icon

Hmatateľné uzliny po celom tele

zuzik16
1. máj 2012

Ahojte, už dávnejšie som prišla na to, že si dokážem nahmatať uzliny na krku a v trieslach (pri sone štítnej žľazy mi doktorka na moju žiadosť prezrela aj uzliny na krku a vraj sú malé a všetky sú do 7x4mm)...tie v trieslach majú asi tak 1-1,5cm a nedávno som zistila že niečo také asi do 1 cm mám aj pod pazuchami, ale predtým to tam asi nebolo je to ako taká fazuľka..všetky uzliny sú makké až na jednu pod pazuchou. Tá bola najskor maličká a nebolela, bola asi ako šošovička, potom po čase sa zvačsila a pri silnejšom zatlačení trochu bolela a teraz je zase menšia a nebolí vôbec. A teraz neviem či sa mám báť, alebo nie. Bola som u doktora a on mi to ani neprehmatal, iba povedal, že to si hlavne nemám ani chytať.

Ešte dodávam, že mám ledva 50 kíl, nie som kosť a koža ale dosť štíhla, môže to byť tým alebo?

Najhoršie je, že na internete som všade čítala, že uzliny za normálnych okolností nie sú hmatné nikde na tele, tak teraz ma už skutočne začína chytať panika. Ale na druhej strane som zas čítala aj to, že nádorové uzliny sú zvyčajne veľké a až také akoby hrče. Inak krv mám úplne ukážkovú.Ešte by som chcela dodať, že mi bolo pred tromi mesiacmi robene rtg hrudnika-v poriadku, vyšetrenie na toxoplazmozu, boreliozu, a nejaké dalšie veci tiež negatívne...a minulý týždeň aj sono orgánov brucha a to bolo taktiež v poriadku. Výsledky krvi mám ukážkové až na zvýšené ASLO. V noci sa nepotím, jesť mi chutí, dokonca som v priebehu posledných 2-3 mesiacov pribrala asi 2 kg, unavená nie som, jediné čo ma dlhšie trápilo boli zvýšené teploty, ale zistili mi v krku streptokoka, ktorý vraj môže mať súvislosť s tými zvýšenými teplotami a uzlinkami na krku, momentálne ma zvýšená teplota takmer netrápi, ked aj bola tak okolo 37(na streptokoka sa však stále liečim)

Možno tam všetky tieto uzliny boli aj predtým, možno aj dlhší čas..skutočne neviem, iba ma raz napadlo si prehmatať uzliny a odvtedy to ide so mnou dolu vodou a môj doktor to odmieta riešiť, ani mi tie uzliny neprehmatal.

Chcela by som tiež vedieť či nemáte niektorá podobnú skúsenosť. Nemáte alebo nemali ste uzlinky niekde?..podlhovlasté okolo 1 cm, nebolia ma vôbec. Strašne sa už bojím...

Viem, že asi nie ste lekárky a že táto téma tu vlastne ani nepatrí na toto forum, ale budem veľmi vdačna za akékoľvek skúsenosti.

omnia23
3. jún 2012

@zuzik16 do 1cm 😉

zuzik16
autor
3. jún 2012

@bery06 to mi je luto a čo ti zistili z histologie? no ja som tiez počula že okolo klučnych kosti je to nebezpečne. a v com bol tvoj pripad podobny mojmu?

zuzik16
autor
3. jún 2012

@omnia23 tak to je v pohode, to je maličke

omnia23
3. jún 2012

@zuzik16 ty mas vacsie?

zuzik16
autor
3. jún 2012

no na poslednom sone boli na krku do 1 cm..pod pazuchou do 1,2cm a v slabinach ani neviem..s tym som na sone zatial nebola, ale možu mať tak do 1 cm max 1,5
@omnia23

omnia23
3. jún 2012

@zuzik16 ale ved lekari ti hovoria ze si OK nie?

yukki
3. jún 2012

Mne na sone povedala, že uzlina je stukovatelá, vyzerá nezhubná....dr. na chirurgii pred vyberaním že na 90% nezhubná zápalová-bola nad kľúčnou kosťou...histológia ukázala rakovinu, non-hodgkinov lymfóm. Rok som s ňou a ďalšími problémami-nočné potenie, dýchavičnosť, bolesti v hrudi...chodila po dr, vždy som z ordinácie šla ako hysterický hypochonder. Trvajte na poriadnom vyšetrení, možno nejakom odobratí vzorky atď.

zuzik16
autor
3. jún 2012

@omnia23 no ano hovoria..tak dufam že aj som a že mi uz ziadne uzliny nebudu pribudať🙂

omnia23
3. jún 2012

@zuzik16 pride mi to tak ze samu seba presviedcas ze OK nie si

zuzik16
autor
3. jún 2012

@yukki ahoj a aka veľká bola tá uzlina? už si vyliečená?

zuzik16
autor
3. jún 2012

@omnia23 nie nie, nepresviedčam, zle si to pochopila. Ide ale o to že som čítala rôzne veci a príbehy ľudí s tou chorobou a často tam bolo tiež spomínané že lekári hovorili že je všetko OK a nakoniec nebolo a ešte aj môj obvodák ma vystrašil tak teraz som cela vyplašená z toho. Ešte idem na tu hematologiu a uvidim čo povie na tie moje uzliny doktorka tam.

omnia23
3. jún 2012

@zuzik16 ja som bola rovnaka,ale musis,MUSIS MUSIS MUSIS mysliet pozitivne 😉

yukki
3. jún 2012

@zuzik16 tento typ sa vyliečiť nedá. Veľká len okolo 2,5cm. Proste sa nechajte poriadne vyšetriť, na 90% to naozaj je len nejaký pozostatok po mononukleóze, resp.nejaká infekcia....ale treba to vyšetriť.

zuzik16
autor
3. jún 2012

@omnia23 to vážne? a kolko ti trvalo kym si začala myslieť pozitívne?..lebo ja aj začnem a zrazu znovu počujem o nejakom prípade ktorý vyzeral byť OK a nakoniec to bola rakovina.

zuzik16
autor
3. jún 2012

@yukki no to mi je ľuto☹...počula som že okolo klučnych kosti je nebezpečne mať uzliny. ale to asi všaade je nebezpečne. tie moje sú našťastie menšie ako 2 cm..tak do 1,5 cm tipujem. Prajem veľa zdravia🙂

omnia23
3. jún 2012

@zuzik16 ja som bola ovela horsia ako ty.Ja som bola diagnoza hypochonder ako vysity.Tabulkovy.

