Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@evilhemova ahoj. Ja sledujem diskusiu kvoli mame. V januari si našla v lavom prsniku hrču o velkosti slepačieho vajca. Vo febr.jej potvrdili duktalny karcinom. Zoperovali ju v aprili. Velkost nadoru 38x27mm, vybrali jej uzliny, prsnik nechali. Po 2.chemo jej zacali padat vlasy, oholila som jej ich strojcekom, kupili sme parochnu, šatku aj klobuk. Teraz v teple chodi len v siltovke - povedala ze sa moze na nazor druhych ludi a pohlady zvysoka vysr.t. Mamina ma 68r. Ked sa neciti zle, tak dokonca pracuje (predava v stanku s mliec.vyrobkami). Niekedy som mala pocit ze ma vrtulu v zadku a viac energie ako ja. Neprijemne stavy sa dostavili az po 3.chemo. Pred par dnami bola na 4tej. Nema chut , neciti chut jedla velakrat (par dni po chemo) a schudla cca 4kg. Bolieva ju brucho (tvrde jak kameň) kvoli zacpe a nohy. . Kupila som jej sol na kupel noh s chladivym ucinkom, sprej na nohy s chladivym ucinkom. Na zvracanie jej nebyva-berie lieky den pred chemo a v den chemo proti tomu. Ked isla na chemo, moja 11r dcera jej solidarne dala rucny ventilator s rozprasovacom vody na osviezenie 🙂 Kazdy den mame volam a min.3x do tyzdna idem na navstevu. Mamina uz mala'depresie, lutostive stavy (az s naznakmi samovrazednych myslienok), odmietala ist na dalsiu chemo. Vtedy som jej povedala ze ma'4 krasne vnucata a dala'si zavazok ze odprevadi najmensieho vnucika-mojho syna do skoly ako prvačika (teraz ma 2,5r).....tak jej to pripominam ze kvoli tomu to nesmie vzdavat. Aj dneska som jej povedala: mami uz len 2 chemo a bude dobre, neboj. Po 6chemo bude mat par tyzdnov pauzu a potom 25 ožiarov. My v rodine mame s rakovinou uz čo to odžite. Moja babka (mojho otca mama) ju schytala v 51r.a prezila s nou dalsich 30rokov. A to jej zistili v 4stadiu.
Neuzatvaraj sa do seba. Vyjdi medzi ludi a bav sa s ludmi ako predtym. Ujst pred tym nema zmysel. Je to choroba ako ktorakolvek ina. Dokonca si myslim ze v niektorych ohladoch aspon pozitivna v tom ze sa da spoznat (diagnostikovat), uchopit (operovat) a aj pochopiť (vyliečiť). Za ovela vacsie trapenie obcas povazujem ked mlada osoba, ktora chce žiť a tešiť sa zo života, to nema dopriate lebo ma obrovske bolesti po každom suste jedla, vychudla na 50kg pri 180cm vysky, pobehala kopec odbornikov, bola 2x operovana, nikto nevie pričinu bolesti a nikto jej už nevie pomoct a všetci tvrdia že nech sa stym nauči žiť. ....moja švagrina tak žije 😞
@romiada pekne si to napísala ďakujem len mne to ešte nedochádza že ja mám takú chorobu.co je švagrinej?
Keď som mala včera 37.3 teplotu čo to znamená mávate aj vy?
@evilhemova ahoj a ako sa cítiš?
@helga9 dobre
@evilhemova a teraz mas koľko teplotu?
@helga9 meriam si
@helga9 37
@evilhemova to je OK. Mne bolo povedané 38 keď je tak ist k Dr. Toto je normálna teplota. Vlasky zatiaľ držia?
@helga9 zatiaľ mám tebe kedy začali padať máš parochňu si spomínala že si mávala tu čiapku pomohla
@evilhemova padať začali po druhej chemo. Mala som tu čiapku ale len pri prvej chemo lebo keď som išla na druhu stroj sa pokazil a dali mi na vyber buď idem na chemo bez čiapky alebo odložím chemo. Kedže som nechcela liečbu predlžovať išla som bez čiapky a nejako pred treťou chemo som sa ostrihala na take 5 cm vlasy a nevypadali mi všetky. A uz mi aj rastu. To co mam na hlave je momentálne smiešne lebo mam sem tam povodne vlasy do toho mi rastu uz nové takze som jak strašiak do maku
@evilhemova každému začnú padať inokedy baby tu písali od desiateho dňa po prvej chemo az po tretiu takze je to podľa toho ako sa s tým telo vysporiada
@helga9 volala som doktorke za tú teplotu mám zavolať o 12 mám aj teraz
@evilhemova treba to určite sledovať sami zda ze @larike mala 37,5 teplotu a dali jej antibiotiká
@mata9522 ty si nemavali zvýšenú teplotu

@helga9 ahoj.dnes som bola na odber.vo štvrtok tam idem znova na kontrolu,ale vo štvrtky robí druhá doktorka,tak som rada.ja len nepochopím prístup niektorých doktorov k pacientovi.je to hrozné.ako keby nebolo málo,na akom oddelení som a s akou strašnou diagnózou,a tá doktorka ti este pridá, pretože máš toho málo.ked som hovorila mojej mame,jak sa so mnou bavila,tak mama sa už na ňu chystá.