icon

Defekt srdca

16. aug 2022

Ahojte, je tu niekto kto má ĽP skrat na srdci ?

anavixy
16. aug 2022

Pod ĽP skrat patrí skupina defektov, ktorý konkrétne? Máte ho vy či dieťa?

autor
16. aug 2022

@anavixy aha to som nevedela, musim pozriet do spravy, mne to vysvetlili akoby dieru v srdci

autor
16. aug 2022

@anavixy a ja, 31r.

anavixy
16. aug 2022

Ano, defekt komoroveho septa je typicky pre novorodencov, u dospelych asi predsienove septum (?).
A teda ano, je to dieta v “priehradke” medzi castami srdca, sposobuje zmiesavanie okyslicenej a neokyslicenej krvi, vyrovnsvanie tlakov a teda plucnu hypertenziu, v konecnom neliecenom dosledku aj zlyhávanie srdca. Je vas defekt velky? budu vam robit zákrok či ešte ste len v štádiu vyšetrení?

anavixy
16. aug 2022

@anavixy *diera

autor
16. aug 2022

@anavixy prepac ja som sa asi zle vyjadrila, ide o to, ze MR mozgu ukazalo demyelinizacie, hematologia potvrdila vrodeny trombofilny stav, a dnes na kardio mi povedali, ze mi budu pravdepodne operovat srdce

autor
16. aug 2022
anavixy
16. aug 2022

Niečo ako foramen ovale ste započuli?
Áno no, rozdiel je aj v ĽP a PĽ skratoch 😕 drzi palce nech je liecba co najmenej invazivna a co najviac ucinna 🍀

denisa96
17. dec 2025

@anonym_autor zdravím, chcela by som sa opýtať ako ste dopadli? Či vás operovali? Totiž mam to podobne ako vy. Kvôli bolestiam hlavy, má neurologička poslala na MR hlavy a aj ciev. A tam mi zistili, že mam tu istú diagnózu ako vy. Už som aj bola vo VÚSCH kde mi robili transezofageálnu echokardiografiu kde mi potvrdili to čo aj vám. A taktiež mám vrodený trombofilný stav. Neurologička ma poslala aj na základe odporúčanie kardilogička na vyšetrenie usg ciev hlavy a krku, potrebujú zistiť či nie je tam prekonaná mozgová príhoda,resp. či sú cievy v poriadku. Následne sa rozhodne či podstúpim uzatvorenie defektu na srdci.

corccy
21. apr 2026
@denisa96

@anonym_autor zdravím, chcela by som sa opýtať ako ste dopadli? Či vás operovali? Totiž mam to podobne ako vy. Kvôli bolestiam hlavy, má neurologička poslala na MR hlavy a aj ciev. A tam mi zistili, že mam tu istú diagnózu ako vy. Už som aj bola vo VÚSCH kde mi robili transezofageálnu echokardiografiu kde mi potvrdili to čo aj vám. A taktiež mám vrodený trombofilný stav. Neurologička ma poslala aj na základe odporúčanie kardilogička na vyšetrenie usg ciev hlavy a krku, potrebujú zistiť či nie je tam prekonaná mozgová príhoda,resp. či sú cievy v poriadku. Následne sa rozhodne či podstúpim uzatvorenie defektu na srdci.

@denisa96 Dobry deň, aj mne to bolo zistené kvôli bolestiam hlavy. Predpokladaný termín uzávery na srdci mám v auguste. Vy ako ste dopadli?

denisa96
23. apr 2026
@corccy

@denisa96 Dobry deň, aj mne to bolo zistené kvôli bolestiam hlavy. Predpokladaný termín uzávery na srdci mám v auguste. Vy ako ste dopadli?

@corccy Dobrý deň, v máji mám konzultáciu vo VUSCH. Ale ako sa vyjadrila moja kardiologička, tak pravdepodobne to podstúpim aby sa predišlo v budúcnosti CMP.
Chcela by som sa Vás opýtať, že aká je čakacia doba? Lebo neviem či to záleží aj od poisťovne keďže ja mám Union a niekedy vraj aj poisťovne rozhodujú kedy ten termín bude.

corccy
23. apr 2026
@denisa96

@corccy Dobrý deň, v máji mám konzultáciu vo VUSCH. Ale ako sa vyjadrila moja kardiologička, tak pravdepodobne to podstúpim aby sa predišlo v budúcnosti CMP.
Chcela by som sa Vás opýtať, že aká je čakacia doba? Lebo neviem či to záleží aj od poisťovne keďže ja mám Union a niekedy vraj aj poisťovne rozhodujú kedy ten termín bude.

@denisa96 ja som bola vo VUSCH 12.3 a vtedy mi doktor vravel ten predpokladaný termín 3.8. Ja mám tiež union a vravel že práve preto taky neskorší termín. A máte aj nejaké ťažkosti? Ako vám prišli na ten defekt?

denisa96
24. apr 2026
@corccy

@denisa96 ja som bola vo VUSCH 12.3 a vtedy mi doktor vravel ten predpokladaný termín 3.8. Ja mám tiež union a vravel že práve preto taky neskorší termín. A máte aj nejaké ťažkosti? Ako vám prišli na ten defekt?

@corccy no takže aj ja tak dopadnem. Ale základ je že v mojom aj vo vašom prípade tento zákrok nám pomôže. Mám dlhoročné bolesti hlavy, neurologička minulého roku ma preto poslala na magneticku a aj angiografiu. Zistilo sa, že mám mnoho početné lezie v bielej hmote a že tie lezie súvisia s minicievkami ktoré sa tam nejako dostali. Neurologička odporúčala ísť ku kardiologičke, ktorá má poslala do VUSCH na pažerákove echo kde ukázalo ze mam PFO s p-ľ skratom. Ale ja mam aj trombofilny stav, takže je tak riziko vzniku mozgovej príhody. Mám aj vyšší tep, na to beriem Betaloc.
Ale ako už viem, tak ten defekt je už od narodenia, ale buď sa v detstve zrastie alebo nie.
A vy ste mali aké problémy?