icon

Čo znamenajú výsledky z CT chrbtice?

nikuskaakolarova
26. nov 2023

Prosím vás priateľ bol na CT chrbtice vyznáte sa niekto vo výsledkoch? Viete mi nejako opísať čo tam našli? K neurologovi ide až o mesiac a potom sa uvidí či bude treba nejakú operáciu alebo čo ďalej. Ďakujem za odpovede

Čo znamenajú výsledky z CT chrbtice?
Strana
z2
nikuskaakolarova
autor
26. nov 2023
isis234
26. nov 2023

Máte bolesti? Predpíše lieky aj rehabilitácie. Kľud na lôžku. V teple. Ak budú bolesti pretrvávať, navrhnú operáciu.
Šetrite sa. Nič ťažké nedvíhať. Nezaťažovať ruky. Fyzioterapeut vo viacerých prípadoch pomohol. Ukáže cviky.
Skoré uzdravenie prajem.

kacena4
26. nov 2023

na v krizovej oblasi viacero vystupenych/prasknutych platniciek, najhorsie l5/s1 kde tlaci aj na miechu. za mna by bolo treba mri nech sa poriadne vidi ci tam je a s tym k neurochirurgovi co na to povie. nepisu velkost vystupenia ci len 1-2 mm alebo 10-20mm. neviem co uz vsetko absolvoval a ake ma realne oroblemy okrem bolesti. ale z vlastnej skusenosti, nedvihat nic tazke (napr. dieťa) lebo sa to moze cele razom zhorsit a popraskat tie vyskocene. ziadne ritacne prudke pohyby. naučiť sa skolu chrbta a zacat každý den xvicit sm system. ten je na zasunutie platničiek. držím palceky

yoxinka
26. nov 2023

@nikuskaakolarova
Máš pár vysunutých platničiek v driekovej chrbtici a v segmente L5/S1 ti to dráždi nerv. Koľko si vysunutia, nevieme, nepíšu. Máš nejaké problémy? Bolesti? Inak, lekár ti to nevysvetlil?

ivetz
26. nov 2023

@nikuskaakolarova Mám rovnaký nález. Bola som hospit., dostala som infuzky. Bolesť po 2 týždňoch ustúpila. Mala som absolvovať rhb., ale keďže som vedela cvičiť cviky z SM systému a bolo to v čase korony, tak som cvičila iba sama. Robím tak doteraz. Mňa už tie bolesti veľmi neparalyzuju a viem s nimi žiť. U mňa neurochirurg vylúčil operáciu - povedal mi, že síce ju nevylučuje úplne, ale je možné, že cvičením sa jej vyhnem.

nikuskaakolarova
autor
26. nov 2023

@isis234 to je môjho priateľa má za sebou aj rehabilitácie nepomohli mu chodil aj na injekcie k obvodnej bol aj u fizioterapeutky ešte pred pár mesiacmi ale ona mu nezistila nič

nikuskaakolarova
autor
26. nov 2023

@yoxinka je to nález môjho priateľa nič mu nevysvetlili ide až o mesiac znovu k neurologovi

yoxinka
26. nov 2023

@nikuskaakolarova
A cvičí? Lebo bez cvičenia sa to bude zhoršovať. Čo znamená, že mu nepomohli rehabilitácie? Že chodil do nemocky dva týždne na parafín a magnet? Tak to sa nečudujě, že mu to nepomohlo. Ja mám prasknutú platničku S1/L5, ostatné mám povysúvané ako tvoj frajer, útlak nervu, vystreľovanie do nohy. Cvičím pravidelne, chodím raz mesačne za mojím fyzio, aby sme skorigovali cviky, prípadne niečo uvoľnili ak treba a fungujem normálne.

nikuskaakolarova
autor
26. nov 2023

@kacena4 bol na magnetickej rezonancii

nikuskaakolarova
autor
26. nov 2023

@yoxinka chodil na cvičenie aj magnet tiež mu tá bolesť vystreluje do nohy kedva chodil no uvidíme čo povie neurologička

yoxinka
26. nov 2023

@nikuskaakolarova
Pozri, ja mám s tým skúsenosti 10 rokov. Chodila som aj k nebohému prof.Gúthovi, ktorý bol špička v odbore, väčšina fyzioterapeutov na slovenských školách sa učia z jeho kníh. Chodila som kade tade po doktoroch. Neurológ napíše lieky, dá obstrek, z dlhodobého hľadiska žiadne riešenie. Musela som komplet zmeniť životý štýl, pravidelne cvičiť a základ bol skvelý fyzioterapeut! Môj sa vzdeláva aj v zahraničí, furt chodí na kadejaké kurzy a sleduje zahraničné trendy, lebo na Slovensku sme tak 15 rokov pozadu oproti svetu. Takže nech hľadá dobrého fyzioterapeuta a musí proste cvičiť, nabúchať svaly. Svaly to budú držať, chrbic sa nebude tak zaťažovať, bude menej bolieť.