Ale pred par mesiacmi si so mnou sadol kamarat-zachranar a povedal mi,ze mam s tymto okamzite prestat,lebo si tu chorobu privodim.A ma pravdu.Musis mysliet pozitivne.Proste vzdy ked ta napadne nejaka zla vec,povedz si Nie,ja som zdrava a mne sa nic taketo nestane

PS:A uz necitam a nepatram po internete 😉

zuzik16
autor
3. jún 2012

@omnia23 No ja som asi tiež hypochonder, ale totálny. Niekedy nemám ani chuť robiť bežné veci, lebo stále musím premýšľať nad tými uzlinami, stále sa prehmatávam a sledujem lebo sa bojím.

Koľko si to tak prežívala?..u mna je to už od februára, teda 5. mesiac☹

Ja viem, máš uplnu pravdu, pretože ak tú chorobu naozaj nemám tak si ju takýmto stresom a myšlienkami iba privolám. a najhorší je ten internet.

To ja už tiež nečítam, a negooglim, už som totiž asi všetko prečítala a vygooglila😀

omnia23
3. jún 2012

@zuzik16 ja tym trpim uz par rokov,cca 6.Takze ja ta chapem a uplne sa viem vcitit do toho,co prezivas.Nemysli si,ze u mna taketo az uzkostne stavy vymizli.Ale vzdy si musis povedat NIE,JA SOM ZDRAVA

Nic ine nepomaha.Mne nepomohla ani psychologicka napriklad s tymto problemom.

yukki
3. jún 2012

A čo sa týka pozitívneho myslenia, ani vo sne ma nenapadlo, že by to mala byť rakovina, po operácii som špásovala s lekármi, po výsledkoch som sa nezháňala ani, lebo som bola na STO% presvedčená, že bola tá uzlina čistá.... ani na sekundu ma tá choroba nenapadla, že by sa mala týkať tej uzliny a mňa...

zuzik16
autor
3. jún 2012

@omnia23 úplne viem o čom hovoríš, a v takýchto veciach je podľa mna najhorší práve internet a vyhľadávanie. U mna to začalo tak že som sa najskôr dočítala o chorobách lymfatického systému a potom som sa prehmatala a zistila že ich mám aj ja a od vtedy v podstate nežijem, len prežívam.

Ja som tiež premyšlala nad psychologom ale počula som aj to že to ľudom v tomto vôbec nepomohlo, lebo to je stále v podvedomí, to človek asi musí sám prekonať.

omnia23
3. jún 2012

@zuzik16 mne velmi pomohol tento kamos.Fakt.A navyse,ja to studujem,dokonca mam samotny predmet onkologiu,cize vies,co prezivam obcas 😉

zuzik16
autor
3. jún 2012

@yukki aha,takže vy ste vlastne nemala podozrenei na rakovinu, to je strašné prežíť taký šok.☹ Poznám takisto pani ktorá od nejakých 23 rokov bojuje s touto chorobou, už je tomu asi 20 rokov čo jej to zistili, ale chvalabohu žije normálny život ako každý iný, len je stále sledovaná.

zuzik16
autor
3. jún 2012

@omnia23 takže ty si budúca pani doktorka, a chceš byť onkologička?...ja by som asi nezvládala toto študovať, mala by som asi každu chorobu o ktorej by som sa učila:D

Ja som skôr typ ktorý to v sebe dusí, nechcem tým nikoho zaťažovať, iba priateľ vie že ma to trápi ale ani len netuší že až takto to riešim.

yukki
3. jún 2012

No šak...tak nejako to mám v pláne.... 😉
@zuzik16

zuzik16
autor
3. jún 2012

@yukki držím veľmi palce v boji proti tejto pliage🙂 Budem na Vás myslieť. Môžem sa spýtať kedy vám to zistili?

Vacsinu prípadou čo som čítala sa dala vyliečiť, ale zase sa to často vracalo.☹

omnia23
3. jún 2012

@zuzik16 nie,ja studujem Epidemiologiu a hygienu.Ale prve tri roky mame medicinske odbory 😉

zuzik16
autor
3. jún 2012

Aha, už chápem🙂..a to si žila 6 rokov v takom strachu? ja žijem takto 5 mesiacov a som už na pokraji síl.
@omnia23

yukki
3. jún 2012

@zuzik16 začiatkom roka. Proste si to treba dať poriadne vyšetriť.

omnia23
3. jún 2012

@zuzik16 ano zila som,u mna to boli etapy:Dobre obdobie,zle obdobie.Aj sa to u mna odzrkadlilo v podobe zaludocnej neurozy ☹

zuzik16
autor
3. jún 2012

@yukki jasné ja viem, už som bola kadetake, na rtg, sone..idem ešte na hematologiu tak uvidím čo a ako. a Krv ste mali OK?

Inač tiež mi vraveli na sone že sú tie uzliny typicky reaktívne a malé, ale po tom čo ste písali sa začínam báť ešte viac.:(