Endometrióza bez hormonálnej liečby. Má to zmysel?
Ahojte,
nedavno mi zistili endometriozu. Lekar povedal, ze je potrebne ist na laparoskopiu a nasledne nasadit HAK. Lenze mam problem s krvou, HAK nemozem , neodsuhlasila mi to moja hematologicka. Doktor povedal, ze laparoskopia bez naslednej hormonalnej liecby nema zmysel, nakolko sa to zvykne vratit. Nemate s tym podobnu skusenost ? Ze ste isli na operaciu, a potom nebrali lieky. Tehotenstvo neriesim.
Mne hned doktor hovoril o antikoncepcii. Bola si na laparke ? ako fungujes ? ja sice bolesti nemam ale nechcem aby to prasklo alebo rastlo
Ja mam tiez endometriozu a HAK mi nepovedali aby som brala. Ale je fakt, ze ono sa to vrati, ale nie tak rychlo, to trva roky.
@catherin4 niekde som citala , ze cysta vyrastla aj za pol roka
Mne hned doktor hovoril o antikoncepcii. Bola si na laparke ? ako fungujes ? ja sice bolesti nemam ale nechcem aby to prasklo alebo rastlo
@anonym_autor ma pravdu vplyvom menzesu a hormónov sa vracia robi zrasty atď..ak hormóny nemôžeš tak budeš chodiť opakovane na operaciu.Ak chces raz deti ideálne je otehotnieť co najskôr po OP.Spytaj sa lekára su aj nehormomalne telieska už sa v týchto moderných nevyznám.Kolko máš rokov máš ďaleko do menopauzy?Pokým ťa nepozrú laparoskopiou ani nevedia kde a koľko máš ložísk na bežnom sone nie je všetko vidieť.Ako je veľké ložisko?
@anonym_autor rastie, lebo sa tam zachytáva krv pri menzese.Bud sa ženy dávajú do umelého prechodu, alebo ATK a nebudeš mať menzes, alebo len minimálny.
@anonym_autor skutocne? Tak u mna to trvalo roky. Ked som bola prvy krat na laparke tak to len pozreli ale neoperovali, lebo este som nemala zrasty. Potom som mala viac rokov pokoj az sa objavili bolesti brucha. Bola som zase na laparke, kde mi to zoperovali, odstranili zrasty. A bolest presla. Uz mam druhy rok pokoj. Ja som uz starsia, mam 48 rokov a som uz v perimenopauze. Az budem po menopauze, hormony sa ukludnia a endometrioza zmizne. Preto si z toho nic nerobim a neriesim to, beriem to tak, ze v menopauze to same zmizne a budem mat pokoj. Ale HAK mi na to nikdy nenavrhovali. Ja som bola za svoj zivot kvoli tomu len 2x na laparke. Ty si asi este mlada, tazko radit, ja nie som lekar. Ale ked nechces HAK, tak ju neber. Ono to sice narastie, ale moze to trvat roky a potom staci zase laparka.
Bola som na operacii, najskor jedna zobrali mi vzorku ,vycistili ma, potom nasledne laparoskopicky, o mesiac CT , bolo vsetko naspat. Nasadili mi lieky, Visanne, brala pol roka, hlava mi isla prasknut, po vysadeni opat vsetko spat a este viac . O chvilu bude dalsia operacia.
@anonym_autor ma pravdu vplyvom menzesu a hormónov sa vracia robi zrasty atď..ak hormóny nemôžeš tak budeš chodiť opakovane na operaciu.Ak chces raz deti ideálne je otehotnieť co najskôr po OP.Spytaj sa lekára su aj nehormomalne telieska už sa v týchto moderných nevyznám.Kolko máš rokov máš ďaleko do menopauzy?Pokým ťa nepozrú laparoskopiou ani nevedia kde a koľko máš ložísk na bežnom sone nie je všetko vidieť.Ako je veľké ložisko?
@anonym_008d03 mam 29 rokov , cize este dost rokov ma caka. Deti nechcem vobec cize, to je tazko. Jedine zeby mi dali jednozlozkovu HAK. Bolesti nemam ziadne. Cysta ma 4 cm.
@anonym_008d03 plus ja som epilepticka, cize v kombinacii s mojimi liekmi, tiez HAK nie je najstastnejsia kombinacia.

Ja mam tiez endometriozu a HAK mi nepovedali aby som brala. Ale je fakt, ze ono sa to vrati, ale nie tak rychlo, to trva roky.