icon

Dôverujete vakcíne AstraZeneca?

39zlatusik
23. apr 2021

Ahojte, v pondelok sa mam dat zaockovat Astrou a stale vaham ci mam ist ci nie ci mam dvoverovat tejto vakcine lebo vselico pocujem ze ma potom zle ucinky neviem teras ci je to pravda bojim sa . Co si otom mislite?

lienka.7
28. apr 2021

@vevesh tuto odbornickam proste nevysvetlis ze aky je rozdiel medzi virusom a bakteriou... ze na virusy, ako je napr.aj HIV lieky nezaberaju a nevyliecia ta uplne. Niekto s nim zije 20 rokov, niekto rok, podla toho aky ma silny organizmus.
Detto plati aj o korone. Podla toho aky ma kto odolny organizmus, taky ma aj priebeh a zial vdaka zanedbavaniu lek.starostlivosti aj nakoniec zomrie.
A presadzovat teoriu, ze ockovanie je mantra, co nas zachrani, je cista utopia. Aj zaockovany clovek moze dostat koronu a aj ju prenasat. A nikde nie je napisane ze v konecnom dosledku aj nezomrie. Kazde telo je jedinecne ...
Ale ako som uz napisala, niektorym to tu proste nevysvetlis.

ktochytavzite
28. apr 2021

@danim a kolko ludi umrelo co ty poznas?Korona nie je mor aj tych 11000 z 5mil na sk nieje vela,moru a takych pliag sa ludia pravim obavali,kebyze orode nieco podobne ako kor ze to skosi 80%obyvatelstva nepoviem ale koronu vatsia polovica orezije bez priznakov!Cize nemyslim si ze toto strasenie je aj opodstatnene uplne,nepodcenujem ken si vytvaram vkastnu mienku bez grafov z TV.A problem je nase zdravitnictvo hlavne rozkradnute ze nezvkada situacii.
Ja izaj nikoho nepoznam ktoby umrel na koronu z plnehi zdravia,ja a to je tych ludi dost piznam len koronu so soplom,najhorsie zapal pluc ale ziadne nasledky,zapal pluc ma aj noja znama ked sa ide prejst v sychravim pocasi a zabehq si a skonci so zaoalom Moja znama sa uz vo februari ockovala na koronu ,nakazila seba aj rodicov uz zaockovana.
A pokial tu bude strasenie tak bude stake karantena ,nvm ajo si to oredstavuju zasa skola niekto poz a zasa sa odpoja,to bude trvat kolko uz navzdy kebo tu je korona?

alby2014
28. apr 2021

@ktochytavzite mojej blízkej kamarátke napr za mesiac umrelo 7 príbuzných, v našej škole 66 ročný školenik a upratovačka, dedko kamaráta môjho syna zo škôlky co ešte začiatkom s nim bol na ihrisku etc. To, že vy nikoho nepoznáte, neznamená, že sa to nedeje

vevesh
28. apr 2021

@alby2014 svajciarsko, dansko, cina, irak atd. Domaci su bez obmedzeni.

lienka.7
28. apr 2021

@alby2014 napis presne ich zdravotnu anamnezu, ostatne choroby a pod. Potom sa tu mozeme bavit dalej. A tiez ako sa liecili, resp.neliecili doma a v akom stave boli celkovo.
Ano, aj kamaratke zomrela 75 rocna babicka... ALE mala dalsich 7 tazkych diagnoz a kovid bola IBA pridruzena choroba!!! Len lepsie sa napise ze proste IBA covid. Lebo sa tym lepsie strasia ludia, je to iba o psychologii, o nicom inom.
Mnoho ludi dostalo kovid lebo neobsedelo jednoducho doma na riti a muselo dovolenkovat. Tak potom aj dopadli.
Bezne zomiera niekolko stoviek ludi denne na rakovinu, mozgovu prihodu, infarkt... preco nedaju toto do porovnania???
Zomriet mozes aj na banalnu operaciu slepeho creva, ale treba napisat preco clovek zomrel, nielen ze zomrel!!!

girlspower
28. apr 2021

@lienka.7 prepáč, ale aj ty môžeš mat pridruženú chorobu a ani o nej nemusis vedieť, za to ešte asi nemáš pocit, že by si mala umrieť na covid, a že by to malo byt pre niekoho druheho normálne, lebo však čo chcela - mala pridruženú chorobu..... nemôžme predsa takto odpísať starých a chorých. Trosku pokory poprosím.

