icon

Endometrióza po pôrodoch vo vyššom veku

montemotherone
22. máj 2018

Máte niekto skúsenosti, že by sa endometrióza objavila až po pôrodoch, vo vyššom veku? (40+) 🤔

eliska13
22. máj 2018

@montemotherone áno, môže sa kedykoľvek.Aj máš bolesti pri menzese či celkovo?ja ju mám už 13 rokov.Som po laparoskopii veľa rokov kľud a teraz znova.Ako máš veľkú?

montemotherone
autor
22. máj 2018

@eliska13 mne sa objavili silné ovulacne bolesti a potom sa mi akosi opakujú bolesti na iných miestach ako bezne pri menzes, ale vždy naviazané na cyklus (PMS) Menzes nemám práve veľmi silný, ani bolestivý. Ale gynekológ vravel že to vôbec nemusí tak byť. Nikdy som ho nejako extra silný a bolestivý nemala ☹

eliska13
22. máj 2018

@montemotherone ja som mala velke bolesti kŕče do nôh pocas menzesu oblievanie teplom, pocity na vracanie, ale na šťastie iba 2 m a hneď som išla na op. Odvtedy nemám ani silný ani bolestivý menzes aj, keď endo sa vrátila čomu sa neteším.Nerada by som bola pod nozom kazdy rok aj, keď viem, že sú také ženy.Aj ja cítim ovu každý druhý mesiac na tom vaječníky kde je ložisko.Aj občas pri cvičení, ale je to stále nič oproti tomu ako trpia iné ženy.ATK či tehotenstvo pomáha a ešte mne ponúkali lieky, aby som išla do umelého prechodu to nechcem.Zatial to doktor pozoruje a nenavrhuje op pokým nie su bolesti či rapídne nerastie.

montemotherone
autor
23. máj 2018

@eliska13 držím palce nech sa to aspoň nezhoršuje :-/ je to pliaga. Donedávna som o nej ani netušila, ale trápi to veľa žien. Často to možno ani nevedia, len to pretrpia ☹ Máš nejaké špeciálne cvičenia aj na to? Lebo väčšinou sa dočítam že okrem eliminácie stresu, psychohygieny, pomáha aj cvičenie. Zatiaľ som ale nenarazila na nejaké špeciálne... Uvažovala som aspoň o tých na posilnenie panvového dna od Mojžišovej 🤔

eliska13
23. máj 2018

@montemotherone úprimne nerobím nič.Ano buďme radi, že máme odrodene, lebo čo som čítala pár diskusii je to veľký strašiak mladých žien, zrasty...problémy s otehotnenim.Nikdy toho tak veľa nebolo.Najhorsie je, že až laparkou sa zistí kde všade sú ložiská ja som vedela o jednom a po op som sa dozvedela, že som mala 7, ale malickych.

eliska13
23. máj 2018

@montemotherone cvičenia od Mojzisovej sú fajn, ale endo nezlepšia.Ale pre ženy sú prospešné aj do budúcnosti🙂

montemotherone
autor
23. máj 2018

@eliska13 ako prosím ťa prebieha operácia? Koľko si bola v nemocke, ako si to zvládala? 😶

eliska13
29. máj 2018

@montemotherone bola som tam 5 dní.Zvladala som dobre hlavne som sa bála či mi nenájdu veľa nových ložísk.Alebo môžeš ísť do súkromneho centra na jednodňovú chirurgiu za príplatok.robi sa to laparoskopicky bolesti po op nie sú výrazne.

