CT alebo MR? Aký je rozdiel?
Dobrý chcem sa opýtať MR hrudníka sa robí že vam snima len chbticu alebo aj organy a CT hrudníka ukazuje oj organy ako, su srdce a pľúca? Ďakujem za radu
Pripadne pozri tu: https://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/c...
Oba ukážu všetko ale pri niektorých ochoreniach je jedno vhodnejšie ako druhé alebo opačne.inokedy sa zasa dopĺňajú navzájom.zalezi od toho čo sa má riešiť a podľa toho lekár zvolí či CT alebo mr.vo všeobecnosti je samozrejme mr oveľa menej zaťažujúce ako CT.
Závisí, či to je MR hrudníka, ale MR hrudnej chrbtice. Pri MR hrudníka sa snímajú orgány hrudníka- zachytí sa štítna žľaza, pľúca, srdce, mediastinum, ale to len všeobecne. Pri MR htudnej chrbtice sa zachytí len chrbtica. Pri CT hrduníka bez použitia kontrastnej látky sa možno vyjadriť len k pľúcam, ale sú zachytené rebrá aj hrudná chrbtica, ale len orientačne. Ak sa použije kontrastná látka, tak sa dá vyjadriť zhruba k tomu istému ako pri MR hrudníka.
Ale lekár vždy musí zvážiť, ktorá metodika sa využije a čo konkrétne potrebuje zistiť z daného vyšetrenia.
@fjury príčin môže byť veľa. Závisí aj od veku pacienta, od lokalizácie bolesti, typu bolesti, či sa bolesť objavuje pri pohybe alebo v kľude- a podľa toho sa postupne vylučujú najhoršie možnosti. Určite museli byť realizované aj nejaké odbery. Keďže kardiologické vyšetrenie bolo realizované- predpokladám, že bola realizovaná aj echokardiografia, tak ešte by mohlo byť doplnené pľúcne vyšetrenie /príp. by stačila spirometria/. Bolesti hrudníka môžu byť aj od svalov chrbtice, pričom zmeny na hrudnej chrbtici nemusia byť žiadne. Len tak robené CT alebo MR hrudníka aj tak lekárovi nič nepovie, lebo treba mať aspoň pár diagnóz, ktoré chcem potvrdiť/vylúčiť.
@fjury a bola si na gastro? Pažerák žlčník
@lucypb echo som mal robene a bolo negativne. bolesti mi začali v klude a ked som športoval mal som bolesti na hrudniku tak som prestal zo športom. Bolesťi sa prejavuju aj v klude aj pod namahou. Idem skusiť rehabilitaciu. Neurolog mi robil magnet a bolelo to neskutočne. rozmyšlam nad týmto http://mediconet.sk/preventivne-prehliadky/
@bobricek1979 bol som na gastro mam heliobaktera pozitivneho
takyto nalez moze sposobovat bolesti.
Ale nerv, ktorý vychádza z miechy neinervuje len krk, ale aj ruku a cast hrudníka
@fjury zdravím ako ste dopadli prosím, presne toto iste zažívam

Podla mna podla toho, co ti indikuje lekar, ze ti maju snimky urobit. CT je vysetrenie so ziarenim MR je vysetrenie bez ziarenia.