icon

Dlhodobé užívanie benzodiazepínov a jeho dôsledky

Dnes o 06:26

Ahojte, poznáte prosím niekoho, kto systematicky užíval dlhodovo benzáky? Tým nemyslím rok, dva, päť. Ale 30 rokov napríklad? Od 30-60 apd.. je s týmto spojený alzheimer prípadne iné neurologické kognitívne ochorenia?

Hovoríme o relatívne nízkych dávkach do 1 mg, čo je dosť, ale sú pacienti, ktorí užívajú 3-4 mg. Zaujímajú ma tie fyzické a psychické dôsledky dlhodobé užívania u staršieho človeka po desaťročiach.

Ďakujem.

marianarem
Dnes o 06:31

@anonym_autor Poznam dvoch, jeden je uz stary a nic mu nie je. Na tieto lieky ludia reaguju rozne. Vacsina sa dostane do spiraly zavislosti, ale su aj taketo rarity, ze desatrocia mala davka a stale im to zabera.

autor
Dnes o 06:33
@marianarem

@anonym_autor Poznam dvoch, jeden je uz stary a nic mu nie je. Na tieto lieky ludia reaguju rozne. Vacsina sa dostane do spiraly zavislosti, ale su aj taketo rarity, ze desatrocia mala davka a stale im to zabera.

@marianarem a ten druhý má nejaké problémy? Okrem samozrejme toho, že je na liekoch závislý? Nejaké fyzické a psychické?

anonym_6276d1
Dnes o 06:38

@anonym_autor ja som uzivala tri roky pravodelne diazepam uz ho neberiem len obcas ale mam odpozorovane na sebe, ze mi kradne pamat, zabudala som viac. Citala som statistiky, ze demencia a tomu podobne je aj nasledok takychto liekov alebo k tomu prispeju. Nie som na tom zavisla vysadila som ich a mam ich uz sporadicky a pamat mi pomaha obnovovat aublock obsahuje B12, co mam na bolest a pomohol aj babke po porazke. Ale kazdy reaguje inak.

marianarem
Dnes o 06:47
@anonym_autor

@marianarem a ten druhý má nejaké problémy? Okrem samozrejme toho, že je na liekoch závislý? Nejaké fyzické a psychické?

@anonym_autor Druha je zena, ta po 25 rokoch nakoniec vysadila, demenciu ani nic ine podobne vtedy nemala, uz ale o nej nemam spravy, tak neviem, ako to dopadlo.

tulipanik12
Dnes o 07:03

@anonym_autor moja matka užívala diazepam,následne neurol po dobu dobre vyše 30 rokov len čo ja viem, teraz má 78 rokov a má zhoršujúcu sa demenciu od 72 rokov. Taktiež moja obvodná lekárka užíva Neurol už dlhšie a má brutálne výpadky pamäti a to má čerstvých 70

anonym_7a599a
Dnes o 07:12

@anonym_autor moja matka užíva frontin pravidelne, 0,5 mg denne už asi 15-17 rokov. K tomu aj antidepresíva a anitpsychotika. Má 77..Okrem toho, že je na ne rezistentna a nezaberajú dobre na spanie jej nič nie je. Je čulá a rozum má lepší ako ja.🤣

anonym_feb6cf
Dnes o 08:21

Niekoľko mesiacov som užívala Neurol 0,25. zo začiatku 1/2 tabl denne, po istom čase 2 x 1/2 tabl denne. Bolo to pre mňa veľmi ťažké obdobie - zdr. problémy otca, jeho opatrovanie, starostlivosť a keď som videla ako zdr. upadá a blíži sa koniec - bolo to na mňa veľmi veľa.
Samozrejme + starostlivosť o moju rodinu manž + deti.
Veľmi som chcela lieky vysadiť, len mi to nešlo. Dostávala som brutálne ataky, bála som sa výjsť aj z domu. Pomohol mi branie AD, po istom čase som sa oblbovákov úplne zbavila.
V súčasnosti neberiem ani AD, ani oblováky - tých sa už bojím, celkovo som ich brala asi 6-7 mesiacov, ale nevedela som sa ich sama zbaviť ani keď boli nízke dávky.

anonym_feb6cf
Dnes o 08:30

Pred niekoľkými rokmi bol článok na Denníku N o chlapovi, ktorý užíval oblbováky každý deň niekoľko rokov., tuším 15 r. Bol vo vysokej funkcii.
Raz odišiel do zahr. na služ. cestu, nezobral si svoje lieky - oblbováky tak sa snažil prežiť aj bez nich.
dostal epi záchvat, kde ho ratovali v nemocnici. Po čase na vlastnú žiadosť odišiel z nemocnice.
Celý článok bol o tom ako lekári ľahkovážne predpisujú oblbováky pacientom celé roky. Určite sa dá dohľadať na nete.
Pýtala som sa známej lekárky - neurol. či je to možné. Áno je to možné ak sa dávka lieku ktorá trvala roky preruší náhle. Oblbováky treba vysadzovať postupne.

anonym_78da9a
Dnes o 14:03

@anonym_autor štúdie ukázali že dlhodobé užívanie spôsobuje poškodenie pamäte. Ale je rozdiel brat napr. 3-4 škatuľky ročne a pravidelné denné užívanie. Plus nové štúdie ukazujú potlačenie emocneho vnímania aj po vysadení, takýto človek nemá potom mieru