Fess - operácia prínosových dutín
Mate niekto skusenost s operaciou prinosovych dutin kvoli chronickej sinusitide? Napisete prosim, ako zakrok prebieha, kolko ste potom boli PN a ci pomohol?
Idem na tento zakrok na Antolsku. Dakujem za info 🙂
Ahojte..Dnes som bola na ORL a na RTG mi vyšla dg. zhrubnuta sliznica..Čo to znamená? Mám sa obávať?
@bumibo Endoskopická operácia,ang.FESS,je operácia pri ktorej je do prínosovích dutín,res.do nosa zavedená kamera a operatér vidí na monitore čo odstraňuje,či sú to cysty,alebo zmenšovani nosných mušlí,odstr.zhrub.sliznice atd.Robí sa to tzv.Shaver(om).Mne operovali res.vyberali cysty v čelusťových dutinách a zmenšovali nosné mušle.Mali mi odstraňovať aj zhrubnutú sliznicu na prepážke ale to mi nakoniec nerobili.Primárka mi to vysvetlila že by som mal potom veľmi veľké otvory do nosa čo nie je dobré.Ked že mi už zmenšili tie mušle.Vo vašom prípade by som požiadal lekárku aby vás poslala na CT,to ukáže viac ako rtg.Nie som síce lekár,ale zo skúsenosti viem,že pri bolestiach hlavy sú upchaté čelové dutiny.Že by od zhrubnutej sliznice bolela hlava,no neviem.Treba si dať urobiť CT,to napovie viac ako rtg.
@tanika ahoj..hlava má bolieva na spánkový, ale ja trpím aj silnými migréna mi raz do mesiaca..Vlastne aj teraz mi tá bolesť začala migrénou, len nie a nie ustúpiť ani po týždni..Tak som šla k MUDr. A tá ma poslala na RTG dutín..Ale ja vôbec nemám hlieny ani nič, len má od tej migrény stále cca 10x denne pichne v spánkoch..Ale je pravda, že má prefuklo, úplne som cítila ako mi zafucalo v uchu a vtedy to vlastne začalo..Ja som bola na CT hlavy pred rokom a to mám v popise a j dutiny a všetko tam bolo ok, tak asi to mám len z toho prefuknutia..vy máte aké bolesti? Kde? Máte aj hlieny?
@bumibo ja som už bola operovana na dutiny a naposledy pred mesiacom z ničoho nič zspal dutin ani nadchu sim nemala len bum s opuch dutin s bolesti hlavy ale fakt silne teraz mávam migreny jednostramnne začne to nad okom pozom to ide hore na vrch hlavy a ale teraz to mám aj po stranách hlavy tupá tlaková bolest nie pulzujúca.v stredu idem na ct dutin som strašne zvedavá čo tam bude len sa bojím operácie ďalšej len to nie . Je mi do plaču . Či sú zo ozaj nejaké hormonálne migreny alebo je to z dutin ...
@tanika no veď to aj ja, žiadne sople ani nič, len bolesť hlavy na spánkoch, teda začalo to migrénou..neboli to intenzívne, ale len 15-20x denne má zabolí na spánkoch a za okom akoby..Tak má bolieva pri migréne každý mesiac ale po tabletka mám pokoj..ale teraz sa to stále vracia niekoľko krát denne..A ten zápal dutín sa nijako inak neprejavil? Žiadne sople upchatý nos, nič?
@tanika Ahoj chchem sa ta opýtat kde si bola operovana?Dnes som mala Ct a mam upchatú celovu dutinu a pod okom
@tanika ahoj, ako ste na tom? Dúfam, že lepsue. Teraz mám podobne zdravotné problémy ako Vy, podľa MR sinusitida celkových dutín, bolesti polovice hlavy od koreňa nosa, cez oko, čelo, niekedy na spánku, a už cítim aj spodný rad zubov. V predklone sa zvisi tlak a bolesť na nose. V nose niekedy cítim akoby mi tam pukali nejaké bublinky. Niekedy cítim aj krčnú chrbticu a to je zatial aj dôvod bolesti hlavy podľa lekárov. Prešla som rehab. krcnej chrbtice, cvičím SM cvičenia, užívala som millgamu, magnerot, ale bolesti stále. Som už z toho nešťastná, trvá to rok 😑
@tanika ďakujem za odpoveď, dúfam, teda,že sa niekam posuniete v ten utorok. K akému lekárovi idete? Ja mám aj posunutú prepážku v nose a nález v tých dutinách už od minulého decembra, plus som mala menší úraz nosa v auguste min.roka. Ale diagnóza zatiaľ žiadna. Teda okrem toho, že je to asi z krčnej chrbtice. Ja momentálne chodím k - Prof. Jenča, do Košíc, on je zubár chirurg, ale robí aj ORL a lieci bolesti tváre,krku. Ale je to zatiaľ u neho o tom, že príďte o dva týždne a sledujte sa čo bolesť spúšťa, kedy povoli. Potom o dva týždne opäť, tak príďte o dva týždne a kvapkajte si sanorin do nosa v hlbokom zaklone a sledujte čo to urobí. Najnovšie mám cvičiť cviky na krčnú chrbticu a prísť o 4 týždne a dať report 😕
@limoni aky je nález v dutinách čo he nález na CT dutin , ???ja len nevýrazný lem zhrubnute sliznice etmoid.a čelných dutinách . Žiadne polypy ani vzrasty ani cysty a nemám ani posunutú prepážku . Len mi stále zničoho nič opuchnu a zapália sa dutiny tam kde bol predtým ten zapal čiže ta zhrubnuta sliznica v dutinách . Som z toho na dne . Už neviem. Čo s tým bolieva má hlava k tomu dá mi zle ťažko dycha ale nosné dierky mám voľne .
