Hmatateľné uzliny po celom tele
Ahojte, už dávnejšie som prišla na to, že si dokážem nahmatať uzliny na krku a v trieslach (pri sone štítnej žľazy mi doktorka na moju žiadosť prezrela aj uzliny na krku a vraj sú malé a všetky sú do 7x4mm)...tie v trieslach majú asi tak 1-1,5cm a nedávno som zistila že niečo také asi do 1 cm mám aj pod pazuchami, ale predtým to tam asi nebolo je to ako taká fazuľka..všetky uzliny sú makké až na jednu pod pazuchou. Tá bola najskor maličká a nebolela, bola asi ako šošovička, potom po čase sa zvačsila a pri silnejšom zatlačení trochu bolela a teraz je zase menšia a nebolí vôbec. A teraz neviem či sa mám báť, alebo nie. Bola som u doktora a on mi to ani neprehmatal, iba povedal, že to si hlavne nemám ani chytať.
Ešte dodávam, že mám ledva 50 kíl, nie som kosť a koža ale dosť štíhla, môže to byť tým alebo?
Najhoršie je, že na internete som všade čítala, že uzliny za normálnych okolností nie sú hmatné nikde na tele, tak teraz ma už skutočne začína chytať panika. Ale na druhej strane som zas čítala aj to, že nádorové uzliny sú zvyčajne veľké a až také akoby hrče. Inak krv mám úplne ukážkovú.Ešte by som chcela dodať, že mi bolo pred tromi mesiacmi robene rtg hrudnika-v poriadku, vyšetrenie na toxoplazmozu, boreliozu, a nejaké dalšie veci tiež negatívne...a minulý týždeň aj sono orgánov brucha a to bolo taktiež v poriadku. Výsledky krvi mám ukážkové až na zvýšené ASLO. V noci sa nepotím, jesť mi chutí, dokonca som v priebehu posledných 2-3 mesiacov pribrala asi 2 kg, unavená nie som, jediné čo ma dlhšie trápilo boli zvýšené teploty, ale zistili mi v krku streptokoka, ktorý vraj môže mať súvislosť s tými zvýšenými teplotami a uzlinkami na krku, momentálne ma zvýšená teplota takmer netrápi, ked aj bola tak okolo 37(na streptokoka sa však stále liečim)
Možno tam všetky tieto uzliny boli aj predtým, možno aj dlhší čas..skutočne neviem, iba ma raz napadlo si prehmatať uzliny a odvtedy to ide so mnou dolu vodou a môj doktor to odmieta riešiť, ani mi tie uzliny neprehmatal.
Chcela by som tiež vedieť či nemáte niektorá podobnú skúsenosť. Nemáte alebo nemali ste uzlinky niekde?..podlhovlasté okolo 1 cm, nebolia ma vôbec. Strašne sa už bojím...
Viem, že asi nie ste lekárky a že táto téma tu vlastne ani nepatrí na toto forum, ale budem veľmi vdačna za akékoľvek skúsenosti.
@trish31 Neboj se toho, jak říkám, máš to několik měsíců a nezvětšuje se že ne? Já s tím oběhla kdekoho a všichni mi řekli, že do 1 cm se ani nevybírají ty uzlinky a takto malé nechají zkontrolovat sonem, aby byla jistota, ale pokud by byla nějaká špatná, tak by se za pár týdnů v ní nějaký proces odehrál... neboj se... kdy jdeš na to sono?
Ahoj. Mám podobný problém. Mám malú hrčku v podpazuší (do 1 cm). Mám ju už 20 rokov, je nebolestivá a vôbec sa nemení a zatiaľ som ju nikomu neukázala, nebola som s ňou u nijakého lekára. Za tú dobu som porodila 2 zdravé deti a nemám iné zdravotné problémy. Ale už by bolo načase s tým niekam ísť, no veľmi sa bojím, čo to môže byť. Poradí mi niekto?
Ja mám podobný prípad aj som dala otázku včera, kto má zvýšené aslo, ja ho mám na 1047, a zatiaľ mi zobrali len krv, a je to vštádiu čakania na výsledky.
@latvia
@strapco13 ahojte baby, mam 9 mes. synceka a uz asi dva mes. ma zvacsene uzlinky ako hrasok vzadu na zatylku po oboch stranach. Nasla som mu take aj po bokoch a krku, taky mensi hrasok a jeden taky vacsi v slabine. No a najnovsie taka mensia ceresna ako konci sanka, ked uz sa blizite k uchu ... nie je ockovany, cize z toho to vylucujem, chory nebyva, ani sopliky nema ani nic, akurat mu pred mesiacom vyliezli zubky horne jednotky. dr. mu nespravila krvny obraz, vraj naco ho budeme trapit, ze to nic nie je, ze to deti mavaju, len mna desi, preco ich tolko nahmatam a ta jedna vacsia, ze z coho to ma,ked nie je chory ... maly nie je velky tlstoch, ma pri 73,5 cm necelych 9 kg, je akurat, inak sa nijako neprejavuje, ze by bol chory (teploty, unava a pod.). Poradite? Mam ziadat vysetrenia alebo zbytocne hystercim ...
