icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ira25
23. máj 2020

@blondyblond ale zase ten Tamoxifen práve tvorí estrogén vo vaječníkov a maternici...na jednej strane brzdí estrogén v prsníkov ale vytvára vo vaječníkov...takže ak sa všetko vyberie už by sa ani rakovina tam dole nespravila...

blondyblond
23. máj 2020

@ira25 Ja tomu nerozumiem . Teraz mi daju poslednu zabezpecovaciu injekciu a potom idem na operaciu ,vyberu mi vajecniky maternicu a preco potom musim 5 rokov uzivat ten tamoxifen .

ira25
23. máj 2020

@blondyblond však Tamoxifen dá berie aby nevznikla recidíva rakoviny prsníka,pokiaľ bola na podklade estrogenovej dominancie podľa histologiu na nadore boli estrogénove receptory, ktoré nádor živeli.

blondyblond
23. máj 2020

@ira25 Dakujem za vysvetlenie, a uz nech to mam za sebou lebo sa citim ako šibnuta . Taka urevana som nebola ani v tehotenstve.

ira25
23. máj 2020

@blondyblond to ti verím,len nechápem že musíš dať všetko vonku,však dievčatá nič také nepísali...dúfam,že niekto dá k tomu vyjadriť.

blondyblond
23. máj 2020

@ira25 Mne to bolo vysvetlene tak ze su 3 moznosti jedna sa uz nerobi a to ozarovanie vajecnikou,2 . vyradenie vajecnikou injekciami ( to su tie co mi teraz kazdych 28 dni pichaju do brucha aby ma zabezpecili lebo koly korone mi moja doktorka zenska nedala papiere na operaciu tak sa to posunulo ale uz to mam vybavene/ 3 najucinejsia dat von .

helga9
23. máj 2020

@blondyblond koľko máš rokov? Prečo chcú aj maternicu? Máš brca?

blondyblond
23. máj 2020

@helga9 Budem mat 40. To brca neviem, najdem to v papieroch?

helga9
23. máj 2020

@blondyblond to sa chodí ku geneticke na krv. Mne už zoladex nedal a ani mi ho iní dr neodporucali že keď mám 40 je mi zbytočný a nemám menzes. Ak by sa obnovil tak by mi zoladex dal. No ja mám brca1 a geneticka mi odporucila len vajecniky a vajcovody maternicu nie. Každý dr inak ordinuje

helga9
23. máj 2020

@blondyblond preto musíš tamoxifen lebo darmo vyberú vajecniky estrogen si vytvara telo aj inde napr. V nadoblickach

blondyblond
23. máj 2020

@helga9 Jaj tak to som nebola,a ja mam strasne silny menzes ani ta injekcia to nezastavila a tvrdili ze uz nebudem mat ze len spinenie a zas som mala katastrofalne silny

blondyblond
23. máj 2020

Niektora tu aj mate take uzkostne stavy ze vas vsetko rozplace? Zacalo to ked mi dali tu injekciu a ten tamoxiflen. Aj taku nervozitu stale citim.

helga9
23. máj 2020

@blondyblond aha tak preto máš zoladex lebo máš menzes mne chemo zastavila minulý rok v septembri nedávno som bola na preventivku u zenskej a robila mi sono a vajecniky mám nefunkčne. Ja chcem volať onko či už môžem na to vybratie vaječníkov kvôli korone. Kamoška teraz bola v utorok laparoskopicky vybrali a stredu domov

helga9
23. máj 2020

@blondyblond no ten zoladex že je strašná sviňa

blondyblond
23. máj 2020

@helga9 Mne budu rezom brat vsetko ,vraj moc uzka posva a este je tam aj myom. Ze by bolo velke riziko spodkom. A ano o tom Zoladexe mi hovoril mudr v BA ze preto cim prv operacia aby som nemusela uz dalsiu davku .

ira25
23. máj 2020

@blondyblond ja si myslím, že to silné krvácanie ti robí myom tak nestačilo by odstrániť myom?Ale len môj názor,Dr.zrejme vie čo odporúčala,ale konzultovať to ešte s iným Dr. a aký má k tomu iný odborník názor.