vevesh
28. apr 2021

@girlspower nikto neodpisuje starych a chorych- ale myslis si, ze tato situacia im prospieva? Tato odlucenost ich praveze skor prinesie do hrobu. 100 rocne babky mm mali coronu- ale neboli odlucene od pribuznych, normalne vsetci k nim chodili pomahat (ano, aj sa nakazili), ale vsetci to prezili. Takisto polka dalsich ich kamaratiek takto fungovali, lebo minuleho roku sa este aj samotni lekari bali a coronu neliecili, tak sa liecili v kruhu rodin🤐

girlspower
28. apr 2021

@vevesh určite neprospieva táto situácia nikomu. Na to, aby sa to zmenilo je tu očkovanie.

zankapetro
28. apr 2021

asi tak nejak. je to tiez podla mna jedine vychodisko z tejto situacie. ono je sice pravdou, ze kazda ta vakcina ma nejake tie mozne neziaduce ucinky, no to asi kazde ockovanie. treba proste verit, ze vdaka nemu sa nam podari nad tou pliagou zvitazit

vevesh
28. apr 2021

@girlspower vazne tomu veris? V nemecku (u nas) s tym aleze vobec nerataju! Aj po ockovani stale musis nosit ruska, nebudu otvorene bazeny-ani s tym v dohladnej dobe nerataju, deti doma na vyucovani, stale nosit testy (lebo deti sa ockovat nemozu, ale su prenasaci...) a deti si ich same robia- podla noveho dokonca aj skolkari🤦‍♀️🤦‍♀️ podla vyjadreni politikov este minimalne 2-3 roky, dokym budu moct "uvolnit"😱😱nemyslim si, ze tu sa zivot vrati ako pred 2019- to uz nikdy nebude -za 2-3 roky lockdownov pojde stredna vrstva absolutne do kolien...

girlspower
28. apr 2021

@vevesh pre kolektívnu imunitu treba mat zaockovanost okolo 67 percent obyvateľstva. Aj pri osypkach a iných ochoreniach na ktoré sa ockuju deti povinne je to aj o dosiahnutí kolektívnej imunity, ta Ak klesne pod iste percento , ochrana populácie nie je taká efektívna ani u ockovanych.

Ockovani chránia neockovanych, neočkovaní ohrozujú aj ockovanych. Čiže nie, nemyslím si, že sa to zmení zo dňa na deň. Ale treba sa niekam posunúť.. alebo máte nejaký iný nápad?

lienka.7
28. apr 2021

@girlspower aj ockovani mozu byt prenasaci!!!!!! Co to nechapes??????
Je to len dodavanie falosnej iluzie!!!!! Preco potom ochoreju aj zaockovani????
Jaj, ano, lebo vakcina nestihla este zaucinkovat 🤣🤣🤣🤣
Presne ako pise
@vevesh toto tu bude stale dookola lebu budu nove mutacie a nove vlny. Ludia pokapu nie od corony, ale od hladu.. kde preboha zijes???
Ci len kukas TV a citas FB statusy ako bude dobre???
DOBRE UZ BOLO!!!!

lienka.7
28. apr 2021

@vevesh u nas aby ludi nahnali na ockovanie, tak im odpustili teraz aspon testovanie...
A dovolia im este cestovat. Aby priniesli nove mutacie... na ktore nie su zaockovani samozrejme.
A kedze nevedia seniorov dostat na ockovanie (ano, mnohi nechcu), vymysleli si ze mladych zaockuju spolu s nimi 👌👌👌
Absolutny vrchol hyenizmu 🙉🙉🙉
U vas v DE aspon platia nejake pravidla... u nas sa to prisposobuje, ako to komu a kedy vyhovuje.
Ked sa ma uvolnovat, lebo sme "posluchali", tak to nieeeee. Nemozeme. Cakame furt ze cisla porastu a zase budu strasit. Lebo strach ludi je najlepsi nastroj pre politikov.
Asi sme raritnou krajinou, ktora ma nudzovy stav a zakaz vychadzania ale pokojne si na terase do 20. mozete davat pivko. Vsak corona uraduje az od 21.👏👏👏

