icon

Čo to mám na zuboch?

barbora0308
12. nov 2021

Ahojte zienky, prosim poradte. Zo dna na den sa mi na zuboch objavili take sive ciarky/prasklinky (ani neviem ako to nazvat) vid. foto. Vyzera to celkom cudne a aj neesteticky, nikdy som nic take nemala. O zuby sa staram dokladne, kazdy den si ich dokladne cistim, tak ako ma to naucila moja dentalna hygienicka. Jedinou zmenou v mojom zivote je aktualne tehotenstvo, mohlo to takto ovplyvnit moje zuby? Mozno nejake vitaminy? Mam radsej zbehnut k stomatologovi? Dakujem pekne za vas nazor!

Čo to mám na zuboch?
panelacikova
12. nov 2021

@barbora0308 Mám dojem, že tehotenstvo odoberá vápnik z organizmu, ale či je toto záležitosť tohto problému, to netuším...

barbora0308
autor
12. nov 2021

@panelacikova hmm, pritom vitaminy beriem poctivo, naozaj nechapem co sa to udialo :(

panelacikova
12. nov 2021

@barbora0308 no ale ja fakt neviem, či to je tým. možno zubár by vedel....

bloger
12. nov 2021

@barbora0308 určite si zájdi k zubárovi to môžeš mať aj odvápnenú sklovinu nepiješ veľa kyslé džúsy?

barbora0308
autor
12. nov 2021

@bloger tak poslednych mozno 5 dni mi velmi zacal chutit 100% pomarancovy dzus, ale vzdy si davam iba tak deci do pol litroveho pohara a nasledne riedim vodou...myslis ze to moze suvisiet? 😳

bloger
12. nov 2021

@barbora0308 super, že si to riediš vodou ale aj tak je to zákerné hlavne si nikdy nečisti zuby po takomto džúse vypláchni si čistou vodou ústa a počkaj aspoň pol hodinu

bloger
12. nov 2021

@barbora0308 prípadne si daj žuvačku bez cukru

lorin29
12. nov 2021

@barbora0308 ja som sa dopovala vitamínmi v tehotenstve a skončila som s odumretym zubom 😏

kittykat22
12. nov 2021

je to oslabena sklovina. Nepanikar. Zmizne to. Mozes si kupit doplnky s florom - ale nesmies byt tehotna.

kikus7
13. nov 2021

@barbora0308 Nie som odborník, takže napíšem len možnosti a názory. Vyzerá to na porušenú sklovinu. Možno nedostatok nejakého vitamínu. Ak je zub na dotyk neporušený a hladký, len vizuálne je vidieť tie čiary, mohli by to byť tzv. crazy lines (v preklade čiary šialenstva/vrásky šialenstva na zube, v angličtine sú o tom články). Aké vitamíny beriete? Ako tehotná náhodou nezvraciate? Lebo zvracanie, resp. tie žalúdočné kyseliny poškodzujú zubnú sklovinu. Ak pijete džúsy, ihneď po pití si nečistite zuby, ale vypláchnite vodou, čistiť najskôr po polhodine. Žuvačku by som veľmi neodporúčala, aspoň ja som čítala, že aj žuvanie môže spôsobovať tlak na zubnú sklovinu. Neškrípete v noci zubami (bruxizmus)? Ale som v tomto laik, ktorý len veľa číta.. Zubár Vám povie, čím je to spôsobené.

grendell
1. apr 2023

Ahoj bola si u zubára nakoniec? Ako to dopadlo? Zmizlo to?

barbora0308
autor
2. apr 2023

@grendell nakoniec to samo zmizlo 🤗 uz som sa chystala k zubarovi a ono to zo dna na den zmizlo..dodnes neviem o co islo, ale myslim, ze to malo nieco spolocne s tehotenstvom.