icon

Čo robiť, ak od detstva trpíte zápchou?

8. mar 2024

Zdravím, od detstva som zápchou netrpela aj napriek tomu, že nie vždy vykonávam potrebu každý deň. Tento týždeň sa mi však stav zhoršil natoľko, že ma to pri vyprázdňovaní extrémne bolí a dnes ráno som mala len veľmi málo stolice. Včera som som si kúpila som si kvapky a tie mi úplne nepomohli. Dnes mám v pláne ísť do lekárne kúpiť si čípok, ak však nepomôže ani to, myslite, že je vhodné ísť do nemocnice? Resp. čo by mi tam vykonali? Stravovala som sa tak ako zvyčajne.. som už ozaj zúfalá a oslabnutá

autor
8. mar 2024

PS ten nadpis asi zmenili admini, keďže naozaj som od detstva zápchy nemala.

andaluzia12
8. mar 2024

kvapky majú rozmedzie napr. u dospelého 30-60 kvapiek.. daj si dnes na noc tú hornú hranicu. To, že si 2 dni nebola na stolici ešte nie je zápcha. V nemocnici vedia poslať na chirurgiu, kde ti urobia klyzmu. Nedramatizuj zatiaľ s nemocnicou, daj si tie kvapky, pi veľa tekutín, jedz vlákninu.. ak tam nie je organický problém, určite "to povolí"

autor
8. mar 2024

@andaluzia12 ďakujem skúsim teda zvýšiť dávku, inak som potrebu nevykonala celý týždeň, okrem toho troška z dnešného rána po tých kvapkách..

heidy222
8. mar 2024

Okrem kvapiek Veľa piť, pomaly jesť, dobre kusat, vláknina, naboptnane ľanové semiačka,

andaluzia12
8. mar 2024

Týždeň už môže byť problém, ak nepomôže vyššia dávka kvapiek, radšej na tú pohotovosť choď....btw, u mňa boli vždy kvapky posledná možnosť. Najskôr som siahala po čajoch s preháňacím účinkom z lekárne. Figuran, krušinový čaj, alebo senný čaj. Figuran je čaj na štíhlu líniu a obsahuje trochu senny, čím stimuluje črevá k pohybu. Čistý senný čaj vie spôsobiť aj riadne kŕče, vhodné je ho vypiť večer, pričom vieš, že na druhý deň budeš len doma a budeš mať WC k dispozícií.

lanka999
8. mar 2024

mne na zapchu pomahaju len susene slivky ale nie vela lebo ked potrebujes daco vybavit tak smola :D vecer zjedz par a potom hned rano na ranajky a behom dna pojdes a je po zapche :D

nwnw
8. mar 2024

Lactulosa, probiotika Floraliv flasticky napr, postruhat jablka s makom. No hlavne lekar.

anjelicek26
8. mar 2024

Domaci klistir stoji 20e a ako nudzovka je to ideal... mame kvoli synovi... pouzit ho musime sice tak 2-3x rocne, ale je to omnoho "prijemnejsie", ako ist s takym problemom do nemocnice.

lb1984
8. mar 2024

Ak si nebola týždeň na toalete problém to byť už môže... na pohotovosti ti prehrávajú brucho možno pozrú sonom a zvazia co ďalej. Ja by som ti odporúčala určite gastro. Niekde chyba bude. Každopádne naša gastro sa vyjadrila ze to co je u jedného normálne u druhého nemusí byť. TJ niekomu stačí stálica 1 za 3 dní inému každý deň len je dobre keď na teba pozrú.... kým sa dostaneš na vyšetrenia nám pri zápche pomohla Enterina.

anjelicek26
8. mar 2024

@lb1984 ako píšeš bez lekára to nejde... syn ma ta sebou komplet diagnostiku vratane gastroskopie a roznych maloabsorbcii a mimo laktozovej intolerancie ide len o spomalene travenie.. žijete na vyvazenej strave, veľa piti,sporte, probiotikach extra namiesanych a aj tak občas ako kazde dieta porusi dietu a mame vymalovane...

micusa2222
8. mar 2024

v prvom rade dosť vážny problém, ktorý nevyriešiš na MK, ale musíš to riešiť s obvodnou lekárkou, ktorá by ťa mala poslať na vyšetrenie..myslím, že na kolonoskopiu aj gastroskopiu...

autor
8. mar 2024

Ďakujem všetkým za odpovede a rady🙂 nakoniec mi pomohol cipok, dúfam, že sa mi to viackrát opakovať nebude a ak áno určite pôjdem zistiť príčinu

ovaaa
8. mar 2024

Daj si čipku.

marcellka32
8. mar 2024

Zajecicka voda z lekárne