0silvia0
26. nov 2023

@nikuskaakolarova chodil na cvicenie ako dlho? A pokracuje v cviceni?

nikuskaakolarova
autor
26. nov 2023

@0silvia0 na cvičenie neviem na koľko to mal či dva týždne alebo mesiac a je pravda že necviči lebo pracuje ako automechanik z roboty príde večer unavený a cez víkendy chodí ešte privyrábať keď sa niečo nájde aby sme vyzili

0silvia0
26. nov 2023

@nikuskaakolarova vies, na cviceniach ti len ukazu co mas cvicit doma. To je kazdodenna nutnost doma cvicit. Bez toho sa mu chrbtica sama neda dokopy.
Urob mu doma take zazemie, aby si tu pol hodinku vecer na cvicenie nasiel.
A aj na tie financie ste hadam dvaja, tu chrbticu bude potrebovat este dlhe desatrocia, tak sa o nu musi starat.

yoxinka
26. nov 2023

@nikuskaakolarova
Sa stavím, že v tej robote nonstop preťažuje chrbticu v debilných polohách (zohnutý nad autom trebárs), absolútne nevie, ako sa správne hýbať, svalsvo má zrejme úplne na kašu a keď ani necvičí, tak nech sa pripraví na to, že jedného dňa mu to rupne, lebo chrbtica moc neodpúšťa, skončí na operačnom stole a potom si môže užívať PNku. V takých prípadoch to trvá mesiace.

vler
26. nov 2023

@nikuskaakolarova ked ma chrbticu v takomto stave, a pracuje manualne ako mechanik, je na povazenie aby pokracoval v privyrabani si cez vikend "aby ste vyzili"

nikuskaakolarova
autor
26. nov 2023

@0silvia0 pred nedávnom mi skončil rodičovský príspevok takže ja som ešte nezamestnaná ale prácu hľadám od budúceho týždňa idem zatiaľ na brigádu kým si nieco poriadne nenájdem a môj chrbát není na tom tiež najlepšie určite som není na tom tak ako priateľ ale mám krivú chrbticu a panvu teda podľa fizioterapeutky

0silvia0
26. nov 2023

@nikuskaakolarova tak cvicte spolu. Ja mam tiez velku skoliozu, minuly rok som absolvovala operaciu chrbtice, musim cvicit, ked nechcem skoncit s dalsou operaciou. Tiez sa mi nechce ale musim.
Jednoducho inak to nejde, musite sa zacat o seba starat, ste mladi, potrebujete fungovat. Pomahajte si.

lukbe
26. nov 2023

@nikuskaakolarova nechápem trochu,dávajú ti tu rady a ty píšeš síce argumenty,ale v danej situacii sú nanič. Kedysi som tiež mala ramená v stave,ze ma Dr. chcel poslať na operáciu. No vymenila som lekára. Cvičila som tak, že nastavený budík a slzy v očiach. Keď mi lekárka naťahovala ramená,jačala som odušu. Ale šlo to bez operácie a 14 rokov neviem, že som mala niečo s ramenami a nemohla ohnut ruku. Chce to len disciplínu a chcieť.

kacena4
26. nov 2023

@nikuskaakolarova na rehabilitáciu sa chodí cvičiť aby sa naučiť ako ma cvičiť, doležité je cvičiť doma pravidelne, inak nemá význam tam chodiť...

nikuskaakolarova
autor
26. nov 2023

@lukbe tak za prvé sú to výsledky môjho priateľa nie moje za druhé som chcela vedieť či sa niekto vyzná v tých výsledkoch ale ďakujem aj za rady a za tretie je už na ňom či bude cvičiť

yoxinka
26. nov 2023

@nikuskaakolarova
A ešte mi nedá … to tvoj priateľ zobral výsledky a nič sa lekára nepýtal? Ja toto neviem pochopiť. Tak, kurník šopa, aspoň otvorím ústa a opýtam sa, čo to znamená, nie? Ja som mala výsledky z MRI na celú A4, ale neodišla som z tej ambulancie, kým neurologička normálnou rečou nevysvetlila, čo to tam je napísané, čo to pre mňa znamená a aký bude ďalší postup.

