icon

Čo spôsobuje suchú hornú peru mimo domova?

1. máj 2026

Netuším co to je, snáď mi poradíte.
Vždy vždy keď jem cudzim priborom a pijem z pohára v práci či v restauracii, a jednoducho všade mimo domova, po pár hodinách sa mi len na hornej pere urobi take suche miesto, ktoré strašne páli a stipe. Mam to úplne červené, nie kožu medzi nosom a perou ale len hornú peru, a trva niekoľko dní kým sa mi to akoby zosupe, ukludni a vráti do pôvodného stavu. V práci mame mycku no ale vidím aka je znečistená, vždy si umývam pohar ešte extra pred pitím z neho, tak isto pribor a taniere. Ale aj tak sa mi toto vždy urobí. Prosím vás čo to je, a ako sa tomu vyhnúť? Vždy keď ma začne horna pera V strede stipat, uz viem co to bude a furt si to mastim balzamami, nechtíkom, vazelinou, kadecim..

anonym_9bb439
1. máj 2026

Mne sa toto robí keď pijem malo vady, na celej hornej pere sa mi urobí suchý bolestivý pásik, ktorý o pár dni zmizne.

merlinja
1. máj 2026

Toto sa aj mne robí, ale keď som asi dehydrovaná, respektíve ofúka ma, alebo som dlhšie cestujem a tak. Otrasné je to, nejde to zahojiť, celá červená pera, aj nad ňou, potom to už aj bolí. Minule som to vyše týždeň mala a teraz mi tam zostali už hnedé fľaky. Keď sa mi to urobí, môžem natierať čím chcem, nič nepomôže. Ako keby samé to musí zmiznúť. Čo je to/čím je to?

anonym_a02694
1. máj 2026

@anonym_autor ved si vezmi vlastny pribor a vlastny hrncek
V praci mame kazdy svoje, umyva si kazdy sam, tie umyvacky riadu su v praci hnus