Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Jaj no este zakladna otazka.. vseobecne zname je ze sa z chemo zvracia a tu nic take necitam.. vam nebolo zle z toho?
@aerdna11 na zvracanie Ti lieky predpisu,som síce len po druhej,ale opäť ten istý scenár - týždeň po chemo brutal zle,žalúdok mam uplne otočený,len lehnim,a desiaty den celé zle krv -hemoglobín sa jaks taks drží,ale biele krvinky komplet padajú. Uz Ti vraveli,že po operacii bude chemo? Síce,ked je duktálneho,tak asi hej
Dievčatá,prosim otázka na všetky - spomínal vam onkolog,že by ste mali byt nejak sociálne izolovane kvôli imunite? Ja som sama so 4 ročným dieťaťom a neviem si predstaviť,že ho teraz zabarikadujem medzi štyrmi stenami a nebudeme chodiť von. Ako ste mali,prosim,vy? Dakujem ❤️😘
@aerdna11 ja som vôbec nevracala. Mala som skôr rôzne cheute. Sladké, kyslé ako tehotná. Na druhý deň po chemo som vždy varila fašírky s kyslou kapustou a na tretí zemiaky s acidofilnym mliekom 😆. Päť dní som mala akoby kovovú chuť v ústach. Biele krvinky padli len pri prvej, potom som pichala na krvinky injekciu neulasta. Berie sa len jedna. A od nevoľnosti preventívne emegar a ráno nolpazu. To je na trávenie a od kyseliny. Celý čas som normálne chodila do prace. V piatok chemo, v pondelok v práci
@l1plienka nedávajú ti nič od nevoľnosti? Také stavy čo viem ani iný pacienti čo som na onko nemavaju. Normálne fungujú. Porad sa s onkologom. Ani krvinky nič nepichas, keď tak klesajú? Mne po prvej klesli a hneď nasadili injekciu a zredukovali dávky o 20 percent a potom už vôbec neklesali.
@zuzap33 onkolog mi povedal,že este počkáme. Po prvej chemo mi dávali injekcie,ale teraz som dva týždne po druhej,vcera mi brali krv,leu som mala 2 a povedal,že mam prist v utorok a uvidíme. Ved toto - nie som nejaký vysoko spoločensky typ,nepotrebujem drinkovat po terasách (síce taký aperolik na letnej terase 😋) ale predstava,že nevypadnem z domu ma ubíja,nevraviac o dieťati!
@aerdna11 ahoj. Ja som na PN az od juna. Od januara sim brala chemo. Chodila do prace. Po 5.chemo mi uz nebolo najlepsie presla som na home office a zaucila si kolegyne. V maji pandemicka očr a od juna pn-ka. A uz ma volaju nazad do roboty. Ale mam oziare v nemocke. Takze MOZNO oktober alebo november aj bude vsetko OK navrat do prace
No neviem či sa moje telo načisto zbesnelo, ale po roku a popri reseligu som dostala menzes
@l1plienka ja sa teda ludom nevyhybam,dokonca som mala aj deti chore a nic som nedostala.To ale neznamena,ze chodim na nejake hromadne akcie,to nie,ale urcite sa mi s detmi neda zabarikadovat doma.Chodime na vylety,aj stretavam s kamaratmi a s rodinou
@l1plienka a pred chemo ti nedavaju liek proti nevolnosti? ked ti je tak zle, tak si treba nieco pytat. Tych liekov je viacero, tak nech ti nieco predpisu, preco by si mala zbytocne trpiet? A ked Ti uz minule tak klesli krvinky, preco Ti nedali rovno nejake injekcie? Je ich viac druhov na tie biele krvinky.
Mne onko len na zaciatku koronahisterie hovoril, aby som moc nechodila medzi davy ludi. Krv mam uz viac ako pol roka kriticku, stale dost velka anemia, ale chodim normalne von, na nakupy, ked treba, na vylety chodime. Ale je pravda, ze skor do prirody a na take miesta, kde nie su davy ludi.
@janaooo ahoj Jani,proti nevoľnosti a zvracaniu mam granegis,ale ten žalúdok až tak neriešim,mne to najviac vypálilo na krvi a v pod.neurologickych,stále som taka zakrutena,uz si pripadam ako chronicky alkoholik,stále ma hádže,dufam,že to po chemo prejde. Na krv mi teraz nedali nič,len pyridoxin a kyselinu listovú a tie užívam furt. Ale zajtra idem do NR,tak uvidím. Ty sa ako drzis?
@l1plienka treba doktorovi povedat, ze aj napriek tomu lieku Ti je zle od zaludka. Treba to riesit, lebo ked Ti je takto zle, ma to potom velky dopad aj na psychiku. Tych liekov je viacero, nech ti predpise nieco ine. Ja pred kazdou chemo uzivam tabletku Akynzeo. A po chemo, ked mi bolo zle, tak som si davala Degan alebo Torecan, aj proti kyseline som mala doma Helicid. Netreba zbytocne trpiet a kazdou chemo Ti moze byt horsie, lebo telo bude stale viac vycerpane z toho. A na krvinky presne ako Zuzka @zuzap33 pise su injekcie Neulasta, Zarzio, alebo ja si picham Grastofil.
Ja sa drzim 🙂 krv stale taka hranicna a prerastla mi ta svinucha do mocoveho mechura, tak mi minuly tyzden brali vzorky na histologiu. Buduci tyzden budu vysledky, aj na CT pojdem po pol roku. Tak uvidim, ci budem po vysledkoch, pokracovat v liecbe ako doteraz, alebo mi nieco ine zas da.

@aerdna11 na správe to budeš mať napísané. Je buď her negatívny, pozitívny alebo triple. Neboj všetko pomaly zistíš, začneš sa orientovať a budeš sa liečiť ako my ostatné