monva
29. máj 2018

Moja skúsenosť s endometriózou - mne ju našli pred 1,5 rokom. Mám už dve deti (10 a 8 ročné) a 1. 12. 2016 na kontrole u gyn. sa jej nezdala "cysta" na vaječníku. Mala podozrenie na endometriózu. Mala som si dať urobiť predoperačné vyšetrenia a naplánovať operáciu. O 2 týždne som dostala veľmi silný menzes, bolesti boli také hrozné, že ma z práce odniesla sanitka rovno do nemocnice. Lenže kvôli silnému menzesu ma nemohli operovať hneď, napichli mi infúzky proti bolesti, potom ma poslali domov "domenzesovať" a 20. 12. ma operovali. Po prebudení z narkózy mi primár oznámil, že mi museli vybrať pravý vaječník aj s vajcovodom, lebo tam bol nádor (endometriózne ložisko) cca 4x4 cm. Z histológie (výsledky boli až po mesiaci) potvrdený ako nezhubný, so záverom endometrióza. Mala som to vraj škaredo poprirastané aj k malej panve, preto musela ísť pravá strana celá von. Po 2 dňoch v nemocnici ma pustili 22. 12. domov. 23. 12. som však bola naspäť na pohotovosti, keďže som 20 hodín nemohla močiť. Vycievkovali ma (1,1 l moču) a potom mi nasadili na sviatky permanentný katéter. Ako som neskôr zistila, mali mi dať k tomu aj ATB profylaxiu, avšak nedali. Preto som dostala zápal močových ciest, mechúra a neskôr aj maternice. Po mesiaci na 3 dávkach ATB sa podarilo zápaly zdolať. Po výsledkoch histológie mi bola nasadená Zoladex terapia = injekcie na "umelý prechod". To trvalo 6 mesiacov. Prvý mesiac namiesto zastavenia menzesu som krvácala mesiac v kuse... Počas tejto liečby (klasický prechod aj s návalmi, náladami ...) sa mi na ľavom vaječníku vytvorilo 10 cýst (diagnostikovaný PCOS) a na maternici 2 myómy. Pritom paradoxne je liečba antagonistami gonadotropínov určená na potlačenie a elimináciu takýchto „javov“. Po liečbe mi povedali, že viac sa už z medicínskeho hľadiska pri endometrióze pre mňa urobiť nedá a odporúčali mi, ak ešte chceme – otehotnieť. Ale otehotnieť s endometriózou, PCOS, myómami na maternici a iba s jedným vaječníkom je skoro nemožné. Nám sa to zázrakom v 9/2017 podarilo, no v 6. tt som mala MA. Potom som ešte 2 mesiace brala Inofolic, pri ktorom som začala priberať a tak sme snaženie a „vopred márny boj“ koncom novembra vzdali. A stal sa predsa zázrak – 23. 12. 2017 som mala na tehotenskom teste // 😀 Momentálne som v 27. tt a zďaleka nemám ešte vyhrané. Komplikácie sa znásobujú – myómy narástli v 20. tt na 2x2 a 3x4 cm a odvtedy ich už nevedia na USG zmerať. Pridružila sa mi tehotenská trombofília (pichám si denne Fragmin do brucha), tehotenská cukrovka (meriam denne cukor glukomerom), tachykardia, mám poklesnutú maternicu, oslabený, skrátený, mäkký krčok maternice a som na špic prsta od 20. tt otvorená (preto musím iba ležať ako živý inkubátor 😊 ), mám opakované vagin. infekcie, streptokoka B (musím rodiť pod ATB ochranou a pritom som alergická na PNC, tak to treba ustriehnuť) ... . Ale napriek tomu, alebo možno práve preto BOJUJEM 😀. Aj keď budem mať o mesiac už 39. rokov, verím, že všetko čo sa stalo, nejaký zmysel malo a momentálne je mojím najväčším zmyslom života ten malý bojovník vo mne a snaha ho ochrániť a porodiť zdravého 😀

eliska13
30. máj 2018

@monva to je krásne🙂ale užila si si toho veľa....najprv prechod potom tehotenstvo 🙂)celkom búrka hormonov

montemotherone
autor
30. máj 2018

@monva uff, no náročné to máš :-/ Držím palce, nech všetko dobre dopadne 🙂