icon

Fodmap diéta a antibiotiká: Ako ich kombinovať?

12. apr 2026

Ahojte.
Bola som na vyšetrení SIBO a vyšiel mi pozitivny. Takze antibiotika a dieta, ale veľmi mi okolo toho nebolo vysvetlené, tak si idem pre radu.
Brali ste antibiotika a zároveň mali fodmap dietu alebo len antibiotika a až po skončení ste isli na dietu?
Atb mi dali na 14 dni.

Dakujem za rady 🙂

vanes445
14. apr 2026

@anonym_autor Ja som SIBO test absolvovala včera, pozitívny. Úplne som sa zabudla opýtať či Foodmap dietu už teraz alebo až potom. Niektorý v starších témach písali že až po antibiotikách prejsť na Foodmap dietu aby tam boli tie zlé baktérie a aby sa ich čo najviac zničilo a niekto hovoril že od začiatku brania antibiotík Foodmap dietu. Takže ja neviem. Ešte možno niake fb skupiny možno tam by bolo dobre aj napísať či niekto nemá skúsenosti.

autor
14. apr 2026

Ja som už zacala brat atb a aj dietu takze už to je asi jedno😄

miasmall
Včera o 13:14

Mne sibo spôsobilo Strašnú zápchu. Potom nastali preháňadlo,potom z nich pobyty v nemocnici, lebo mi chýbali živiny. Všetko sa to začalo Sibo diétou - zakázanim ovocia mlieka jogurtov a jedením iná ryže - také som mala inštrukcie na diétu od lekára. Mne Sibo diéta zničila zdravie...potom nasledovalo zvracanie, pokakavamnie, nosenie plienok navždy...dnes si myslím - žiadna diéta!!! Každý nech je, čo mu chutí a budeme zdraví...teda aspoň ja

simsalabim
Včera o 13:38
@miasmall

Mne sibo spôsobilo Strašnú zápchu. Potom nastali preháňadlo,potom z nich pobyty v nemocnici, lebo mi chýbali živiny. Všetko sa to začalo Sibo diétou - zakázanim ovocia mlieka jogurtov a jedením iná ryže - také som mala inštrukcie na diétu od lekára. Mne Sibo diéta zničila zdravie...potom nasledovalo zvracanie, pokakavamnie, nosenie plienok navždy...dnes si myslím - žiadna diéta!!! Každý nech je, čo mu chutí a budeme zdraví...teda aspoň ja

@miasmall mrzi ma, cim si si presla, ale FODMAP nezakazuje vsetko ovocie a ani mliecne vyrobky... (ja soms a riadila obrazko tu https://www.gastroconsa.com/patient-education/i...) - skor ti to sposobili tie prehanadla, pripadne nemas aj ine ochorenie traviacej sustavy? Lebo to, co opisujes, nie je bezny prejav SIBO.