icon

CT alebo MR? Aký je rozdiel?

fjury
27. sep 2018

Dobrý chcem sa opýtať MR hrudníka sa robí že vam snima len chbticu alebo aj organy a CT hrudníka ukazuje oj organy ako, su srdce a pľúca? Ďakujem za radu

jumama
27. sep 2018

Podla mna podla toho, co ti indikuje lekar, ze ti maju snimky urobit. CT je vysetrenie so ziarenim MR je vysetrenie bez ziarenia.

eliska13
27. sep 2018

@fjury pri oboch sa sníma len to, čo povie lekár.Ak nejde o rakovinu a hľadanie nádoru ..

nusyk
27. sep 2018

Oba ukážu všetko ale pri niektorých ochoreniach je jedno vhodnejšie ako druhé alebo opačne.inokedy sa zasa dopĺňajú navzájom.zalezi od toho čo sa má riešiť a podľa toho lekár zvolí či CT alebo mr.vo všeobecnosti je samozrejme mr oveľa menej zaťažujúce ako CT.

lucypb
27. sep 2018

Závisí, či to je MR hrudníka, ale MR hrudnej chrbtice. Pri MR hrudníka sa snímajú orgány hrudníka- zachytí sa štítna žľaza, pľúca, srdce, mediastinum, ale to len všeobecne. Pri MR htudnej chrbtice sa zachytí len chrbtica. Pri CT hrduníka bez použitia kontrastnej látky sa možno vyjadriť len k pľúcam, ale sú zachytené rebrá aj hrudná chrbtica, ale len orientačne. Ak sa použije kontrastná látka, tak sa dá vyjadriť zhruba k tomu istému ako pri MR hrudníka.
Ale lekár vždy musí zvážiť, ktorá metodika sa využije a čo konkrétne potrebuje zistiť z daného vyšetrenia.

fjury
autor
27. sep 2018

@lucypb robili mi RTG hrudníka a nič sa neprekazalo, MR mi robili hrudnej chbrtice a tam. Nič závažné neni a bolesti na hrudníku mam stále aj kardio je negatívne
@nusyk

lucypb
27. sep 2018

@fjury príčin môže byť veľa. Závisí aj od veku pacienta, od lokalizácie bolesti, typu bolesti, či sa bolesť objavuje pri pohybe alebo v kľude- a podľa toho sa postupne vylučujú najhoršie možnosti. Určite museli byť realizované aj nejaké odbery. Keďže kardiologické vyšetrenie bolo realizované- predpokladám, že bola realizovaná aj echokardiografia, tak ešte by mohlo byť doplnené pľúcne vyšetrenie /príp. by stačila spirometria/. Bolesti hrudníka môžu byť aj od svalov chrbtice, pričom zmeny na hrudnej chrbtici nemusia byť žiadne. Len tak robené CT alebo MR hrudníka aj tak lekárovi nič nepovie, lebo treba mať aspoň pár diagnóz, ktoré chcem potvrdiť/vylúčiť.

bobricek1979
27. sep 2018

@fjury a bola si na gastro? Pažerák žlčník

fjury
autor
27. sep 2018

@lucypb echo som mal robene a bolo negativne. bolesti mi začali v klude a ked som športoval mal som bolesti na hrudniku tak som prestal zo športom. Bolesťi sa prejavuju aj v klude aj pod namahou. Idem skusiť rehabilitaciu. Neurolog mi robil magnet a bolelo to neskutočne. rozmyšlam nad týmto http://mediconet.sk/preventivne-prehliadky/

fjury
autor
27. sep 2018

@bobricek1979 bol som na gastro mam heliobaktera pozitivneho

lucypb
Autor odpoveď zmazal
fjury
autor
27. sep 2018

@lucypb možem otazočku na vás vi ste doktorka? bral som antibiotika teraz na toho hiliobaktera , ale bolesti som mal skor ako som dostal heliobaktera. už som bol aj hospitalizovani kvoli boelstiam na hruniku + bušenie srdca robili mi krvne testy a tie boli ok

lucypb
Autor odpoveď zmazal
fjury
autor
27. sep 2018

@lucypb OL ma už posiela do prace, ze som zdravý,. Ale ja mam stále bolesti v hrudníku, preto hľadám nejakú súkromnou kliniku kde by sa mi na to pozreli, nevedeli by stw mi nejaku kliniku poradiť?

lucypb
Autor odpoveď zmazal
fjury
autor
27. sep 2018

@lucypb akurát ortoped mi povedal že mi 2-3 stavec mam vzrasteny, a ze medzi 4 a 5 stavcom, mierne vysunutu platnički a tlači na nerv

lucypb
27. sep 2018

takyto nalez moze sposobovat bolesti.

fjury
autor
27. sep 2018

@lucypb aj v hrudníku? Lebo 4-5 stavec je krcna chbrtica a nie hrudníkova

lucypb
27. sep 2018

Ale nerv, ktorý vychádza z miechy neinervuje len krk, ale aj ruku a cast hrudníka

fjury
autor
27. sep 2018

@lucypb mávam aj bolesti v ľavej ruke a to mi ortoped povedal ze to môže byť k toho ale na ten hrudník mi nepovedal ze to môže byť z toho, a poradil mi liek keltican forte, nedá sa kúpiť na Slovensku iba v nemeckú už ho mám doma s som zvedavý ci to pomôže

bobricek1979
27. sep 2018

@fjury
@fjury nebude to psychika

unaveny181
25. jan 2025

@fjury zdravím ako ste dopadli prosím, presne toto iste zažívam