@lucy1311 pokial ti nepripada enormne velka uzlina, tak neries. aj moj ma uzliny na krku, v zahlavi a vsade mozne, u deti su takto hmatatelne. mozu sa zvacsit aj pri neinfekcnych zapaloch, pri prerezavani zubkov, alebo aj pri virusovych ochoreniach ktore nemusia mat zjavne priznaky.ak ta to ukludni, tak mu mozes dat skontrolovat krvny obraz, CRP< ale zrejme bude vsetko ok. pripadne ultrazvuk uzlin, ak by boli velmi velke.
@latvia dakujem za odpoved. tu pod krkom ma asi ako ceresna tak neviem ... na tom mieste ako konci sanka a smerujes pod ucho ... neviem ci sa obavat, najviac je hmatatelna ked lezi so zaklonenou hlavickou a otoceny nabok (tak spinka) ... ale viditelna nie je takto na oko ... a u deti je to teda normalne ze su takto hmatatelne??
@latvia dnes sa mi podarilo vybavit sono a vraj ma dve vacsie vedla seba pod tou sankou, ale ze to reaguju na nejaky zapal ... ja mam v slabinach zvacsene do 2,2 cm, ale ze vraj nevyzeraju ako skodne ... to mozu byt take velke a byt neskodne? este cakam na vysledky z infekcneho ... mozno nieco mam a maly to dostal ...
@lucy1311 neskodne znamena ze nie su zhubne, cize nemas nejaky lymfom (rakovina lymfatickych uzlin). kedze uzliny su imunitne tkanivo, reaguju na kazdy podnet, ktory aktivuje imunitu, cize aj zapal. moze byt, ze si prekonala nejaku virusovu infekciu, o ktorej ani nevies, lebo prebehla bez priznakov, napr. infekcnu mononukleozu, infekciu CMV a ine. a je mozne ze ze sa to prenieslo na maleho. pokial ale nema zjavne prejavy infekcie a len takto uzliny reaguju, nemusis sa bat, uzliny sa zvycajne zmensia ked infekcia pominie
@latvia a nemusim sa bat ani o seba, ked mam v slabinach taketo "kone", dvojcentimetrove? dufam, ze nebudu riesit nejaku histologiu ked to mam take velke ... ved do 1 cm je normalne vraj ... normalne som naplasena len musim pockat co na tom infekcnom vykoumali a krvny obraz mam robeny dva mes. dozadu len neviem, ci som vtedy tie uzliny mala uz ... no ved to ma napadlo ci som mu nieco nepreniesla ... mozem sa spytat, ty si lekarka vsak?
@latvia ja aj moj syncek mame tento problem uz rok...robena hematologia,sona,ct hrudnika,infekcne...maly ma prekonany cmv, ja mam cmv aj ebv virus prekonany a stale sa toho nevieme zbavit.. uz fakt vyse roka.Ale ja sa neviem doprosit histologie☹☹☹...mne boli kontrolovane aj onkomarkery,lebo mi to pribuda,ale neviem...mam aj v slabinach okolo 2cm,tam ich mam teda dost,aj na krku aj pod oboma pazichami...
@mata128 pokial ti uzliny pribudaju, tak bby si mala mat kompletne vysetrenia. robili ti ultrazvuk tych uzlin? brali ti opakovane krv na vysetrenie? EBV aj CMV sa casto liecia niekolko mesiacov kym priznaky ustupia, ak sa ti ale uzliny zvacsuju a pribudaju tak by som ziadala dalsie vysetrenia.mozes mi do ip napisat co ti zatial vsetko robili.uvidime ci by mohli nieco este vysetrit. a vysledky maleho boli negativne? myslim sono, CT, hematologia
ahojte dievcata, ja mam rovnaky problem, buria sa mi uzlinky po celom tele, dnes som bola u ORL, zobrala mi krv a poslala na sono, tak uvidime. Mam to od januara, uz som na jednom sone bola, a zevraj su to reaktivne uzliny. Mam ich v trieslach, pod pazuchami, na krku, dokonca na clenkoch, niekedy som z nich na nervy a ked si citam vselijake infosky na internete, tak to je hroza:D vsak ked si clovek pozrie priznaky, tak ma zrazu vsetky...tatinovi minuly rok diagnostikovali NHL, tak o to viac sa bojim, ale zvlada to dobre, on napodiv nema zvacsenu ani jednu jedinu LU, zistili mu to cisto z krvy.. tak snad doktori vedia, co robia, drzim palce a hlavne nestresujme dopredu🙂
Dobry den takisto mam uzliny nedavno som si nasiel na krku uzlinu vacsich rozmerov tak isto aj pod pazuchou. na vyziadanie ma poslali na hematoligiu tak budem cakat mesiac na vysledky, a si myslim ze keby bola zla krv tak uz je skutocne nieco zle. Niekto s tym jednoducho zije cely zivot. Vacsinou sa objavuju ked je nejaky zapal a pod. Drzte palce 🙂 Moja starka mala tiez uzliny a v nich mala metastazy myslim si ze vystikavanie uzlin je ta posledna moznost coho sa Nasi doktori chopia. Treba si to sledovat
Ahojte. Chcem sa opytat ci ma niekto podobný problém. Robila som si samovysetrenie vsetko je v poriadku len ked zdvihnem lávu ruku nad hlavu tak sa mi akoby urobila taka Hrčka medzi pazuchou a prsnikom a ked dam ruky dole uz tam nic nie je. Nema s tym niekto skúsenosť ?

@helousek2 ahoj nebola,tu v Kanade mi to nepozru nemam tu lekara takze az na SVK mozno pojdem uvidime nechcem sa teraz koli babatku stresovat