icon

Čo robiť, keď vám utečie oko?

Dnes o 17:50

Ahojte. Robila som si so synom domace ulohy a zrazu to prišlo... začalo mi z ničoho uchodiť lavé oko, dost ma to vydesilo, cela sa trasiem... trvalo to par sekund. Z čoho ?

motylik2559
Dnes o 17:52

@anonym_autor co znamena,ze ti "uchodilo" oko? Akoze si v nom mala tik?

anonym_72e200
Dnes o 17:54

čo????

nikoleta999
Dnes o 17:55

Ak vám z ničoho nič „uchodí“ ľavé oko (teda sa stáča iným smerom ako pravé), ide o náhly vznik strabizmu (škuľavosti). U dospelých je tento stav vždy varovným signálom, ktorý si vyžaduje okamžitú pozornosť, pretože môže signalizovať vážny neurologický alebo cievny problém.
Čo to môže znamenať?
Náhly posun oka z osi je často spôsobený oslabením alebo ochrnutím okohybných svalov, čo sa odborne nazýva paréza (obrna). Možné príčiny zahŕňajú:
Neurologické problémy: Poškodenie hlavových nervov, ktoré ovládajú svaly oka. Príčinou môže byť vysoký krvný tlak, cukrovka, ale aj vážnejšie stavy ako aneuryzma alebo nádor.
Cievne príhody: Nedostatočné prekrvenie mozgového kmeňa alebo nervov.
Zápalové ochorenia: Napríklad skleróza multiplex alebo autoimunitné zápaly.
Úraz hlavy: Aj staršie alebo zdanlivo mierne poranenie môže viesť k neskorším problémom s postavením očí.
Hlavné príznaky, ktoré si všímajte:
Dvojité videnie (diplopia): Keďže oči nespolupracujú, mozog dostáva dva rôzne obrazy. Toto je najčastejší sprievodný jav náhleho „uchodenia“ oka.
Bolestivosť: Bolesť pri pohybe oka alebo tupá bolesť za okom.
Poklesnuté viečko (ptóza): Ak s uchodením oka klesá aj horné viečko, ide o akútny stav.
Závraty a strata rovnováhy: Spôsobené zmätením mozgu z nejasného vizuálneho vstupu.
Čo robiť?
Neodkladajte návštevu lekára: Navštívte oftalmológa (očného lekára) alebo neurológa. Ak sa stav objavil náhle a je sprevádzaný silnou bolesťou hlavy, slabosťou končatín alebo problémami s rečou, volajte záchrannú službu (112/155), pretože môže ísť o cievnu mozgovú príhodu.
Zakrytie oka: Ak vás trápi dvojité videnie, dočasne si môžete jedno oko prekryť (napr. obväzom), čo mozgu pomôže spracovať len jeden obraz a zmierni závraty.

autor
Dnes o 17:56
@motylik2559

@anonym_autor co znamena,ze ti "uchodilo" oko? Akoze si v nom mala tik?

@motylik2559 nie, uplne take dvojite videnie, akl leby som na to oko škulila

stellarstar
Dnes o 17:56

Áno poznám to, mávam to najmä ak si strihám nechty alebo musím niečo šiť. Nemáš okuliare na čítanie? Skočila by som na očné

autor
Dnes o 17:58
@nikoleta999

Ak vám z ničoho nič „uchodí“ ľavé oko (teda sa stáča iným smerom ako pravé), ide o náhly vznik strabizmu (škuľavosti). U dospelých je tento stav vždy varovným signálom, ktorý si vyžaduje okamžitú pozornosť, pretože môže signalizovať vážny neurologický alebo cievny problém.
Čo to môže znamenať?
Náhly posun oka z osi je často spôsobený oslabením alebo ochrnutím okohybných svalov, čo sa odborne nazýva paréza (obrna). Možné príčiny zahŕňajú:
Neurologické problémy: Poškodenie hlavových nervov, ktoré ovládajú svaly oka. Príčinou môže byť vysoký krvný tlak, cukrovka, ale aj vážnejšie stavy ako aneuryzma alebo nádor.
Cievne príhody: Nedostatočné prekrvenie mozgového kmeňa alebo nervov.
Zápalové ochorenia: Napríklad skleróza multiplex alebo autoimunitné zápaly.
Úraz hlavy: Aj staršie alebo zdanlivo mierne poranenie môže viesť k neskorším problémom s postavením očí.
Hlavné príznaky, ktoré si všímajte:
Dvojité videnie (diplopia): Keďže oči nespolupracujú, mozog dostáva dva rôzne obrazy. Toto je najčastejší sprievodný jav náhleho „uchodenia“ oka.
Bolestivosť: Bolesť pri pohybe oka alebo tupá bolesť za okom.
Poklesnuté viečko (ptóza): Ak s uchodením oka klesá aj horné viečko, ide o akútny stav.
Závraty a strata rovnováhy: Spôsobené zmätením mozgu z nejasného vizuálneho vstupu.
Čo robiť?
Neodkladajte návštevu lekára: Navštívte oftalmológa (očného lekára) alebo neurológa. Ak sa stav objavil náhle a je sprevádzaný silnou bolesťou hlavy, slabosťou končatín alebo problémami s rečou, volajte záchrannú službu (112/155), pretože môže ísť o cievnu mozgovú príhodu.
Zakrytie oka: Ak vás trápi dvojité videnie, dočasne si môžete jedno oko prekryť (napr. obväzom), čo mozgu pomôže spracovať len jeden obraz a zmierni závraty.

@nikoleta999 nemam slabost koncatin ani s recou .. ani ni kutiky nepadaju nic ..

autor
Dnes o 17:58
@stellarstar

Áno poznám to, mávam to najmä ak si strihám nechty alebo musím niečo šiť. Nemáš okuliare na čítanie? Skočila by som na očné

@stellarstar bola som daleko od citania.. a prislo to z nicoho nic .. vydesilo ma to

autor
Dnes o 18:00

Strasne ma to vydesilo.. neboli ma ani hlava .. prislo to z nicoho nic .. trvalo to par minut .. ale som v strachu .. to lave okolo mi začalo samo od seba škuliť .. bolo to desive lahla som si a zmizlo to .. trvalo to asi 15 sekund

januska12323
Dnes o 18:01

Choď k obvodnému a očnému.

autor
Dnes o 18:07

Mohlo to byt od krčnej chrbtice ?

motylik2559
Dnes o 18:22
@anonym_autor

@motylik2559 nie, uplne take dvojite videnie, akl leby som na to oko škulila

@anonym_autor A nepretazovala si v poslednej dobe moc zrak? Urcite behni na ocne, to bude naj, popis dr. presne co sa ti stalo, tam ti vedia pozriet aj ocne pozadie atd. Tu ti na to asi neprideme z coho to mohlo byt, ale dr. ti na to prist s velkou pravdepodobnostou moze. Cim skor tam zajdes, tym lepsie pre teba. Drzim palec

anonym_01b4c7
Dnes o 20:00

Ja som podľa názvu myslela že na silonke 😂