icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

zuzap33
17. jan 2020

@inka ct ti urobia neboj. Naša onko má termíny určené na ct, keď robia onko pacientov. Mne tiež robili po 5 týždňov. Lekár ku ktorému budeš chodiť ťa objedná na ct aj na ordinuje odbery.

inka
17. jan 2020

@zuzap33 jasné,asi mysleli na nový, ktorý ako píšeš je na figu,ale dennodenne by sa mi do KE nechcelo dochádzať,tam myslím majú už najnovší

inka
17. jan 2020

@zuzap33 teraz budem chodiť k tomu Dr. na radiologiu,to mi povedala primárka na komisii,.

zuzap33
17. jan 2020

@inka aj môj sused chodí len tam na kontroly. Má štvrté štádium. Pred začiatkom liečby som ich mala úplne v norme a po prvej chemo vyleteli neuveriteľne hore. Na moju otázku, vraj nastal asi nádorový rozpad. Ono to postupne bude klesať. Aj tak je

zuzap33
17. jan 2020

@zuzap33 myslím markery

hracka123
17. jan 2020

@zuzap33 ahoj a kedy ideš na PETCT a už vie kde?

zuzap33
17. jan 2020

@hracka123 ešte nič neviem

inka
17. jan 2020

@zuzap33 sestrička na onko ambulancie, naša známa mi povedala,že po skončení rádioterapie sa vrátim späť na onko .

inka
17. jan 2020

@zuzap33 ani markery nie sú všetko,ale aj tak som chcela vedieť aké ich mám

zuzap33
17. jan 2020

@inka veď ako ti povedia

inka
17. jan 2020

@zuzap33 a teraz keď máš pauzu v liečbe,tak ako sa cítiš? Vlásky začali rásť?Alebo je to priskoro?

zuzap33
17. jan 2020

@inka vlasy rastú. Mám také malé ako to moji chlapci nazvali plyš. Cítim sa fajn, občas poboli prsník alebo pečeň a bolia ma nohy, hlavne ráno, kým sa rozhýbem. Zoberiem panadol a ono to prejde.

inka
17. jan 2020

@zuzap33 prsník zrejme pobolieva ,lebo si hormonálna ako ja aj mňa sem tam aj druhý občas pobolieva a nohy to ešte chemo je v organizme.

zuzap33
17. jan 2020

@inka viem o tych nohach, niektori na onko hovorili, ze ked doberies chemo potom pridu bolest tych noh.u mna prisli pred necelymi dvoma tyzdnami

hracka123
17. jan 2020

@zuzap33 odfot aké už máš vlásky?😀paráda že rastu

drdolka
17. jan 2020

@helga9 mne sa stalo to isté uprostred radioliečby. Liečba by sa nemala rozhodne prerušovať, ale svet sa nezrúti, nie je to také ohrozenie. Skôr nervy, že človek to chce mať za sebou. Jedine čo môžem poradiť je ukludniť sa, nijako ti to prerušenie v konečnom dôsledku neublíži. Zníženie bielych krviniek po radio je u mladých žien veľmi ojedinelá. Držím palce

mata9522
17. jan 2020

Ahojte dievcata,tak ja som dnes bola na prvy oziar,zasa ma zmalovali jedna radost.Tak pudrovy oblak uz aj kolo mna.Tak uz len 24x,ufff dufam ze to zvladem.

hracka123
17. jan 2020

@drdolka ahoj si písala že si po mastektómiu a dala si si robiť nový? a mala si aj uzliny chytene?

mata9522
17. jan 2020

Ty brdo a dnes som bola uz aj u kadernicky,takze parochnu som si domov niesla v kabelke,citila som sa divno,ale zaroven,ze spokojno a s ulavou.

nori21
17. jan 2020

@mata9522 okrem púdru aj krémuješ s niečím?

mata9522
17. jan 2020

@nori21 no kupila som si radiocrem a ten sa nanasa este aspon 10dni pred oziarmi,to mi @helga9 odporucila.Tak dufam ze kozicka bude v poriadku,ty brdo ale ten oziar som normalne citila ako mi to po vnutri nieco posobi,taky divny pocit.

inka
17. jan 2020

@mata9522 kde chodíš v PO a či KE a napíš ako to prebieha i keď to mám až o mesiac,tak už nákupim masť ak púder

inka
17. jan 2020

@zuzap33 a vraj pečeň nebolí....boli aj mňa pre tie cysty v ňom

drdolka
17. jan 2020

@hracka123 nedala som si robiť nový, vôbec mi nechýba (mala som B prsia). Asi to závisí od vnútorného pocitu, ktorý má každá žena iný. Poznám 50-ročné ženy, ktoré sú po rekonštrukcii a mladučké, ktoré o nej neuvažujú. Treba robiť tak, aby bol človek vnútorne stotožnený so svojim telom. Ja chcem poriadnu kontrolu prípadnej recidívy, keďže som bola v III. štádiu. Uzliny som mala postihnuté.

inka
17. jan 2020

@drdolka takže u mňa staršej pôjdu krvinky dole,tak sa musim poistiť a ja, že biele krvinky klesajú po chemoterapii a ono to aj po oziaroch

drdolka
17. jan 2020

A zaujímavé je, ja som sa pri radioterapii nenatierala, nepudrovala vôbec ničím, mala som ku koncu akoby "spalenú kožu", niečo málo sa zošúpalo ale zaobišla som sa bez akýchkoľvek prostriedkov. Tak mi to poradili aj na Klenovej, že nemám zbytočne míňať peniaze na drahé krémy. Záleží najviac od typu pokožky, ako bude reagovať. Ak ste tzv. tmavokožci a nespálite sa rýchlo na slnku, nemal by byť väčší problém.

drdolka
17. jan 2020

@inka vôbec nemusia, koľko máte rokov? Krvinky naozaj klesajú (do nebezpečných hodnôt) hlavne po chemotarepii. Po radio skôr mierne a tiež len u niektorých hlavne starších žien.

mata9522
17. jan 2020

@inka chodim do Po.A ten radio stroj je podobny Ct, lahnes si a sestricky a stroj uz robia svoje,dnes to bolo trosku dlhsie,lebo ma dokreslili,ten oziar nadomnou aj z boku kruzil asi takych 20min,a ty lezis bez pohybu s rukami poloz.nad sebou.

inka
17. jan 2020

@drdolka po 60 -desiatke

inka
17. jan 2020

@mata9522 a prvý krát čo som objednaná ako dlho som tam, keď kázala vziať si vodu a jedlo.Ty stále chodíš k Leskovej?