icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

Strana
z56
aurinia
22. sep 2025
@norbertv

Dobrý deň.
Chcel by som sa spýtať či ide o reflux aj v prípade keď necítim kyselinu ale za to celé dni má akoby šteklilo niečo za hrudníkom v oblasti priedušiek alebo tej pazerakovej trubice. Také jemné dráždenie a núti ma to kašľať. Trvá to už skoro dva roky. Bol som na hadičke a tam mi povedali že mám malú hiatovu hernou.. najviac ma obťažuje to šteklenie. Ďakujem za odpoveď.

@norbertv probiotika ber. Mne vždy zaludok ukludnilo zeleninové smothie. Ani sa nepozri na kavu, alkohol a mastne.

norbertv
3. feb 2026

Pekný deň prajem všetkým.
Chcel by som sa spýtať či je normálne že kašlem už viac ako rok a okrem toho mám hlieny a dráždi má za hrudnou kosťou. Občas mám problém s dýchavičnosť. Som už zúfalí a mám z toho úzkosť. Stále si dookola počúvam dýchanie a snažím sa kašľať aby som tie hlieny dostal preč. Je to typické pre reflux ? Aj sa cítim taký slabý a unavený. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Držím všetkým päste.

norbertv
3. feb 2026

A ešte jedna otázka.
Je možné aby ma z kašľa boleli priedušky?

srnka79
11. mar 2026
@norbertv

Pekný deň prajem všetkým.
Chcel by som sa spýtať či je normálne že kašlem už viac ako rok a okrem toho mám hlieny a dráždi má za hrudnou kosťou. Občas mám problém s dýchavičnosť. Som už zúfalí a mám z toho úzkosť. Stále si dookola počúvam dýchanie a snažím sa kašľať aby som tie hlieny dostal preč. Je to typické pre reflux ? Aj sa cítim taký slabý a unavený. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Držím všetkým päste.

@norbertv nie je to normalne, ale pricina moze byt rozna. ak clovek dlhodobo kasle, najprv asi obvodna robi test na cierny kasel, plucne chlamydie a mykoplazmy. to je taky zaklad. dalsia velmi bezna pricina zvykne byt reflux, ten sa zase riesi na gastre, tam zvyknu mat ludia rozne priznaky, ja som mavala okrem kasla problem s prehltanim, palenie za hrudnou kostou a bolesti v oblasti zaludka, kyslo v ustach - najma v noci a rano atd. dalsia moznost, o ktorej viem, je histaminova a ine intolerancie (alergologia, gastro, sukromne testy), je tu mnoho diskusii a rad na tuto temu ohladom dlhodobeho drazdiveho kasla, prebdenych nociach, kym zistili, kde je problem, nasadili potrebnu dietu a pomohlo to. tu na mk ta ale nezdiagnostikujeme, treba ist za obvodakom a postupne na to prist. a samozrejme sledovat, po com ti je najhorsie a to skusat vysadit na isty cas, ak by to bolo z jedla. drzim palce pri patrani.

srnka79
11. mar 2026
@norbertv

A ešte jedna otázka.
Je možné aby ma z kašľa boleli priedušky?

@norbertv samozrejme, ze je to mozne. ak si zahlieneny, telo sa toho chce zbavit, preto ten kasel a to namaha aj svalstvo, branicu aj samotne priedusky, ked odtial ten hlien odchadza (vies si skusit pomoct mukolytikami, ak to potrebujes dostat von). ked som raz mala plucne chlamydie, mala som taky kasel, az som mala zapal pohrudnice, proste akoby svalovku na branici, vstkych rebrach, priserna unava, trvalo par tyzdnov sa z toho dostat, nevedela som dychat, citat nahlas, vyjst schody. sestra zas uz takmer rok kasle, uplne iny pripad - mala od dcery zo skolky rozne moraxelly, streptokoky a podobne, niekolko atb a stale ju to nepreslo, nadalej kasle a doktor nevie, co s tym, tiez ma znizenu tvorbu dao (histaminova intolerancia).

marossokol
12. mar 2026
@zlatica3510

@ericka2503 uvidim co to urobi so mnou ked mam pomaly vynechavat lieky..ja pijem rano psylium...stahuje to kyselinu..dost vela o tom citam vraj nam chybaju mikrovlakniny,ale samozrejme vsetko s mierou..ja jedavam asi 6 krat denne uplne male porcie.to sa mi osvedcilo,zaludok ma vtedy neboli..plus beriem probiotika..

