icon

Čo znamená spinálny kanál šírky 15,5 mm?

24. feb 2026

Magnetická rezonancia
Ahojte vedeli by ste mi poradiť čo znamená spinálny kanál primárne šírky 15.5mm. Som objednaná na neurologické vyšetrenie ale bude to trvať tak preto by som chcela vedieť dopredu či je to niečo vážne či nie. Ak má s tým niekto skúsenosti.

anonym_8f6de0
24. feb 2026

@anonym_autor
Nemam ani sajnu, ale AI odpovedala ze chce vediet v ktorom mieste to je aby odpovedala presnejsie

sisa_s
24. feb 2026

Mas nejake priznaky? Lebo to znamena, ze vrodena sirka priestoru, kadial prechadza miecha, je 15.5mm, co je norma, nie je tam zuzenie 🙂

anonym_b5ad46
25. feb 2026

@anonym_autor trocha od veci, tak prepáč, ale ako dlho si čakala na výsledok?

tykat
25. feb 2026
@sisa_s

Mas nejake priznaky? Lebo to znamena, ze vrodena sirka priestoru, kadial prechadza miecha, je 15.5mm, co je norma, nie je tam zuzenie 🙂

@sisa_s potom to vyzera, ze ide len o bezny udaj z popisu stavu a nie dovod MRI. Chcelo by to bud vidiet cely nalez alebo aspon ake su tazkosti.

anonym_7687ef
25. feb 2026

Hodnota 15,5 mm sa považuje za normálnu šírku, zúženie je pod 12 mm, za výraznú stenózu sa považuje šírka pod 10 mm. O tom, či tam je problém, rozhodujú iné info z MR správy, napríklad výčnelky platničiek, útlak nervov alebo zápalové zmeny apd.

janka_266
25. feb 2026

ja som mala istý čas zúžený na 5mm, Váš je v pohode

martinmmartin
25. feb 2026

Spinalny kanal je "tunel" v celej chrbtici cez ktory ide
miecha z mozgu pozdlz celeho chrbta . Ak je zuzeny tak je problem lebo miecha nema miesto

anonym_b36feb
25. feb 2026

Chcelo by to cely tvoj popis, nie len pol vety. Nevieme v ktorom mieste to je, koľko máš rokov, aké iné ochorenia, dôvod vyšetrenia. Vo všeobecnosti sa týchto označení koľko mm netreba báť. Sú veci-organy, tkaniva atď, ktoré sa popisujú, aby tvoj lekár na základe popisu vedel, že ten orgán ma fyziologicku (zdravú) normu. Vo výsledkoch sa nepopisuju iba zlé veci ale aj normálne zdravé nálezy z vysetrovaneho miesta. Aby lekár vedel vylúčiť, že ,,spinalny kanál nie je zúžený, poďme hľadať chybu inde" - napríklad