

@sabova3 super tak sa mam načo tešiť ze buď alebo. No hľadám informácie jak sa vraví nie je mi jasne ze vlastne keď ten nádor mam a na sono sa javí ako maligny ci aj tak moze byt nezhubny. A mala si nález len v prsníku ci našli aj niekde inde. Ze sa vyšetruje pečeň pľúca a mala panva.

sabova3
2. mar 2019

@helga9 našťastie to nebolo nikde rozšírené.akurat typ nádoru že vraj najagresivnejsi,tak povedal doktor,skoro som odpadla jak my to povedal.bol dosť odmeraný.maju sa ešte čo učiť ohľadom prístupu k človeku,a duplom,keď je to onkológia.

sabova3
2. mar 2019

@sabova3 a ešte aby toho nebolo málo,tak mi brali krv na genetiku,v pondelok po troch mesiacoch čakania idem pre výsledky.ci náhodou nemám gen Brcr.tak držte palce,aby som aspoň v tomto mala šťastie.

helga9
2. mar 2019

@sabova3 uff no budem držať palce. No niektorí doktori sú necitliví veď ich sa to netýka. Najhoršie je čakať na výsledky. Este nemám ani biopsiu za sebou a nervy v kybli. Nejako to musíme ustáť.

sabova3
2. mar 2019

@helga9 držím palce aj tebe .zo srdca ti prajem,nech je to negatívne.

helga9
2. mar 2019

@sabova3 dakujem pondelok na teba budem mysliet

drdolka
2. mar 2019

@helga9 ja sa týchto diskusií nezúčastňujem. Len mi prišlo ľúto vystrašenej čakateľky. Liečbu mám za sebou. Neboj sa! to čakanie na výsledok je najhoršie, ukludni sa, všetko môže byť ešte v úplnom poriadku! Zatiaľ negoogli a nevnáraj sa do tématiky, akoby si už mala pozitívne výsledky. Trpezlivosť. Držím moc palce.

helga9
3. mar 2019

@drdolka snažím sa nato nemyslieť a nestrachovat veď výsledky este žiadne nemám ale dobre padne povzbudenie lebo v hlave uz je ten chrobák ze hooops niečo neni ok

anniera
3. mar 2019

@helga9 Čakanie na výsledky je horšie ako samotná liečba ....aj kontroly po liečbe sú oveľa horšie ako celý ten proces ktorý musíme absolvovať. Ja mám doma výsledky kontrolného CT už 2 týždne a ešte som to neotvorila....😝

helga9
3. mar 2019

@anniera veď toto čakanie. Každý den si hovorím nie a nie a hotovo. Otvor to bude to OK. Držím palce

anniera
3. mar 2019

@helga9 neee, ja o 2 týždne idem na kontrolu k onkologičke, nechám ju nech to pozrie ona, nejdem si kaziť náladu 😄😄😄

helga9
3. mar 2019

@anniera no ja som teraz dozvedela výsledky z CT chvalabohu nemám metastázy takze nález len v prsníku

sabova3
4. mar 2019

Takže ženy, dnešné výsledky z genetiky nič moc.som brcr1.ani neviem, čo viac k tomu napísať.akurat , že mám dcéru, ktorá tiež musí ísť na odber,lebo je to dedicne.takze 50 na 50.nic mi zatiaľ nevychádza.

bluff
4. mar 2019

@sabova3 Kolko rokov ma dcera? Je zbytocne testovat ak este nema ani 18, guidelines hovoria az od 25. Naco ju aj seba stresovat ak je mladsia.

sabova3
5. mar 2019

@bluff dcéra má 21.ta na genetike povedala,že vraj je to dobré,lebo bude viac sledovaná . dcéra povedala,že chce.akurat moja sestra povedala,že nie,že sa nechce stresovať.