vevesh
28. apr 2021

@girlspower ja nespochybnujem kolektivnu imunitu, ale tento virus MUTUJE. Ani ospyky, ani rubeola, ani mumps a vsetky tie fajnovky, na ktore mame pevne ockovania v detskom veku NEMUTUJU, takze mozes hovorit o nejakej kolektivnej imunite. Pri tomto viruse ti zaockovanost bude na milu jarmilu, ak nova mutacia pojde pomimo (kazdy mesia je tu nova varianta!) - a na toto nema nikto vestecku gulu, len uz teraz vedia, ze na nove mutacie corony treba prisposobit ockovanie, lebo terajsie ockovacie latky nefunguju. A nevedia, ako sa toto predbezne ockovanie odzrkadli na zdravi ludi, na mutacie, na prenasanie roznych mutacii, na komplikacie s dalsimi ochoreniami. To treba vyckat casu..... a ockovani su tichy prenasaci, ockovanie nikdy nechrani pre tym, ze chorobu nedostanes. Takze nie, neockovani neohrozuju ockovanych, ale naopak, kedze ockovani, ak bude mat koronu, prejde ju lahsie ci dokonca bezpriznakovo. A kedze sa nemusi ani testovat, tak sa ani nezisti, ze prenasa a ohrozuje tych, ktori napriklad ockovani nemozu byt...

jajka257
28. apr 2021

@vevesh úplný súhlas.

alby2014
28. apr 2021

@vevesh tak sa preockujemr každý rok ako na chrípku, mRNA vakcíny sa dajú upraviť rýchlo. BTW všetky vakcíny chránia pri mutáciách zatiaľ, len majú zníženú účinnosť a každá aj AZ pri juhoafrickom variante chráni pred ťažkým priebehom a smrťou. Inak, ak čím viac zaočkovaných, tým menšia miera na mutácie.

girlspower
28. apr 2021

@lienka.7 treba sa ukľudniť v prvom rade .

lienka.7
28. apr 2021

@girlspower a nesirit dezinformacie a bludy 🕊

alby2014
28. apr 2021

@lienka.7 zvlast od vas mi to pride trefne

lienka.7
28. apr 2021

@alby2014 jaj, to za to ze si dovolim mat iny nazor??? Tak pardon 🙊

ktochytavzite
28. apr 2021

@alby2014 66 to je ale dost vyssi vek,v 66r umieraju ludia aj bez korony ba aj mladsi.A ostatni ,mladi bez diagnoz alebo v akom veku?Ja ako nepodcenujem situaciu ,kazde umrtie je bolestne ale ked pri takom smrtiacom viruse ako ho prezentuju media mladi ludia alebo aj stresni vek nemaju ziadne priznaky tak az tak smrtelny nebude,ci?Kdez to mor,obrna atd kosili rad radom.
Proste zlyhava hk orevencia a to ze do nemocnic uz idu ludia vo vaznom stave ale o ako moj otec,chronicki pac vazne chory clivek chytil koronu v tej nemocnici,tiez ako to je mozne napriek opatreniam?Kamaratka ockovana modernou uz vi Februari nakazila ako ockovana s imunitou kt mala mat tiez mamu a otca.Cize aj ti ockovani nie su bezpecni.

ktochytavzite
28. apr 2021

@alby2014mrna a co ak sa ti ta mrna z tele nedostane amo hy mala,co ked ti takto bude drazdit imunt system?To radsej dostanem koronu ako autoimunitne ochirenie,fakt a kazdy rok sa ockovat?ja nemyslim ze to je dobre to je horsie ako ta kirona mozno mrna este nieje uplne prebadana vakcina je tu ken 30r cize kto chce riskibat ok ja sa isto nedam oretoze ja sa bobim autoum ochorenia kt mi mozno aj hrozi a radsej budem mat koronu ako naoriklad sklerodermiu alebo reunaticku artritidu.

alby2014
28. apr 2021

@ktochytavzite to, ze ty mas znamu, co ockovana nakazila rodinu je nepodstatne, takto veda nefunguje,individualna skusensot nie je vedecky dokaz, z toho nemzoes vyvodit, ze ockvoanie nefunguje, ked tu mame studie na milionoch, ze nie len,ze funguje, ale podla studie na zdravotnikoch z USA je jasne, ze znizuje sancu, ze budes prenasac od 76% az do 90% podla typu vakciny. Tebe pride vek 66 na umieranie, to su ludia tak 4 roky na dochodku mnohi v total plnom zdravi, mozno max vyssi tlak. Ci chces postunut studie z Brazilie, kde maju uz zaintubovanych aj 40 rocnych. nemusite sa ockovat, nikto vas nenuti, kludne si s Covidom zahrajte ruletu, ak mate odvahu, aj som srab, nebudem riskovat zivoty mojich milovanych, ci moj zivota riskovat long covid a etc.