@tanika presne to zatiaľ neviem, v popise z mr je sinusitida, Prof. Jenča mi povedal, že tam mám opuchnutú sliznicu kvôli posunutej prepážke, ale do nálezu mi stále píše atypické bolesti tvare. Mne ešte lekárka na internom odporúčala aj gastro vyšetrenie, niekedy sa vraj aj helikobakter vie prejavovat bolesťami hlavy. Tam som sa ešte som sa neodhodlala.
@limoni ešte nie nález ale na mR chrbtice mám takze aj to musím riešiť . Že vy to mihlo byt z krčnej . Ale podľa mna skôr gastro , alergie , potrav.intoleracie to pôsobí a súvisí zo sliznicami preto mi opuchaju a zapaľujú sa . Alebo to má ešte napadlo hoci mám vždy vytery negatívne z nosa aj hrdla . Môže to byt baktérie , vírusy , parazity , borelie atd ..... hoci mám všetko negatívne ale keď je niečo chronické vie sa toto všetko maskovať a preto sú vytery a krv rozbory negatívne ja našim labákom a výsledkom neverím . Ja už toľko toho nám načítané len nechápem že mi lekári neveria vôbec ale vôbec pomôcť 😪😪😪😪😪
@tanika možno ste už čítali, ak nie tak posielam link na zaujímavý článok http://www.pain.sk/zilina/data/97_10.htm
Ahoj, pre všetkých, ktorých to čaká, ja som absolvovala Fess v Nitre tento mesiac. Prvý deň - príjem, 2. Operácia, 3. Domov.
Bolesti nosa po operácii som mala veľké, zachránil má flector každých 6 h.
Vyberanie tamponady - tak ako už baby písali, je nepríjemné, prišlo mi zle - mávam nízky tlak a keď sa zo mňa vyvalila všetka tá nazbierané krv, dalo sa to čakať.
Dá sa to ale prežiť, každý deň je cítiť zlepšenie.
@slavka173 veľmi ďakujem za Tvoju reakciu, ozaj už neviem kde sa obratit
momentálne som u Prof. Jenča, liečba teda iba taká ako som vyššie popísala a naposledy mi povedal, že mám cvičiť krčnú chrbticu a to ma z toho dostane, ale teda som ozaj skeptická, najprv teda hovoril, že mi zoperuje ten opuch, ale teraz už nie, ale to mi príde teda riadne pritiahnuté za vlasy, že opuch dutín z krcnej chrbtice 🙄ale ak operácia dutín nepomôže, ani sa mi do toho nechce
a ako Ta operovali, myslím aká diagnóza? po operácii Ti robili CT dutin? boli ok ? bola si na gastro? a čo Ti zaberá teraz?
hej aj ja sa tak cítim, ako hypochonder, môžem zrátať dni na jednej ruke, kedy ma za posledné 4 mesiace nebolela hlava 😟
ako mám pocit, že mi horšie trávi, hlavne po káve a mám pocit, že mám vlci hlad a koľkokrát sa aj prejdem, lebo v tú chvíľu keď jem, tak ma neboli hlava, hm?
ešte som počula dobré referencie na ORL lekára MUDr. Hustak Vojenská nemocnica v KE, poznáš?
@limoni operovali mi trochu krivu prepazku, cistili mi dutiny a mala som zhrubnute nosne musle. Operacia ok, stav po operacii na umretie, nikdy viac by som na nu nesla. Narkoza a vsetky tie lieky mi zhorsili histaminovu intoleranciu a ja sa doteraz z toho neviem spamatat. Momentalne som doma, nedokazem chodit do prace, este stale nemam vsetky vysetrenia z gastra, ale vyzera to na totalny rozvrat travenia. Ja jest nemozem vobec nic, po vsetkom mi je zle, mam krce v bruchu a po histaminovych potravinach upchaty nos a bolest hlavy. Najdi si dobreho gastroenterologa, ktory Ti urobi vsetky intolerancie, vysetri Helicobactera, pecen, pankreas a creva. Ja som z PN, takze lekarov v KE nepoznam.

@gabika719 mala si problemy po operacii ?