Čo je to atopický exzém?
Pekny den. bola som u Koznej a povedala mi ze mame nabeh na atipicky exem.MA niekto skusenisti?Vie mi niekto napisat polopate co to obnasa??Viete ako lekar vysvetluje,,,,,dakujem
pravdepodobne povedala atopicky exem - pozri temu https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/detsky-atopicky-ekzem-rady-a-skusenosti-mamiciek/
je to atopický ekzém :D mala to aj moja sestra, keď bola malá, ale teraz je už v pohode. nemohla jesť isté veci, napr. žĺtok z vajíčka, orechy, mak, mandarinky,citrony , paradajky len tak, aby sa jej šťava nedostala na tvár. občas keď zje orechy, tak ju zas začne svrbieť suchá pokožka , ale dostať na to dobré krémy, tie ti predpíše lekár. našla som aj link, ak ti pomôže http://www.atopickadermatitida.sk/
Tak ja ho mám uz odmalička.. bola som s tým aj v kupeloch pomohlo mi to asi na 2 roky a teraz ho mám zase..je to nepríjemne.. stale to svrbi...ostavaju po tom nepekné flaky, kt. je treba v lete opáliť... no a mne osobne zaberá jedine hormonálna masť ADVANTAN.
ahojte baby, maly mal 6tyzdnov, ked mi doktorka upresnila diagnozu ATOPICKY EXZEM. krpec mal cervene flaky po tvaricke a krku. koyna mu nasadila hormonalnu mast. ked som si precitale to kvantum neziaducich ucinkov, tak som skoro omdlela. medzitym som vyskusala vseliake babkovske recepty, al nic nepomahalo. nabehla som do lekarne a vyskusala som alternativne kremy, samozrejme nie hormonalne. baby ja uy som vyskusala takmer vsetko a poviem vam pravdu, ze uz som bola uplne bezradna. tie flaky sa stale zhorsoval, ked som nedala kortikoid, tak sa to este viac zhorsovalo. doktorka v poradni mi vravela, ze taketo masti su neni vhodne pre take male deturence a bola sokovana, ze mi ich vobec predpisali. poradila mi kremik DERMALIBUR od firmy ADERMA a ten pouzivame dodnes. treba naniest len malinke mnozstvo, kozicka sa mu po nom krasne zahojila. je pravda, ze stale bojujeme so suchsou kozou na tele, ale kozmetika od firmy Bioderma-gel na umyvanie a telove mlicko nam velmi pomahaju. a este aj plavanie v slanej vode v strediskuHROSIK na Kolibe je uzasne. maly si to uziva, ziadna sucha koza a ziadene zhorsenie exezemu!!!ked mal 6 mesiacov, zacali sme plavat v Alve. po dvoch razoch sme museli prestat, maly mal tak cervenu kozu. tesim sa, ze uz aj u nas existuje vhodne aj zariadenie pre deticky s takymito problemami. je to take male, rodinne sredisko. baby v bazene mi ochotne pomozu aj pri prezliekani a dokonca mi postrazili mojho certa, ked som si odbehla na masaz. a teraz sme sa prihlasili aj na BabyGym. no parada 🙂 🙂 🙂som velmi spokojna, vrelo odporucam/www.stredisko-hrosik.sk
Na atopicky ekzem trpim prakticky od narodenia, plus som zdravotak, takze z toho co som stihla zaznamenat a odskusat za tych par rockov:
atopia je diagnoza na cely zivot, niekedy sa prejavuje viac, niekedy menej, ide o poruchu imunitneho systemu v podstate spojenu s alergiami a zmenou prekrvenia koze, najcastejsi prejav je ekzem.
Kortikoidy len v akutnych nevyhnutnych pripadoch mokvavych ran ale malemu dietatu by som to urcite nedala, su to hormony ma to kopec neziaducich ucinkov (okrem ineho pri dlhodobom uzivani silnych kortikoidov aj rednutie kosti)
Mne sa osvedcila firma bioderma s radou atoderm, mnoho ludi je spokojnych aj s konopnymi mastami ci s vytazkami aloe vera. Ked som bola dieta mamina to riesila obycajnou modrou indulonou- ta sa mi mimochodom osvedcila aj minuly rok, ked uz nic nepomahalo, bola to tazka zima, takze moju kozmetiku teraz tvoria len modra nivea a obycajna indulona a je dobre.
pre starsi vek su dobre aj parafinove zabaly ci oleje a nasi mi stale tvrdia ze ked som ako polrocne mimco bola od ekzemu ze som nemala zdravy kusok koze na tele tak zo zufalstva skusili akupunkturu co sa vtedy len rozbiehalo a neverili ani oni ani lekar ze to zabralo tak rychlo a perfektne.
A kolegynka bojovala s dcerkou tiez s ekzemikom ta si velmi chvali oleje do kupela oilatum, osobnu skusenost ale nemam, no je to urcene aj malym detom do kupela ;)
ja tiež bojujem s ekzémom od malička a používam na premastenie kože od firmy A-Derma, mlieka alebo krém EXOMEGA - je to francúzske a veeeľmi dobré, poradila mi to kožná a je to jediná vec, s ktorou som spokojná (na ostatné som mala vždy nejakú reakciu) škoda len, že také drahé . . .. 😒

Je to atopický ekzem, skús pozrieť a pýtať sa tu: https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/detsky-atopicky-ekzem-rady-a-skusenosti-mamiciek/