ktochytavzite
29. apr 2021

@alby2014 ale ockovanie ako ockovana mozes nakazit aj istatnych,to by museli byt vsetci ockovani aby ani ovkovani nenakazili dalej.Cize tak,A pochybujem ze sa da 100%kazdy zaockovat.Cize aj zaockovani su siritelia

janush
29. apr 2021

ano.. ja som sa dala zaočkovať Astrou a išla by som ešte raz, je to veľmi dobrá vakcína no so zlým marketingom... ale účinok má vysoký

matabb73
29. apr 2021

@ktochytavzite výber z Vedátora na FB, to sú ľudia. ktorí sa venujú vedeckým článkom a reálnym udalostiam a nie hoaxom.
AstraZeneca má účinnosť porovnateľnú s ostatnými vakcínami, takmer isto vás ochráni pred závažným priebehom Covidu-19, znižuje riziko prenosu a má extrémne vzácny vedľajší účinok, ktorý sa prejaví len u pár ľudí z milióna.
Stačí si pripomenúť tri veci:
1. Bežné veci, ako fajčenie alebo hormonálna antikoncepcia spôsobujú zvýšené riziko zrazenín, no aj tak ich bežne ľudia podstupujú.
2. V Indii otáľali s vakcínou, lebo mali pocit, že Covid-19 už je za nimi. Dnes majú v niektorých oblastiach nedostatok dreva na spaľovanie mŕtvol. Na Slovensko Covid-19 nie je vecou minulosti, má len pauzu. Jediné, čo ho môže zastaviť, je vakcína.
3. Bojíte sa krvných zrazenín? O dôvod viac sa zaočkovať. Covid-19 zvyšuje riziko zrazenín mnohonásobne viac, než vakcíny; stále však ide o vzácny jav.
[Samuel]
Prihlásiť na očkovanie sa môžete tu: https://vakcinacia.nczisk.sk/registracia
- - -
Účinnosť a bezpečnosť:
https://www.astrazeneca.com/.../astrazeneca-us-......
https://www.thelancet.com/.../PIIS0140-6736(20....
https://www.genengnews.com/.../76-efficacy-redu...
Zrazeniny:
https://www.the-scientist.com/.../blood-clot-ri......
https://wexnermedical.osu.edu/blog/blood-clots-...
https://globalnews.ca/.../covid-vaccine-blood-c...
https://www.gavi.org/.../serious-blood-clots-mo......
https://www.bbc.com/news/world-europe-56665150
https://www.heart.org/.../understand-your-risk-for...
India:
https://www.indiatoday.in/.../delhi-crematorium......
https://www.reuters.com/.../us-health-coronavir......

alby2014
29. apr 2021

@ktochytavzite nie nemozes, sanca, ze budes prenasac je mala, vakciny tomu zabranuju od 76 az 90%, sanca, ze sa nakazis je 82 do 96% niezsia, sanca, ze ked ochories po prvej davke niekho nakazis je podla poslednej studie nizsia od 38 do 50%. Ak sa ma pytas, ci chcem byt v plnom kine so zaockovanymi, ci neozaockovanymi...odpoved je jasna. A ak chces nieco 100% v zuvite su to len dve veci smrt a dane.

deniska14
29. apr 2021

Jednoznačne áno...vždy lepšie niečo ako nič. Aj očkovany človek môže že Covid dostať ale neskončí na prístrojoch a neumrie...očkovanie je jediná cesta podľa mňa ....aj z historického hľadiska az vakcinacia vyhubila niektoré choroby alebo ich úplne zminimalizovala...je to cesta k bežnému životu

ktochytavzite
30. apr 2021

@matabb73 ale ved sa daj,ja sa nedam,moj proatel je,ma astru zenecu,deti tiez nedam,moja mam je aj sestra ale ja nechcem pretoze vedela si ze naor vakcina na hep b moze vyvolat sklerodermiu?Mne fialoveju dva ukazovaky,nvm co to je idem to vysetrovat a isto sa nedam zaockovat pokial nvm co mam za diagnozu.