blondyblond
23. máj 2020

@ira25 mne sa neda vybrat iba myom lebo nie je vnutri v maternici na palicke alebo ako to mam napisat ale je v stene maternice a vtedy musia celu maternicu vyberat. No odstranenie maternice a vajecnikov odporucila onkologicka,ona este ani nevie ze tam je myom, takto to mam v papieroch ako odporucana liecba : 27 oziarov, ovarialna ablacia, Tamoxifen 5 rokov, Zaciatkom aprila som skoncila oziare a tym ze mi gynekologicka nedala ziadanku na operaciu, onkologicka rozhodla ze ma musia zabezpecit a do operacie dat ten zoladex.

zuzap33
23. máj 2020

@helga9 ja nemam menzes od septembra a aj tak mi dali reseligo uz som zobrala dva davky. A vraj dva roky mi budu pichat. Ale ja nemam ziadne psychicke stavy. Az na tie bolesti svalov. A este mi dr. povedala, ze to nemam brat ako antikoncepciu. Vraj mozem aj tak otehotniet. Tak to som valila oci.

blondyblond
23. máj 2020

@zuzap33 Co je reseligo? Tiez nieco na vytvorenie umeleho prechodu?

ira25
23. máj 2020

@zuzap33 a tebe z akého dôvodu dali reseligo...myom,hrúbka maternice, veľa estrogénov vytváranie kdekoľvek v tele?
Ak nie je menštruácia už od jesene tak ako môžeš otehotnieť?

zuzap33
23. máj 2020

@ira25 myomy som nikdy nemala a mam roky uz len jeden vajecnik. Reseligo je ocividne to iste ako ten zoladex, berie sa do brucha kazdych 28 dni. Davaju preto aby sa mi menzes nahodou nevratil. A to tehu mi vysvetlili, ze co ked este nejake vajicko prezilo. To mi oznamili na oziaroch, vraj uz mali taky pripad

ira25
23. máj 2020

@zuzap33 tak všetko sa stáva .
A už si začala s ožiarmi?

ira25
23. máj 2020

@zuzap33 a kto ti naordinoval reseligo,na ožiaroch? Od kedy si ho začala brať...to budeš aj pri ožiaroch ho brať,?

helga9
23. máj 2020

@zuzap33 ja neviem podľa čoho jeden dr dá tie injekcie druhý nedá. Ja som to konzultovala s tromi doktormi všetci povedali nie všetci mi povedali že som po 40 tke a že keď nemám menzes tak tie injekcie by mi nedali. Reseligo je to isté ako zoladex.Ženská dr mi povedala ze vajecniky mám odrovnane a že keď ich mám v takomto stave a ešte aj tamoxifen tak menzes mi nehrozí. No keďže mám brca1 idem dať vajecniky von.

zuzap33
24. máj 2020

@ira25 s oziarmi som este nezacala. A jasne, budem ho brat aj popri nich a to dva roky. Dala mi ho primarka.

zuzap33
24. máj 2020

@helga9 ja som si genetiku nedala robit, ani nechcem. O vybrati toho jedneho vajecnika uvazujem, ale kedze som este len vo februari som bola na opke, do druhej sa momentalne nehrniem

ira25
24. máj 2020

@zuzap33 a po ožiaroch okrem injekcií ešte hormonálna,tak ešte to máš na dlhú púť, ešte dobre, že to všetko ako tak znášas na rozdiel od iných dievčat.

blondyblond
24. máj 2020

@zuzap33 dva roky tie injekcie? Ja som čítala že sa môžu takéto len 6 mesiacov a liečba sa nemá opakovať kôly rozpadu kosti.

nori21
24. máj 2020

@blondyblond aj ja mám reseligo a tiež povedala,že 3 až 5 rokov to závisí od veku a pod.

ira25
24. máj 2020

@helga9 ahoj, keďže máme obe ten istý Tamoxifen,tak sa chcem opýtať,že je normálne, že mám teraz výtok?.
Mala si to tak aj ty, alebo máš?