@zlatica3510 Chcen sa spytať aj jamam reflux, hiatovu herniu, zaha ma nepali ale mam ťažobu na bruchu, ajvy ju mate.

marossokol
12. mar 2026

Ja mam tiež GERD reflux, hiatovu herniu, neprilieha kardia , palenie vôbec nemam, ale ťažoba niekedy na žaludku , niekedy menej niekedy viac, už je to asi mesiac a pol, bol som na gastro, ultrazvuk, krvne testy Lipaza mierne zvyšena1,2 Amilazy 0,8 v. norme. Ma niekto ešte tu ťažobu na žaludku ta ma trapi najviac.Mam tzv. skryti refluzx.

marossokol
12. mar 2026
@ericka2503

@tanika Nemusis vyslovene cítiť "palenie zahy",tiez som necitila.Ale zapal,co som tam mala, bol toho dokazom,aj tlak z hrudnou kosťou a pocit tazoby a netravenia zaludka.Ak nie si si istá a nedoverujes svojmu lekarovi,skus aj niekde inde ist.Ja sa tiez chystam,bolia ma klby chodidiel,bedrové začali a to vraj je z Emanery.Nerada by som ju uzivala uz nastálo.

@srnka79
@ericka2503 Ano ja mam tiež pocit ťažoby a netravenia žaludka, zaha ma nepali vôbec, mam skrýtý reflux GERD, hiatovu herniu, miernu gastritídu...tu ťažobu mate dlhšie.Ak budete taka laskaca odpiste budem rad Ďakujem..

srnka79
12. mar 2026
@marossokol

@srnka79
@ericka2503 Ano ja mam tiež pocit ťažoby a netravenia žaludka, zaha ma nepali vôbec, mam skrýtý reflux GERD, hiatovu herniu, miernu gastritídu...tu ťažobu mate dlhšie.Ak budete taka laskaca odpiste budem rad Ďakujem..

@marossokol a lekar nenastavil ziadnu liecbu? lebo ked vies diagnozu, tak asi ta aj poucili o strave? mna moc nie, to co mi odporucal lekar, mi nefunguje, sama si musim davat pozor na stravu, ked tak, nejaky zachranny cajik a odporucali mi ludia este pankreolan a podobne, ale ja skor bylinne kvapky, probiotika... inac, mensie porcie castejsie su asi vhodnejsie celkovo, netlaci sa to tak hore, nejest pred spanim cca 2-3 hodiny, ale nalacno tiez nie, su dychacie cvicenia na reflux, neviem, ci to niekomu realne zabralo, ale skusit sa moze. a urcite by som odporucila z vlastnej skusenosti vysadit niektore jedla, ta sliznica sa zvykne trochu zregenerovat, ked to clovek dodrziava - poriadne pozut stravu, co najmenej vyprazane, sladke, bublinkave, kysle (vino, citrusy, paradajky,...), kysnute pecivo, polotovary, mne pomohlo vysadit kavu, cukor, alkohol, supky z ovocia, jadierka, maso skor dusit na stave ako piect na masti, opatrne s roznym korenim - obmedzit vsetko, s cim ma zaludok vela roboty, potom aj ta tazoba nie je taka velka. mne to vzdy pomoze na par tyzdnov az mesiacov, ono sa to zase zlepsi a postupne mozem zas zaradit nieco a obcas zhresit🙂 hlavne, kazdy sme iny, ale takato mierna dieta obcas prospeje kazdemu, nielen "zaludkarom".