nikuskaakolarova
autor
26. nov 2023

@yoxinka nie nepýtal pretože ho hneď poslali preč bola totálne plná čakáreň brali ľudí jeden po druhom bol tam objednaný o 16:45 takže bol už večer takže tak ďakujem vám všetkým veľmi pekne za odpovede ktoré ste odpovedali na to na čo som sa pýtala

isis234
26. nov 2023

@nikuskaakolarova nech sa pýta do kupelov. Po 3 mesiacoch môže zopakovať rehabilitácie. Iné procedúry.Parafín tiež pomáha. Magnerot, kurkumín, užívať.Vývar zo kostí špikových, ..stravu na podporu kolagénu..

0silvia0
26. nov 2023

@isis234 no neviem, ci mu daju kupele bez operacie. Akurat tak na Becko a to je taka suma, ze to asi nezaplatia, ked ledva preziju.

yoxinka
26. nov 2023

@isis234
Parafín, Magnerot a kurkumín ti pri stave, ktorý je opísaný v tom náleze pomôže asi tak, akoby si si otvorenú zlomeninu prelepila náplasťou. To je stav, kde treba pochopiť, že žiadne lieky, žiadni doktori, žiadne injekcie nevyriešia problém nafurt. Jediné trvalé riešenie je posilňovať správne svalové skupiny, pravidelne a správne sa hýbať. To je stav, kde buď budeš aktívna a cvičiť alebo ti budú chrbát furt operovať, lebo už som stretla viac prípadov, kde sa spoliehali na operáciu, ale na cvičenie sa vykašľali a časom boli tam, kde pred operáciou. Ľudia sú leniví a všetko chcú riešiť liekmi, injekciami a somarinami, lebo je to jednoduchšie bachnúť si tabletku ako denne 20minút robiť nejaké cviky. A áno, 20 minút denne stačí!

0silvia0
26. nov 2023

@yoxinka ja som bola na operacii so stenozou a boli tam dve baby po roku na reoperacii s platnickami. Lebo presne ako pises, vybrali kupele a doma fungovali ako pred operaciou bez cvicenia!!!

yoxinka
26. nov 2023

@0silvia0
Ten operovaný chrbát to nevydrží! To potrebuje ešte lepšiu opateru ako neoperovaný. Ľudia si myslia, že operácia je zázrak. Ako, hej, možno im to na rok pomôže, ale keď nezmenia životný štýl, vráti sa to, prípadne to rachne v inom segmente chrbtice. Len ľudia sú v tomto strašné trúby. Ja poznám ľudí, ktorí s protrúziami chodia dvíhať činky do posilky. Proste vymakali svaly a oni ten chrbát ozaj podržia. Len teda, typický pacient je, dajte mi tabletky, obstrek, magnet, blbosti. Inak, kamoš fyzioterapeut jednej tetke donekonečna vysvetľoval, že musí cvičiť, ona že cvičí. No on nie je sprostý, pozrie na človeka a vidí, že na to kašle. Ona furt, že len nech jej dajú magnet, že to jej pomáha. Tak sa nas*al a 10 dní jej dával magnet, ktorý ani raz nezapol. Tetka po 10 dňoch celá spokojná, ako jej ten magnet dobre pomohol. Potom jej povedal, že to ani raz nezapol. Kukala jak puk.

tehulka2011
26. nov 2023

@yoxinka tak ale co tam vtedy pomohlo, psychika?
Mam doma jednu knihu, kde typek pise, ze opotrebenie chrbtice je casom normalne, ale ci to cloveka boli, zavisi od povahy cloveka.

yoxinka
26. nov 2023

@tehulka2011
Psychika vie veľmi vplývať na chrbát. Ja keď mám väčší stres, chrbát je napätý a ja keďže mám platne v krížoch dochrámané, prejaví sa to tam. Tetke vtedy zrejme pomohla hlava, klasické placebo. Tie magnety nie sú žiaden zázrak. Ani žiadne tieto pasívne metódy, ktoré ľudia obľubujú, lebo pri tom nič netreba robiť.

Strana
z2