icon

Genetické vyšetrenie predispozície rakoviny prsníka: Skúsenosti?

7. apr 2026

Ahojte, mám 42 rokov, keďže mamina mala rakovinu prsníka ako 44 ročná, dnes mi dr odporučil genetické vyšetrenie na predispozíciu rakoviny prsníka. Chcem sa opýtať, kto bol, ako prebieha vyšetrenie, kde ste boli, zistili vám niečo? Najskôr dom chcela ísť, teraz rozmýšľam, či na to nebude stresovať, keby mi vyšla predispozícia... Neviem sa rozhodnúť...

Strana
z2
anonym_70800f
10. apr 2026
@anonym_4ca4ba

@anonym_70800f teraz nerozumiem tej prvej otázke...pankreas, prostata, prsník, vaječníky -1 mutácia. samozrejme, ak je potvrdená mutcia, človek ma nárok na viac prevencii. Držím palce aby sa nepotvrdila. osobne si myslim, ze kazdy mame predispoziciu na nieco, nejaku tu "upravu" v genome , ktora zodpovedá za to, ze ochorieme na to, alebo na nieco ine. Stale sa prichdza na nove skutočnosti, objavujú sa nove gény, mutácie, ktore su zodpovedne za urcite ochorenia, ale stale je vela nepoznaneho.

@anonym_4ca4ba ze ci je dobre ze to budem vediet. Ci mam ci nemam mutaciu. Ale sama som si odpovedala, ze kedbyze nebodaj, co dufam, ze nie, kebyze vyjde pozitivne vysledok, aspon ma budu viac sledovat.

anonym_4ca4ba
10. apr 2026
@anonym_70800f

@anonym_4ca4ba ze ci je dobre ze to budem vediet. Ci mam ci nemam mutaciu. Ale sama som si odpovedala, ze kedbyze nebodaj, co dufam, ze nie, kebyze vyjde pozitivne vysledok, aspon ma budu viac sledovat.

@anonym_70800f asi tak, ty musis vediet, zbavi ta to pochybnosti, ak vyjde negat, budes v kľude, nebudeš sa zbytočne stresovat. ja neviem sama ako by som sa vysporiadala s takouto info, lebo som hypochonder , furt by som s tym pracovala, mala v podvedomí....ale výhodou je ze je tam moznost sledovania a včasného zachytu, ak by nedajbože sa začalo nieco diat. Su potom diagnózy, pri ktorých by som to určite nechcela vedieť, lebo by som to psychicky nedala. Držím palce a co najmenej stresu.

anonym_70800f
10. apr 2026
@anonym_4ca4ba

@anonym_70800f asi tak, ty musis vediet, zbavi ta to pochybnosti, ak vyjde negat, budes v kľude, nebudeš sa zbytočne stresovat. ja neviem sama ako by som sa vysporiadala s takouto info, lebo som hypochonder , furt by som s tym pracovala, mala v podvedomí....ale výhodou je ze je tam moznost sledovania a včasného zachytu, ak by nedajbože sa začalo nieco diat. Su potom diagnózy, pri ktorých by som to určite nechcela vedieť, lebo by som to psychicky nedala. Držím palce a co najmenej stresu.

@anonym_4ca4ba pri pankrease je asi dobre vediet. Kedze vieme kazdy o co ide. 🙄

Strana
z2