siegi
29. apr 2026

Ako ste sa liecili ak ste nemohli PPI? Po par dnoch na helicide ma strasne picha v zaludku, po par dnoch na nolpaze ma bolia vsetky klby a este sa mi aj nieco vyhodilo na pere co takmer stale krvaca. Termin na gastro mam az o 2 tyzdne. Zatial mam len volnopredajne lieky lebo v kuse mi ide kyselina hore pazerakom. Staci aj mierny predklon, aj voda mi ide hore. Upravila som stravu. Aj na liekoch mi isla strava hore ale teraz ked ich nemozem brat neviem co budem robit kym pojdem na gastro. Som z toho zufala. V kuse mam tazobu na zaludku, nafuknuta som

srnka79
29. apr 2026
@siegi

Ako ste sa liecili ak ste nemohli PPI? Po par dnoch na helicide ma strasne picha v zaludku, po par dnoch na nolpaze ma bolia vsetky klby a este sa mi aj nieco vyhodilo na pere co takmer stale krvaca. Termin na gastro mam az o 2 tyzdne. Zatial mam len volnopredajne lieky lebo v kuse mi ide kyselina hore pazerakom. Staci aj mierny predklon, aj voda mi ide hore. Upravila som stravu. Aj na liekoch mi isla strava hore ale teraz ked ich nemozem brat neviem co budem robit kym pojdem na gastro. Som z toho zufala. V kuse mam tazobu na zaludku, nafuknuta som

@siegi nepomaha sulina ani horcinove caje na podporu tvorby zlce? Mne bolo z nolpazy podobne otrasne (klby, umava, atd)aj teraz sa 2-3x za noc budim a zapijam kyslost cistou vodou...

siegi
29. apr 2026
@srnka79

@siegi nepomaha sulina ani horcinove caje na podporu tvorby zlce? Mne bolo z nolpazy podobne otrasne (klby, umava, atd)aj teraz sa 2-3x za noc budim a zapijam kyslost cistou vodou...

@srnka79 a brala si dalej ci si vysadila? Pijem len repikovy caj a beriem pankreolan a degasin. Dnes som si nolpazu uz nedala

srnka79
30. apr 2026
@siegi

@srnka79 a brala si dalej ci si vysadila? Pijem len repikovy caj a beriem pankreolan a degasin. Dnes som si nolpazu uz nedala

@siegi ja som ju uplne vysadila, lebo mi uz robila take veci, ze som sa uprostred noci zobudila na zapach vykalov v ustach, nose a brutalne ma to vystrasilo, ked sa to stalo asi 3x, aj na urgente som bola, ze co to preboha je a o nieco neskor mi napadlo si precitat pribalovy letak a tam bolo aj nieco v zmysle s moznou zmenou cuchu, tak som si to nasledne spojila. Odkedy ju neberiem, nestalo sa to. Tak kazdy ma ine vedlajsie ucinky, niekto ziadne a niekto ako ja aj viacero. Drzim palce, nech ti na gastre pomozu. Snad chytis lekara so zaujmom👍

siegi
30. apr 2026
@srnka79

@siegi ja som ju uplne vysadila, lebo mi uz robila take veci, ze som sa uprostred noci zobudila na zapach vykalov v ustach, nose a brutalne ma to vystrasilo, ked sa to stalo asi 3x, aj na urgente som bola, ze co to preboha je a o nieco neskor mi napadlo si precitat pribalovy letak a tam bolo aj nieco v zmysle s moznou zmenou cuchu, tak som si to nasledne spojila. Odkedy ju neberiem, nestalo sa to. Tak kazdy ma ine vedlajsie ucinky, niekto ziadne a niekto ako ja aj viacero. Drzim palce, nech ti na gastre pomozu. Snad chytis lekara so zaujmom👍

@srnka79 no ja ako som vysadila lieky tak sa citim aj lepsie, zatial ziaden reflux ani palenie v pazeraku, ani klby uz nebolia

Strana
z56